– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Varje dag använder vi en lång rad hygienprodukter på vår kropp och för de flesta är deodoranten en av de viktigaste. Det finns även många anledningar varför du vill välja en naturlig deodorant istället för en konventionell deo eller antiperspirant.
Därför vill du använda en naturlig deodorant
Huden är vårt största organ och är oerhört bra på att absorbera det vi smörjer in den med. Det gäller alla hygienprodukter och deodoranten är inget undantag. Konventionella deodoranter och antiperspiranter innehåller ofta en lång rad tveksamma ämnen som kan vara hormonstörande eller på andra sätt skadliga. Ämnen som man definitivt vill undvika att få in i sin kropp. Genom att istället välja en naturlig deodorant så slipper du utsätta dig för en lång rad kemikalier och syntetiska ämnen.
Tveksamma ämnen i konventionella deodoranter
En vanlig deodorant eller antiperspirant kommer ofta med en lång och komplicerad ingredienslista. Det är mer eller mindre omöjligt för en vanlig konsument att sätta sig in i varenda ämne, vad dom har för funktion och om hur de eventuellt kan påverka hälsan negativt. Några tveksamma ämnen som är vanligt förekommande är aluminiumsalter, parabener, propylenglycol, troclosan och ftalater.
Aluminiumsalter
Aluminiumsalter som finns i antiperspiranter är tillsatt för att förebygga svettning genom att täppa till svettkörtlarna. Genom studier har man sett att aluminiumet kan tas upp genom huden från applicering av antiperspirant i armhålan (1). När huden skadas, som till exempel vid rakning eller vaxning, kan sex gånger mer aluminium absorberas (2).
Inte nog med att aluminiumet kan tas upp av kroppen, de igentäppta svettkörtlarna förhindras också att göra sitt jobb. I armhålorna har vi både ekkrina, apokrina och apoekkrina svettkörtlar som finns där av en anledning. Genom svettning gör kroppen sig av med en hel del avfall och det är en viktig del av kroppens reningsprocess. Vi har även ansamlingar av lymfknutor i armhålorna.
Forskning har visat att det finns en koppling mellan östrogenpåverkan och vissa aluminiumföreningar. Man sett att olika aluminiumsalter verkar kunna orsaka förändringar i bröstcellernas östrogenreceptorer (3). Det har även funnits misstankar om ökad risk för Alzheimers och bröstcancer i samband med aluminium i antiperspiranter, men det är inget som ännu har kunnat konstaterats (4). Mer studier behövs på området.
Parabener
Parabener är vanligt förekommande som konserveringsmedel i kroppsvårdsprodukter. Det finns ett tjugotal olika parabener, där det vanligaste är ethylparaben, methylparaben och butylparaben. Genom studier har man sett att vissa parabener kan fungera hormonstörande eftersom det kan öka östrogennivåerna i kroppen (5) (6) (7).
Ftalater
Ftalater kan bland annat hittas i syntetisk parfym. Genom forskning har man sett att ftalater kan bidra till hormonstörningar, infertilitet och ökad risk för fosterskador (8) (9).
Propylenglykol
Propylenglykol är en alkohol som används i konventionell hudvård som ett konserveringsmedel, för att låsa in fukt och för sin bakteriedödande effekt. Propylenglycol kan orsaka hudirritation, allergier och det finns studier som pekar på att Propylenglykol kan ha en negativ effekt på lever, njurar och nervsystemet (10).
Troclosan
Troclosan är en antiseptisk substans som är närbesläktad med miljögiftet dioxin. Det är ett bakteriedödande ämne som länge använts i diskmedel, tvättsvampar, tandkrämer, kläder, deodoranter och många andra produkter som marknadsförs som antibakteriella. Troclosan klassas som miljöfarligt, men trots det är det ändå inte förbjudet att använda inom EU. I USA är däremot Troclosan klassat av FDA (Food and Drug Administration) som cancerframkallande och ett ämne som kan rubba balansen i sköldkörteln (11) (12) (13).
Att utsätta sin kropp för ämnen som är hälsoskadliga eller som misstänks för att ställa till med oreda i kroppen är väldigt onödigt. Speciellt när det finns alternativ.
Naturliga alternativ av deodoranter
En återkommande fråga som jag får är ”kan du rekommendera en naturlig deodorant som verkligen fungerar?” Och jag förstår att det inte alltid lätt att hitta rätt. Speciellt om du under en lång tid använt en antiperspirant som täppt till dina svettkörtlar. För vissa är övergången från en konventionell deodorant till en naturlig hur smidig som helst. För andra kan det ta lite tid innan armhålorna anpassar sig.
