Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Så motverkar du torr hud inifrån och ut

av | jan 7, 2022 | Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring, Kroppsvård & skönhet | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Bodystore.com –

Hudens välmående påverkas av både yttre och inre faktorer. Finns det inte tillräckligt med fuktbindande ämnen i huden blir den torr och känslig. Här följer några tips för hur du kan ta hand om din hud inifrån och ut för att hålla den återfuktad, spänstig och smidig.

Motverka torr hud inifrån och ut

Att stödja hudens hälsa och fuktnivå inifrån

Det kan finnas många orsaker till att fuktnivån i huden rubbas. Kosten vi äter spelar givetvis en stor roll eftersom huden är beroende av tillräckligt med näring precis som övriga kroppen. Den behöver vissa vitaminer, mineraler och Inte minst bra fetter för att hålla sig återfuktad och hälsosam. Många fetter innehåller även E-vitamin, vilket är ett viktigt näringsämne för huden, eftersom det bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Huden påverkas också av vätskeintaget. Dricker man för lite vatten kan det ge upphov till torrare hud, eftersom kroppen i första hand kommer att använda den vätska som finns till viktigare funktioner. Förhöjd inflammation och hormonella obalanser kan också ställa till det i kroppen. På utsidan kan det orsaka olika hudproblem, inklusive torr hud. Andra faktorer som påverkar huden negativt är stress och sömnbrist.

Med åldern minskar även kroppens produktion av kollagen, elastin och hyaluronsyra. Ämnen som har betydelse för hudens funktion, utseende och förmåga att bevara en bra fuktnivå.

Fettsyror

Omega-3 och omega-6 är essentiella fettsyror som vi behöver få i oss tillräckligt av i en bra balans genom kosten. Bra fetter hjälper till att återfetta huden inifrån och dessutom fungerar omega-3 antiinflammatoriskt.

Omega-7 är en fettsyra som har betydelse för slemhinnorna och fuktnivån i huden. Låga nivåer kan därmed bidra till att huden och slemhinnorna blir torra och sköra. Kroppen kan själv producera omega-7, men produktionen avtar med åldern. Havtornsextrakt är rikt på omega-7 och A-vitamin som bidrar till att bibehålla en normal funktion i slemhinnor och hud.

GLA är en annan fettsyra som har betydelse för huden. Brist på GLA kan påverka huden negativt och bidra till torr hud och hudproblem. Rika källor till GLA är jättenattljusolja (Evening primerose oil) och gurkörtsolja.

Kollagen och elastin

Kollagen är ett viktigt fiberprotein som underhåller flexibilitet, smidighet och styrka i kroppen. Huden består av så mycket som cirka 70 procent kollagen. Elastin är det protein som ger huden spänst.

I takt med att vi åldras minskar kroppens produktion av kollagen och elastin. Det gör successivt huden slappare, tunnare och skörare, vilket gör att rynkor, fåror och åldersfläckar uppstår. Kollagenet och elastinet har också betydelse för hudens förmåga att binda fukt.

Näringsämnen som behövs för bildningen av kollagen och elastin är aminosyror och då främst prolin, hydroxyprolin och glycin. För att kroppen ska kunna bilda och underhålla kollagenet behövs även en rad mineraler och vitaminer, så som svavel, zink, kisel, koppar och C-vitamin. Man kan även komplettera kosten med ett kollagentillskott om man vill. Kollagentillskott har animaliskt ursprung, men det finns så kallade kollagen boosters för den som är vegan.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra, eller hyaluronan (HA) är en polysackaridmolekyl som produceras naturligt i vår kropp. Främst återfinns hyaluronsyra i huden, ledvätskan, benhinnevävnaden, brosket och ögonen. Den bildar en gelliknande konsistens som har en fantastisk fuktbindande förmåga, vilket hjälper till att hålla dessa vävnader återfuktade, smidiga och friska.

Hyaluronsyra tillsammans med kollagen och elastin bidrar alltså till att hålla huden återfuktad, elastisk och slät. Precis som kollagen och elastin minskar produktionen av hyaluronsyra i takt med att vi åldras.

