Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Nyttiga mjölksyrabakterier för magen

av | jan 23, 2017 | Blogg, Hälsa, Immunsystemet, Kosttillskott, Mage - Tarm | 3 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Många människor lider av olika sorters magproblem och en stor anledning är en obalanserad tarmflora. Genom att få i sig så kallade mjölksyrabakterier kan man hjälpa tarmfloran att komma i balans och på så sätt stödja hela mag- och tarmsystemet.

Nyttiga mjölksyrabakterier för magen

Vår tarmflora påverkar helhetshälsan

Eftersom den största delen av vårt immunförsvar finns i mage- och tarmsystemet är det viktigt att man ser efter sin bakterieflora. Att vår tarmflora är balanserad har också betydelse för att vårt näringsupptag ska fungera optimalt. De goda bakterierna bidrar även till tillverkningen av korta fettsyror som är bra för tarmens celler, samt ett flertal vitaminer som B7, B9, B12 och K-vitamin. Tarmen har även ett eget nervsystem det enteriska nervsystemet (ENS). Det är ett ytterst avancerat system som samspelar med immunsystemet och hormonutsöndrande körtlar som står för produktion av en mängd olika signalsubstanser och hormoner. En balanserad tarmflora har därmed en enorm betydelse för vår helhetshälsa.

Vad är mjölksyrabakterier bra för?

Det finns många faktorer som påverkar våra tarmflora negativt så som dålig kost, föroreningar, stress, mediciner och antibiotika. Förr i tiden fick vi också i oss mycket mer mjölksyrebakterier via kosten. Vi åt helt enkelt mer fermenterad och mjölksyrad mat än vad vi gör idag. Dessa mjölksyrabakterier gör så dom goda bakterierna kan frodas och skapa en balanserad och hälsosam tarmflora.

Kroppen består av fler bakterier än celler och bara tarmfloran utgörs av miljarder bakterier från mer än 500 bakteriestammar. Alla dessa bakterier och mikroorganismer som bildar tarmfloran är oerhört viktiga för immunsystemets funktion och utveckling. De olika bakterierna ha sin bestämda funktion och i en frisk tarm lever alla dessa bakterier i fredligt samförstånd med varandra. Så länge balansen är ungefär 90/10 mellan de goda och onda bakterierna är det en hälsosam miljö och mag- och tarmsystemet kan fungera som det ska.

Om tarmfloran rubbas och hamnar i obalans leder det i sin tur till magbesvär av olika slag. Dessutom kan det nedsatta immunförsvaret innebära att kroppen inte kan skydda sig mot virus, bakterier och sjukdomar. För att hjälpa kroppen att bygga upp både tarmfloran och immunsystemet kan vi se till att tillföra mjölksyrabakterier.

Vad är pro- och prebiotika?

Probiotika betyder ”för liv” och innebär levande bakteriekultur. Det är kort och gott ett samlingsnamn för de goda bakterierna – alltså de som påverkar tarmfloran och hälsan positivt. Prebiotika fungerar som näringen för de goda bakterierna så att de ska kunna växa och föröka sig. Den här näringen kan beskrivas som lösliga och gelbildande fibrer som finns i ett flertal olika livsmedel.

Så får du i dig mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier bildas naturligt inne i tarmen, men är beroende av att vi äter en bra kost. Mjölksyrabakterier kan även fyllas på genom kosten. Om du vill tillföra goda bakterierna kan du äta mer av fermenterade och mjölksyrade livsmedel. Det finns även kosttillskott så som exempelvis Probi Mage som innehåller flera miljarder mjölksyrabakterier från olika stammar. Ett bra sätt att stödja tarmfloran och se till att den är i balans.

 

Fler kosttillskott med mjölksyrabakterier hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

3 Kommentarer

 1. Kerstin

  Probiotika är fantastiskt.

  Svara
 2. Margareta

  Tar probiotika varje dag nu sen över ett år och har inte varit sjuk en enda gång. Magen mår bra och jag mår bra, så probiotika kan jag verkligen rekommendera.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja, att fylla på med mjölksyrabakterier gör verkligen gott för magen.

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close