Under åren har jag provat en stor mängd naturliga och ekologiska deodoranter, där resultaten varit otroligt varierande. En produkt med bra och hälsosamt innehåll har ju inte mycket värde om den inte fyller den funktion som den är ämnad för. Av alla de deodoranter om jag har provat finns det en handfull som verkligen imponerat och som håller måttet över förväntan. Här följer några exempel.
Lavilin
Lavilin är en serie deodoranter med probiotika som stödjer hudens bakterieflora. De goda bakterierna skapar en miljö på huden som motverkar att det blidas dåliga bakterier, vilket i sin tur motverkar dålig lukt. Dessa deodoranter kan hålla dina armhålor fräscha i 48 timmar, 72 timmar eller 7 dagar med en enda applicering. Riktigt, riktigt bra deodoranter som jag kan rekommendera högt. Lavilin deodoranter kan du köpa här.
Silver Deo
Silver Deo från ION Silver är en oparfymerad deodorant med en kort och fin ingredienslista – bikarbonat, MSM och kolloidalt silver. Denna ligger högt på topplistan av mina favoriter eftersom den fungerar mycket bra. Silver Deo kan du köpa här.
Weleda Citrus Deo
Weleda Citrus Deo gör ett mycket bra jobb med att hålla armhålorna fräscha hela dagen. Huvudingredienser är bland annat lakritsrotextrakt (antibakteriell) och trollhasseldestillat (sammandragande och antiinflammatorisk). Doften får deodoranten av äkta eteriska oljor från citron, litsea cubeba och petitgrain. Produkten är dermatologiskt testad och stör inte hudens egna funktioner då den inte täpper till svettkörtlarna. Weleda Citrus Deo kan du köpa här.
Idag finns det som sagt ett mycket bra utbud av ekologiska och naturliga deodoranter på marknaden som kan göra ett fantastiskt jobb med att hålla dig fräsch hela dagen. Det är bara att prova dig fram så kommer du snart att hitta din nya favorit.
Fler alternativ av naturliga deodoranter hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Flarend, R. et al. (2001) A preliminary study of the dermal absorption of aluminium from antiperspirants using aluminium-26. Food Chemical Toxicology 39: 163-168.
(2) Pineau, A. et al. (2012). In vitro study of percutaneous absorption of aluminium from antiperspirants through human skin in the Franz diffusion cell. Journal of Inorganic Biochemistry 110: 21-26.
(3) Aluminium, antiperspirants and breast cancer: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16045991
(4) Antiperspirant Safety: Should You Sweat It? https://www.webmd.com/breast-cancer/features/antiperspirant-facts-safety#1
(5) Mixed chemicals in beauty products may harm women’s hormones https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180913134538.htm
(6) Expert shuns underarm products after studying their chemical ingredients https://www.dailymail.co.uk/health/article-3820336/Should-REALLY-stop-wearing-deodorants-cancer-risk-Expert-shuns-underarm-products-studying-chemical-ingredients.html
(7) Worst Endocrine Disruptors Revealed, and They Could Be Raising Your Family’s Cancer Risk – https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/13/worst-endocrine-disruptors.aspx
(8) NIH – Endocrine Disruptors: https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/endocrine/index.cfm
(9) Karolinska institutet: https://ki.se/imm/ftalater
(10) Propylene Glycol: The Complicated Additive with Potentially Dangerous Side Effects – https://draxe.com/propylene-glycol/
(11) Effects of chronic exposure to triclosan on reproductive and thyroid endpoints in the adult Wistar female rat – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5994608/
(12) Crofton, K. M., Paul, K. B., DeVito, M. J., & Hedge, J. M. (2007). Short-term in vivo exposure to the water contaminant triclosan: Evidence for disruption of thyroxine. Environmental Toxicology and Pharmacology, 24(2), 194-197.
(13) Zorrilla, L. M., Gibson, E. K., Jeffay, S. C., Crofton, K. M., Setzer, W. R., Cooper, R. L., & Stoker, T. E. (2009). The effects of triclosan on puberty and thyroid hormones in male Wistar rats. Toxicological Sciences, 107(1), 56-64.
Hört mycket bra om Lavilin, så den ska jag prova nästa gång.
Lavilin är verkligen fantastiska deodoranter! Låt mig gärna veta vad du tyckte. 🙂
Silver Deo är toppen!
Riktigt effektiv!
Gör min egen deo med kokosolja, bikarbonat och tea tree. Hittade faktiskt receptet här hos dig för ett tag sedan och tycker det fungerar jättebra, så tack!
Så roligt att höra! 🙂
Tack för tipset av deodoranter!
Varsågod! 🙂