Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Vad är carob och hur används den?

av | sep 22, 2021 | Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Carobpulver som även går under namnet carobmjöl används ofta som smaksättning och naturlig sötning vid bakning och desserter. Den är även populär att använda som ersättning för kakao. I det här inlägget tänkte jag gå närmare in på vad carob är, näringsinnehållet och hur den kan användas.

Vad är carob och hur används den?

Vad är carob?

Carob eller Johannesbröd som den även kallas är en baljväxt som växer på carobträdet (Ceratonia siliqua). Den har sitt ursprung runt Medelhavet, men odlas numera även i andra delar av världen med passande klimat som till exempel Kalifornien, Florida och vissa delar av Australien. Carobfrukten ser ut som en stor bönskida som kan bli uppemot 25 cm lång. Inuti bönskidan hittar man ett brunt fruktkött och små frön.

När man framställer carobpulver torkas och rostas bönskidorna varsamt, följt av att de mals till ett fint pulver. Carobpulver som man köper kan antingen vara raw, lättrostat eller mörkrostat. Raw carobpulver har en mildare och sötare smak eftersom den inte upphettas till mer än 37° C. Den lättrostade varianten är lite kraftigare i smaken och något mindre söt. Mörkrostat har en mer bitter och intensiv smak. Vill man ta vara på all näring som carob har att erbjuda är det dock raw man vill välja.

Carob används ofta som ersättning till kakao, eftersom de på många sätt påminner om varandra. Smaken av carob är dock mer kolaliknande och lite sötare. Till skillnad från kakao innehåller den inga stimulerande substanser som koffein och det koffeinliknande ämnet teobromin. Är man känslig mot denna typ av ämnen så kan carob vara ett bra alternativ. Det är även gott att använda carob och kakao tillsammans.

Näringsinnehållet i carob

Carob är mycket näringsrikt. Den innehåller en betydande mängd vitaminer som E, B1, B2, B3, B6 och mineraler som järn, kalcium, kalium, magnesium, zink, selen och fosfor. Carobpulvret har även en mycket låg fetthalt och är väldigt fiberrik. Vidare hittar man generöst med antioxidanter som polyfenoler och då främst gallinsyra och flavonoider.

Carob vs. kakao

Carob vs. kakao

Carob och kakao (raw) har båda mycket att erbjuda såväl näringsmässigt som smakmässigt. Även om raw kakao är ett fantastiskt livsmedel så finns det några tillfällen då carob kan vara ett bättre alternativ.

Kakao innehåller oxalater, föreningar som minskar kroppens förmåga att absorbera kalcium. En kost rik på oxalater kan öka risken för att utveckla njurstenar hos vissa. Carobpulver innehåller inga oxalater. Om du har en tendens att bilda njursten så kan carob vara en bra ersättning för kakao.

Kakao innehåller ett ämne som kallas tyramin som kan vara en utlösare till migrän hos vissa personer. Carob innehåller inte tyramin och kan därför vara ett bra alternativ för dom som inte kan äta kakao på grund av återkommande migränattacker.

Som nämnt innehåller carob inga stimulerande ämnen som koffein och teobromin. För dom som är känsliga mot dessa ämnen kan carob vara en bra ersättning för kakao.

Hur använder man carob?

Hur använder man carobpulver?

Till skillnad från kakao är raw carob inte bittert, utan har som nämnt en lite sötare och kolaliknande smak. God till smoothies, desserter, glass och bakverk. Du kan även använda carobpulvret att strö över gröten eller yoghurten. Om du vill använda carob som ersättning till kakao så kan du ofta byta ut kakao mot carob rakt av. Den naturliga sötman gör dock att man bör dra ner på annan sötning.

Ekologiskt carobpulver finns att köpa här

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

  1. Emmy

    Tack för tipset, det låter intressant.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar tipset. 🙂

  2. Maja

    Älskar carob! Så god smak 🙂

    Svara
  3. R. A

    Har hört om den, men aldrig provat. Låter intressant så det måste jag testa.

    Svara
  4. Tammy

    Jag blev bjuden på en carobkaka en gång och måste säga att det var väldigt gott. Har dock inte provat att använda den själv i bakning.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      När carob används rätt så har den mycket att tillföra smakmässigt. 🙂

  5. Laila

    Så gott! Älskar carob. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close