En näringsrik kost och en sund livsstil gynnar produktionen. Vissa livsmedel ska vara extra bra för främja hyaluronsyran i kroppen så som citrusfrukter, rotfrukter, gröna bladgrönsaker, benbuljong och soja. Det finns även kosttillskott med hyaluronsyra och inte sällan ingår det tillsammans med kollagen i tillskott.

 

Att stödja hudens hälsa och fuktnivå utifrån

Yttre faktorer påverkar också huden. Kyla, vind och torr luft kan vara förödande för vår hud. Långa timmar framför datorn och UV-strålning från solen gör inte heller huden någon tjänst. De produkter man använder i ansiktet och på sin kropp spelar även en stor roll för hudens välmående.

Motverka torr inomhusluft

Under vintern kan inomhusluften bli väldigt torr, vilket kan göra huden torr och irriterad. Gröna växter är kända för att öka luftfuktigheten. Man kan även sätta fram vattenskålar vid elementen som avger fukt när det avdunstar. Det kan dock behövas rätt så många växter och vattenskålar för att öka luftfuktigheten så pass mycket att det blir märkbart. Ett annat sätt är att investera i en luftfuktare.

Se över din hudvårdsrutin

Se till att du använder produkter som passar din hudtyp och som ger tillräckligt med fett, fukt och näring. Välj naturlig hudvård som inte rubbar pH-balansen och som stärker hudens egna skyddsbarriär. Huden mår också bra av regelbunden ansiktsmassage för att hjälpa lymfflödet och cirkulationen. Använd en ansiktsolja som passar din hudtyp och spendera ett par minuter varje dag för att ge dig själv en ansiktsmassage. Mer om olika hudoljor kan du läsa i ett föregående inlägg “Guide: Hittar rätt hudolja för din hudtyp“.

Skydda huden mot UV-strålning

Att skydda huden mot solens strålning är A och O om man vill ha en frisk och fin hud. UV-strålning påskyndar åldersprocessen, vilket bidrar till rynkor, ålderfläckar och torrare hud. Även om UV-strålarna är starkare under sommaren, blir vi exponerade för dom året om. Var därför noga med att inkludera en solskyddsprodukt med fysikaliskt filter i din hudvård. På sommaren vill man såklart vara extra noga så man inte bränner sig. Mer om fysikaliska solfilter kan du läsa i ett föregående inlägg “Skillnaden mellan kemiska och fysikaliska solskydd“.

Överdriv inte tvättandet och duschandet

När vi duschar och tvättar oss försvinner naturliga fetter från huden. Man ska därför inte överdriva tvättandet. Se även till att du använder milda produkter för både kroppen och ansiktet. Ju varmare vatten, ju mer uttorkande är det. Du vill även smörja in dig efteråt medan huden fortfarande är fuktig. Klappa huden torr med en handduk, följt av att du smörjer in dig direkt.

Ett tips är att smörja in sig med olja innan dusch som ersätter duschkräm. Det är en metod som kommer från den ayurveda läkekonsten och kallas för ”abhyanga”. Traditionellt används främst sesamolja för detta ändamål.

Oljan masseras in över hela kroppen och ansiktet, följt av att man duschar. Det löser upp smuts samtidigt som oljan återfettar och skyddar huden från vattnets uttorkande effekt. Dessutom mår huden som sagt väldigt bra av den stimulerande massagen. Mer ingående om hur du gör abhyanga kan du läsa i ett föregående inlägg ”Fördelarna med ayurvedisk självmassage Abhyanga“.

 

Relateraded inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

 1. Sabrina

  Tar kollagentillskott och märkt av stor skillnad sedan jag började i somras. Använder bara naturlig hudvård med.

  Svara
 2. Laila H

  Så bra inlägg. Abhyanga är fantastiskt! Är noga med min kost och tar även kollagen med hyaluronsyra.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Så bra och visst är abhyanga fantastiskt. 🙂

 3. Malin

  Jag provade ditt tips om att smörja in sig med olja innan man duschar. Så bra! Huden känns underbar och så mjuk. Tack! 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Så roligt att du provande mitt tips. Visst är det bra! 🙂

 4. Emmy

  Mycket bra tips! Tack <3

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Så roligt att du uppskattar inlägget. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close