Så väljer du rätt kryddor

- I samarbete med kryddtorget.se -

by Mikaela Bjerring on 1 juli, 2015 · 10 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsokost, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor


I årtusenden har människan använt sig av örter och kryddor för att förhöja smaken i olika maträtter och för dess läkande verkan skull. Att välja ekologiska kryddor av bra kvalité är dock av en stor betydelse då kryddfusket tyvärr är ett vanligt förekommande problem.

Så väljer du rätt kryddor

Hälsosamma egenskaper av kryddor

Kryddor bidrar till att ge vår mat en stor variation av doft, smak och färg. De är också utmärkta för när man vill ersätta onyttigt fett, socker och salt. De flesta kryddor är även väldigt rika på antioxidanter och andra aktiva ämnen som bidrar till många hälsofrämjande egenskaper. Här följer några exempel:

Ökar förbränningen – Många örter och kryddor som till exempel chili, ingefära och senapsfrö, ökar kroppens förbränning och ämnesomsättning.

Saltersättning – Många som saltar mycket kan lära sig uppskatta kryddkombinationer istället för salt. Att dra ned på saltet och öka på intag av kryddor är en bra investering för din hälsa.

Skyddar från mikrober – Kryddor har länge används som skydd mot bakterie- och parasitangrepp. I varmare länder som Indien är det tack vare kryddorna i t.ex stark curry som magen klarar av bakterier som ofta finns i mat där man har dåliga kylmöjligheter och undermåtlig hygien.

Inflammationshämmande – Kryddor som t.ex. gurkmeja, kanel, ingefära och vitlök har starka antiinflammatoriska egenskaper. Ihållande inflammation ligger bakom många av våra vanligaste folksjukdomar. Du kan därmed göra mycket för din hälsa genom att äta en antiinflammatorisk kost för att stödja kroppens friska processer.

Att välja rätt kryddor

Det gäller att välja rätt kryddor, då fusket med kryddor tyvärr förekommer i stor utsträckning. Idag är det ett välkänt och väletablerat problem. När EU nyligen gjorde en genomlysning av det internationella matfusket, fanns kryddor med på topplistan av de tio produktområden där fusk är vanligast förekommande. * ”Report – on the food crisis, fraud in the food chain and the control thereof (2013/2091 (INI)”. Oekologiska kryddor kan även innehålla en stor mängd bekämpningsmedel som du definitivt inte vill ha i din mat. Så när du köper kryddor var noga med att välja produkter som är deklarerade som ekologiska och rena från tillsatser.

Det är därför verkligen värt att lägga några extra kronor på kryddor av bra kvalité. En butik som jag kan rekommendera och som är ett riktigt paradis för kryddälskare som mig själv är kryddtorget.se. Här hittar du ett brett sortiment av ekologiska kryddor av både bra kvalité och bra priser. Alla kryddor är dessutom garanterat rena från tillsatser. Om du är intresserad av att läsa mer olika kryddor/kryddblandningar och hur du kan använda dessa i din matlagning så kan jag rekommendera att du läser kryddguiden.

Relaterade inlägg:

 

{ 10 comments… read them below or add one }

1 Sofia juli 4, 2015 kl. 16:53

Det finns så många härliga kryddor, med så många underbara egenskaper. Jag väljer alltid ekologiskt om möjligt, men jag var inte medveten om att det försiggår så mycket fusk med kryddor.

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 4, 2015 kl. 17:01

Ja, det är hemskt att det pågår så mycket matfusk. Det gäller att välja sina livsmedel.

Svara

3 Madde juli 4, 2015 kl. 16:53

Vilka härliga kryddblandningar, Jerk spice låter ju som en vinnare, mums!

Svara

4 Mikaela Bjerring juli 4, 2015 kl. 17:02

Jerk kryddning är verkligen underbart på grillat!

Svara

5 Ann Svensson juli 4, 2015 kl. 16:55

Tack för tipset om kryddtorget! jag håller med om att det kan vara svårt att hitta eko kryddor och utbudet i mataffären är inte ofta så brett.

Svara

6 Mikaela Bjerring juli 5, 2015 kl. 15:15

Varsågod! Ja utbudet i matbutikerna på ekologisk kryddor är tyvärr generellt mycket tunt.

Svara

7 Anna juli 8, 2015 kl. 11:38

Älskar att prova nya kryddor och experimentera med smaker. Många härliga kryddor och blandningar som jag är sugen på att testa 🙂

Svara

8 Mikaela Bjerring juli 9, 2015 kl. 16:36

Underbart!

Svara

9 Emma Ö juli 13, 2015 kl. 10:22

Rätt kryddning gör all skillnad i matlagning. Eko ska det vara! 🙂

Svara

10 Mikaela Bjerring juli 14, 2015 kl. 15:17

Ja, så är det! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: