Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Nyttig Carobfudge (vegan & utan vitt socker)

av | jan 14, 2022 | Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Sötsaker - Desserter | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Är du sugen på något gott som dessutom är både enkelt och supersnabbt att göra? I så fall ska du prova dessa små godbitar med carobfudge.

Nyttig carobfudge (vegan)

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Börja med att blötlägga dadlarna i 1-2 timmar tills mjuka.
  2. Mixa samtliga ingredienser till en slät smet.
  3. Klä en liten form med bakplåtspapper, till exempel en matlåda.
  4. Bred ut smeten i ett jämnt lager i formen och låt stelna i kylen.
  5. Skär upp i små fyrkanter och förvara i kylskåpet eller frysen tills dom ska ätas.

Vad är carob?

Carob som även går under namnet Johannesbröd är en baljväxt som växer på carobträdet (Ceratonia siliqua). Den har sitt ursprung runt Medelhavet där användningen går tillbaka mer än 4000 år. I dag odlas den i många delar av världen med passande klimat.

På carobträdet växer stora bruna bönskidor som är själva carobfrukten som kan bli upp till 25 cm långa. I bönskidan finns bönor, men det är själva bönskidan som torkas och mals till carobpulver.

Smaken är lite söt och kolaliknande. Även om smaken är annorlunda från kakao kan dom två ofta ersätta varandra. Det kan därmed vara ett bra alternativ för personer som inte kan eller vill äta kakao.

Till skillnad från kakao innehåller carob inga stimulerande ämnen som koffein och det koffeinliknande ämnet teobromin. Personer som är känsliga mot dessa ämnen kan istället använda sig av carob.

Tyramin är ett ämne som finns i kakao som hos vissa kan utlösa migränattacker. Carob innehåller inte tyramin och kan därför vara ett bra alternativ för dom som inte kan äta kakao på grund av återkommande migrän. Carobpulver innehåller inte heller oxalater.

Näringsinnehållet är också imponerande. Den har en mycket låg fetthalt och är rik på fiber. Man hittar en generös mängd vitaminer som B1, B2, B3, B6, E och mineraler som magnesium, kalcium, kalium, järn, zink, fosfor och selen. Vidare innehåller carob en betydande mängd antioxidanter som polyfenoler och då främst flavonoider och gallinsyra. I de flesta recept kan carob och kakao ersätta varandra rakt av. Man bör dock dra ner lite på annan sötning om man använder carob, eftersom den har en naturlig söt smak.

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Lorna

    Har sparat receptet för dessa ska testas. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack, vad roligt att du vill testa dom! 🙂

  2. Eva

    Mums! Så goda dom ser ut. 🙂

    Svara
  3. Anja W

    Ser goda ut! Tack för receptet. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Låt mig gärna veta vad du tyckte om du provar receptet. 🙂

  4. Mia

    Kan man byta carob mot kakao?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, man kan byta ut mängden carob mot kakao rakt av. Som jag skrev har carob en lite naturlig sötma som inte kakao har. Du kan därmed behöva öka antalet dadlar beroende på hur söta du vill ha dom. Smaka av och prova dig fram. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close