Vad är carob och hur används den?

av | sep 22, 2021 | Hälsa, Kost & Näring | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Carobpulver som även går under namnet carobmjöl används ofta som smaksättning och naturlig sötning vid bakning och desserter. Den är även populär att använda som ersättning för kakao. I det här inlägget tänkte jag gå närmare in på vad carob är, näringsinnehållet och hur den kan användas.

Vad är carob och hur används den?

Vad är carob?

Carob eller Johannesbröd som den även kallas är en baljväxt som växer på carobträdet (Ceratonia siliqua). Den har sitt ursprung runt Medelhavet, men odlas numera även i andra delar av världen med passande klimat som till exempel Kalifornien, Florida och vissa delar av Australien. Carobfrukten ser ut som en stor bönskida som kan bli uppemot 25 cm lång. Inuti bönskidan hittar man ett brunt fruktkött och små frön.

När man framställer carobpulver torkas och rostas bönskidorna varsamt, följt av att de mals till ett fint pulver. Carobpulver som man köper kan antingen vara raw, lättrostat eller mörkrostat. Raw carobpulver har en mildare och sötare smak eftersom den inte upphettas till mer än 37° C. Den lättrostade varianten är lite kraftigare i smaken och något mindre söt. Mörkrostat har en mer bitter och intensiv smak. Vill man ta vara på all näring som carob har att erbjuda är det dock raw man vill välja.

Carob används ofta som ersättning till kakao, eftersom de på många sätt påminner om varandra. Smaken av carob är dock mer kolaliknande och lite sötare. Till skillnad från kakao innehåller den inga stimulerande substanser som koffein och det koffeinliknande ämnet teobromin. Är man känslig mot denna typ av ämnen så kan carob vara ett bra alternativ. Det är även gott att använda carob och kakao tillsammans.

Näringsinnehållet i carob

Carob är mycket näringsrikt. Den innehåller en betydande mängd vitaminer som E, B1, B2, B3, B6 och mineraler som järn, kalcium, kalium, magnesium, zink, selen och fosfor. Carobpulvret har även en mycket låg fetthalt och är väldigt fiberrik. Vidare hittar man generöst med antioxidanter som polyfenoler och då främst gallinsyra och flavonoider.

Carob vs. kakao

Carob vs. kakao

Carob och kakao (raw) har båda mycket att erbjuda såväl näringsmässigt som smakmässigt. Även om raw kakao är ett fantastiskt livsmedel så finns det några tillfällen då carob kan vara ett bättre alternativ.

Kakao innehåller oxalater, föreningar som minskar kroppens förmåga att absorbera kalcium. En kost rik på oxalater kan öka risken för att utveckla njurstenar hos vissa. Carobpulver innehåller inga oxalater. Om du har en tendens att bilda njursten så kan carob vara en bra ersättning för kakao.

Kakao innehåller ett ämne som kallas tyramin som kan vara en utlösare till migrän hos vissa personer. Carob innehåller inte tyramin och kan därför vara ett bra alternativ för dom som inte kan äta kakao på grund av återkommande migränattacker.

Som nämnt innehåller carob inga stimulerande ämnen som koffein och teobromin. För dom som är känsliga mot dessa ämnen kan carob vara en bra ersättning för kakao.

Hur använder man carob?

Hur använder man carobpulver?

Till skillnad från kakao är raw carob inte bittert, utan har som nämnt en lite sötare och kolaliknande smak. God till smoothies, desserter, glass och bakverk. Du kan även använda carobpulvret att strö över gröten eller yoghurten. Om du vill använda carob som ersättning till kakao så kan du ofta byta ut kakao mot carob rakt av. Den naturliga sötman gör dock att man bör dra ner på annan sötning.

Ekologiskt carobpulver finns att köpa här

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

10 Kommentarer

  1. Emmy

    Tack för tipset, det låter intressant.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar tipset. 🙂

  2. Maja

    Älskar carob! Så god smak 🙂

    Svara
  3. R. A

    Har hört om den, men aldrig provat. Låter intressant så det måste jag testa.

    Svara
  4. Tammy

    Jag blev bjuden på en carobkaka en gång och måste säga att det var väldigt gott. Har dock inte provat att använda den själv i bakning.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      När carob används rätt så har den mycket att tillföra smakmässigt. 🙂

  5. Laila

    Så gott! Älskar carob. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...