Homeopati – lika botar lika

by Mikaela Bjerring on 21 maj, 2011 · 0 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Örtmedicin

Ordet homeopati härstammar från grekiskan och betyder ”lika sjukdom” och behandlingen är baserad på principen att ”lika botar lika”. Grundidén för homeopatin är att om ett ämne kan framkalla symptom på en sjukdom där det tas i en stor dos, har samma ämne förmågan att bota samma symptom när det tas i en försvinnande liten dos.

Utvecklingen av homeopati
Tanken med att ”lika botar lika” har funnits i tusentals år, men utvecklingen av homeopati som ett medicinskt system ägde rum relativt nyligen i och med arbetet av en tysk läkare, kemist och språkman, Samuel Hahnemann (1755-1843). Med homeopatin utvecklade Hahnemann ett system som innefattar en naturlig form av botande som behandlar hela människan och inte bara symptomen. Han prövade omkring 100 preparat, av vilka nästan alla är i regelbundet bruk än idag.

Pekana homeopatmedel - Homeopati grundar sig i teorin om att lika botar lika.

Pekana homeopatmedel - Homeopati grundar sig i teorin om att lika botar lika.

Många fler homeopatiska medel har upptäckts sedan Hahnemanns tid. Medicinerna bereds från många olika källor (växter, mineralämnen och till och med ”gifter”) men ges i små mängder att de är milda och ofarliga. De homeopatmedel som säljs i Sverige är godkända av läkemdelsverket. Det fullständiga namnet på ett homeopatiskt preparat är vanligen det latinska namnet på växten eller annat källmaterial.

Besök hos en homeopat
När du besöker en homeopat kommer han att fråga dig om tidigare sjukdomar, livsstil, diet, sympatier, antipatier och personlighet liksom om din sjukdom för att försöka att bestämma din fysiska och emotionella typ.

Idén bakom homeopati grundar sig som regel i att människan är självläkande, förutsatt att den får rätt diet och vård. Därför behandlar homeopaten symptom på sjukdom som tecken på att kroppen bekämpar sjukdom och denna föreskriver ett botemedel som i större doser skulle framkalla samma symtom.

Ändamålet med homeopatiskbehandling är att stödja kroppens egna läkande krafterna. Terapeuten söker därför vanligen ett botemedel som passar dig som helhet snarare än att vara riktad mot dina symptom, men symptomiska preparat kommer ibland också till användning.

Här kan du läsa mer och köpa Homeopatmedel

 KÄLLOR & REFERENSERAllmän information om homeopati: http://sv.wikipedia.org/wiki/Homopati

Naturlig Hälsa, Skandinavisk Press AB, Malmö 1998

The Chronic Diseases, their Nature and Homoeopathic Treatment, Samuel Hahnemann, Dresden and Leipsic, Arnold, Vols. 1, 2, 3, 1828; vol. 4, 1830

Homeotherapy, Definitions and Therapeutic Schools. European American Coalition on Homeopathy. ISBN 2-9511467-0-1

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: