Så väljer du rätt kryddor!

by Mikaela Bjerring on 1 juli, 2015 · 7 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsokost, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor


Kryddor bidrar inte bara till att ge smaklökarna ett glädjesprång, de har även många hälsosamma egenskaper. Vår kryddhylla är mer eller mindre ett medicinskåp som ger oss möjligheten att kombinera härliga smakupplevelser med god hälsa, men se till att välja rätt kryddor.

Köpa ekologiska kryddor

Hälsosamma egenskaper av kryddor

Kryddor bidrar till att ge maträtter en stor variation av doft, smak och färg. De är därför utmärkta för smaksättning när man vill ersätta onyttigt fett, socker och salt. Kryddor innehåller generellt en hög koncentration av antioxidanter och andra aktiva ämnen som bidrar till dess läkande och hälsofrämjande egenskaper. Här följer några exempel:

Ökar förbränningen – Många örter och kryddor, till exempel chili, ingefära och senapsfrö, ökar kroppens förbränning och ämnesomsättning.

Saltersättning – Många som saltar mycket kan lära sig uppskatta kryddkombinationer istället för salt. Att dra ned på saltet och öka på intag av kryddor är en bra investering för din hälsa.

Skyddar från mikrober – Kryddor har länge används som skydd mot bakterie- och parasitangrepp. I varmare länder som t.ex. Indien är det tack vare kryddorna i stark curry som magen klarar av bakterier som ofta finns i mat där man har dåliga kylmöjligheter samt undermålig hygien.

Inflammationshämmande – Kryddor som t.ex. gurkmeja, kanel, ingefära och vitlök har starka antiinflammatoriska egenskaper. Ihållande inflammation är kännetecknande för många kroniska sjukdomar som bland annat artrit, psoriasis och hjärtsjukdomar.

I årtusenden har människan runt om i hela världen använt sig av örter och kryddor för dess läkande verkan och för att förhöja smaken av olika maträtter. Att välj ekologiska kryddor av bra kvalité är dock av stor betydelse då kryddfusk är ett vanligt förekommande matfusk.

Fusk med kryddor är ett väletablerat problem

Fusk med kryddor förekommer tyvärr i stor utsträckning och är ett väletablerat problem. När EU nyligen gjorde en genomlysning av det internationella matfusket, finns kryddor med på topplistan av de tio produktområden där fusk är vanligast förekommande. * ”Report – on the food crisis, fraud in the food chain and the control thereof (2013/2091 (INI)”.

Tillvägagångssätten av kryddfusk är många och varierade, bland annat så har man kommit på många fall där otillåtna färgämnen, och smakförstärkande tillsatsämnen har förekommit så som glutamat och maltodextrin.

Det är också vanligt att man späder ut kryddor, att man blandar en dyrare krydda med en billigare, eller till och med helt orelaterad bulkmaterial. Man har t.ex. avslöjats ett flertal olika fall där kryddor blandats ut med skalrester från nötter och säd. Fusk av den här karaktären kan innebära ren livsfara för personer med svår allergi.

Oekologiska kryddor kan även innehålla en stor mängd bekämpningsmedel som du definitivt inte vill ha i din mat. Så när du köper kryddor var noga med att välja produkter som är deklarerade som ekologiska och rena från tillsatser.

Ekologiska och rena kryddor 

Själv älskar jag kryddor och använder dom generöst i min matlagning. Många gånger har jag dock upplevt att det är svårt att hitta kryddor som är rena och ekologiska. Speciellt om man vill ha lite större variation på sina smaker och exotiska kryddblandningar. Som du läst ovan så är det stor skillnad mellan kryddor och kryddor. Men gör man bara lite efterforskning så kan man hitta riktiga guldgruvor. En butik som jag kan rekommendera och som är ett riktigt paradis för kryddälskare som mig själv är kryddtorget.se. Här hittar du ett brett sortiment av ekologiska kryddor av både bra kvalité och bra priser. Alla kryddor är dessutom garanterat rena från tillsatser, så det känns tryggt och säkert.

Ekologiska kryddblandningar

Ge dina smaklökar en resa runt världen

Att krydda rätt kan många gånger vara en konst. Fördelen med kryddblandningar är att kombinationen av kryddorna redan är i en perfekt proportion till varandra som ger den där perfekta balansen som kan vara svårt att få fram själv.

Med olika kryddblandningar kan du få den där autentiska smaken av olika kulinariska kök. Prova t.ex. Jerk spice på din grillmat som tar dig direkt till Jamaica, eller ge din maträtt en Nordafrikans smakupplevelse med kryddblandningen Harissa. Fajita seasoning när du vill ta en sväng till Mexico och Sambar eller curryblandningar som ger dig den rätta känslan av Indiskt. Dessa är bara några av de underbara kryddblandningar som finns på kryddtorget.se. Bra råvaror och rätt kryddblandning och du har de bästa förutsättningarna att få ihop en festmåltid.

Om du är intresserad av att läsa mer olika kryddor/kryddblandningar och hur du kan använda dessa i din matlagning så kan jag rekommendera denna kryddguiden.Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 7 comments… read them below or add one }

1 Sofia juli 4, 2015 kl. 16:53

Det finns så många härliga kryddor, med så många underbara egenskaper. Jag väljer alltid ekologiskt om möjligt, men jag var inte medveten om att det försiggår så mycket fusk med kryddor.

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 4, 2015 kl. 17:01

Ja, det är hemskt att det pågår så mycket matfusk. Det gäller att välja sina livsmedel.

Svara

3 Madde juli 4, 2015 kl. 16:53

Vilka härliga kryddblandningar, Jerk spice låter ju som en vinnare, mums!

Svara

4 Mikaela Bjerring juli 4, 2015 kl. 17:02

Jerk kryddning är verkligen underbart på grillat!

Svara

5 Ann Svensson juli 4, 2015 kl. 16:55

Tack för tipset om kryddtorget! jag håller med om att det kan vara svårt att hitta eko kryddor och utbudet i mataffären är inte ofta så brett.

Svara

6 Anna juli 8, 2015 kl. 11:38

Älskar att prova nya kryddor och experimentera med smaker. Många härliga kryddor och blandningar som jag är sugen på att testa 🙂

Svara

7 Emma Ö juli 13, 2015 kl. 10:22

Rätt kryddning gör all skillnad i matlagning. Eko ska det vara! 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: