– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Carobpulver som även går under namnet carobmjöl används ofta som smaksättning och naturlig sötning vid bakning och desserter. Den är även populär att använda som ersättning för kakao. I det här inlägget tänkte jag gå närmare in på vad carob är, näringsinnehållet och hur den kan användas.
Vad är carob?
Carob eller Johannesbröd som den även kallas är en baljväxt som växer på carobträdet (Ceratonia siliqua). Den har sitt ursprung runt Medelhavet, men odlas numera även i andra delar av världen med passande klimat som till exempel Kalifornien, Florida och vissa delar av Australien. Carobfrukten ser ut som en stor bönskida som kan bli uppemot 25 cm lång. Inuti bönskidan hittar man ett brunt fruktkött och små frön.
När man framställer carobpulver torkas och rostas bönskidorna varsamt, följt av att de mals till ett fint pulver. Carobpulver som man köper kan antingen vara raw, lättrostat eller mörkrostat. Raw carobpulver har en mildare och sötare smak eftersom den inte upphettas till mer än 37° C. Den lättrostade varianten är lite kraftigare i smaken och något mindre söt. Mörkrostat har en mer bitter och intensiv smak. Vill man ta vara på all näring som carob har att erbjuda är det dock raw man vill välja.
Carob används ofta som ersättning till kakao, eftersom de på många sätt påminner om varandra. Smaken av carob är dock mer kolaliknande och lite sötare. Till skillnad från kakao innehåller den inga stimulerande substanser som koffein och det koffeinliknande ämnet teobromin. Är man känslig mot denna typ av ämnen så kan carob vara ett bra alternativ. Det är även gott att använda carob och kakao tillsammans.
Näringsinnehållet i carob
Carob är mycket näringsrikt. Den innehåller en betydande mängd vitaminer som E, B1, B2, B3, B6 och mineraler som järn, kalcium, kalium, magnesium, zink, selen och fosfor. Carobpulvret har även en mycket låg fetthalt och är väldigt fiberrik. Vidare hittar man generöst med antioxidanter som polyfenoler och då främst gallinsyra och flavonoider.
Carob vs. kakao
Carob och kakao (raw) har båda mycket att erbjuda såväl näringsmässigt som smakmässigt. Även om raw kakao är ett fantastiskt livsmedel så finns det några tillfällen då carob kan vara ett bättre alternativ.
Kakao innehåller oxalater, föreningar som minskar kroppens förmåga att absorbera kalcium. En kost rik på oxalater kan öka risken för att utveckla njurstenar hos vissa. Carobpulver innehåller inga oxalater. Om du har en tendens att bilda njursten så kan carob vara en bra ersättning för kakao.
Kakao innehåller ett ämne som kallas tyramin som kan vara en utlösare till migrän hos vissa personer. Carob innehåller inte tyramin och kan därför vara ett bra alternativ för dom som inte kan äta kakao på grund av återkommande migränattacker.
Som nämnt innehåller carob inga stimulerande ämnen som koffein och teobromin. För dom som är känsliga mot dessa ämnen kan carob vara en bra ersättning för kakao.
Hur använder man carobpulver?
Till skillnad från kakao är raw carob inte bittert, utan har som nämnt en lite sötare och kolaliknande smak. God till smoothies, desserter, glass och bakverk. Du kan även använda carobpulvret att strö över gröten eller yoghurten. Om du vill använda carob som ersättning till kakao så kan du ofta byta ut kakao mot carob rakt av. Den naturliga sötman gör dock att man bör dra ner på annan sötning.
Ekologiskt carobpulver finns att köpa här
Relaterade inlägg:
- Skillnaden mellan raw kakao & raffinerad
- Nyttigare brownies (vegan & glutenfria)
- 10 vanliga tecken på magnesiumbrist
- Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin
Tack för tipset, det låter intressant.
Roligt att du uppskattar tipset. 🙂
Älskar carob! Så god smak 🙂
Visst har det. 🙂
Har hört om den, men aldrig provat. Låter intressant så det måste jag testa.
Ja, testa! 🙂
Jag blev bjuden på en carobkaka en gång och måste säga att det var väldigt gott. Har dock inte provat att använda den själv i bakning.
När carob används rätt så har den mycket att tillföra smakmässigt. 🙂
Så gott! Älskar carob. 🙂
Visst är det gott! 🙂