– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Ordet homeopati härstammar från grekiskan och betyder ”lika sjukdom” och behandlingen är baserad på principen att ”lika botar lika”. Grundidén för homeopati är att om ett ämne kan framkalla symptom på en sjukdom när det tas i en stor dos, har samma ämne förmågan att bota samma symptom när det tas i en försvinnande liten dos.
Utvecklingen av homeopati
Tanken med att ”lika botar lika” har funnits i tusentals år, men utvecklingen av homeopati som ett medicinskt system ägde rum relativt nyligen i och med arbetet av en tysk läkare, kemist och språkman, Samuel Hahnemann (1755-1843). Med homeopatin utvecklade Hahnemann ett system som innefattar en naturlig form av botande som behandlar hela människan och inte bara symptomen. Han prövade omkring 100 preparat, av vilka nästan alla är i bruk än idag.
Många fler homeopatiska medel har upptäckts sedan Hahnemanns tid. Medicinerna bereds från olika källor (växter, mineralämnen och till och med ”gifter”) men ges i doser som är milda och ofarliga. De homeopatiska medel som säljs i Sverige är godkända av läkemedelsverket. Det fullständiga namnet på ett homeopatiskt preparat är vanligen det latinska namnet på växten eller ämnet.
Besök hos en homeopat
När du besöker en homeopat kommer denna att fråga dig om tidigare sjukdomar, livsstil, kost, sympatier, antipatier, personlighet och sjukdomshistoria. Med den informationen kan sedan din fysiska och emotionella typ bestämmas. Idén bakom homeopati grundar sig som regel i att människan är självläkande, förutsatt att den får rätt näring och vård. Därför behandlar homeopaten symptom på sjukdom som tecken på att kroppen bekämpar sjukdom och föreskriver ett medel som i större doser skulle framkalla samma symtom.
Ändamålet med homeopatisk behandling är att stödja kroppens självläkande krafter. Terapeuten söker därför vanligen ett botemedel som passar dig som helhet snarare än att vara riktad mot dina symptom, men asymtomatiska preparat kommer ibland också till användning.
Relaterade inlägg:
- Därför vill du äta antiinflammatorisk mat
- Att stödja tarmfloran och maghälsan
- Så påverkar tarmfloran ditt immunförsvar
0 kommentarer