– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Är du sugen på något gott som dessutom är både enkelt och supersnabbt att göra? I så fall ska du prova dessa små godbitar med carobfudge.
Ingredienser:
- 6 torkade dadlar (blötlagda i 1-2 timmar tills mjuka)
- 2 dl mandelmjöl
- 4 msk vispad kokosgrädde
- 3 msk carob (kan ersättas med raw kakao om man vill)
- 1 krm havssalt
Gör så här:
- Börja med att blötlägga dadlarna i 1-2 timmar tills mjuka.
- Mixa samtliga ingredienser till en slät smet.
- Klä en liten form med bakplåtspapper, till exempel en matlåda.
- Bred ut smeten i ett jämnt lager i formen och låt stelna i kylen.
- Skär upp i små fyrkanter och förvara i kylskåpet eller frysen tills dom ska ätas.
Vad är carob?
Carob som även går under namnet Johannesbröd är en baljväxt som växer på carobträdet (Ceratonia siliqua). Den har sitt ursprung runt Medelhavet där användningen går tillbaka mer än 4000 år. I dag odlas den i många delar av världen med passande klimat.
På carobträdet växer stora bruna bönskidor som är själva carobfrukten som kan bli upp till 25 cm långa. I bönskidan finns bönor, men det är själva bönskidan som torkas och mals till carobpulver.
Smaken är lite söt och kolaliknande. Även om smaken är annorlunda från kakao kan dom två ofta ersätta varandra. Det kan därmed vara ett bra alternativ för personer som inte kan eller vill äta kakao.
Till skillnad från kakao innehåller carob inga stimulerande ämnen som koffein och det koffeinliknande ämnet teobromin. Personer som är känsliga mot dessa ämnen kan istället använda sig av carob.
Tyramin är ett ämne som finns i kakao som hos vissa kan utlösa migränattacker. Carob innehåller inte tyramin och kan därför vara ett bra alternativ för dom som inte kan äta kakao på grund av återkommande migrän. Carobpulver innehåller inte heller oxalater.
Näringsinnehållet är också imponerande. Den har en mycket låg fetthalt och är rik på fiber. Man hittar en generös mängd vitaminer som B1, B2, B3, B6, E och mineraler som magnesium, kalcium, kalium, järn, zink, fosfor och selen. Vidare innehåller carob en betydande mängd antioxidanter som polyfenoler och då främst flavonoider och gallinsyra. I de flesta recept kan carob och kakao ersätta varandra rakt av. Man bör dock dra ner lite på annan sötning om man använder carob, eftersom den har en naturlig söt smak.
Relaterade inlägg:
Har sparat receptet för dessa ska testas. 🙂
Tack, vad roligt att du vill testa dom! 🙂
Mums! Så goda dom ser ut. 🙂
Tack! 🙂
Ser goda ut! Tack för receptet. 🙂
Tack! Låt mig gärna veta vad du tyckte om du provar receptet. 🙂
Kan man byta carob mot kakao?
Ja, man kan byta ut mängden carob mot kakao rakt av. Som jag skrev har carob en lite naturlig sötma som inte kakao har. Du kan därmed behöva öka antalet dadlar beroende på hur söta du vill ha dom. Smaka av och prova dig fram. 🙂