Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Så väljer du rätt kryddor

av | jul 1, 2015 | Blogg, Ekologiskt, Hälsokost, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor | 10 Kommentarer

– I samarbete med Kryddtorget – Sidan innehåller reklam genom länkar till Kryddtorget.se –

I årtusenden har människan använt sig av örter och kryddor för att förhöja smaken i olika maträtter och för dess läkande verkan skull. Att välja ekologiska kryddor av bra kvalité är dock av en stor betydelse då kryddfusket tyvärr är ett vanligt förekommande problem.

Så väljer du rätt kryddor

 Hälsosamma egenskaper av kryddor

Kryddor bidrar till att ge vår mat en stor variation av doft, smak och färg. De är också utmärkta för när man vill ersätta onyttigt fett, socker och salt. De flesta kryddor är även väldigt rika på antioxidanter och andra aktiva ämnen som bidrar till många hälsofrämjande egenskaper. Här följer några exempel:

Ökar förbränningen – Många örter och kryddor som till exempel chili, ingefära och senapsfrö, ökar kroppens förbränning och ämnesomsättning.

Saltersättning – Många som saltar mycket kan lära sig uppskatta kryddkombinationer istället för salt. Att dra ned på saltet och öka på intag av kryddor är en bra investering för din hälsa.

Skyddar från mikrober – Kryddor har länge används som skydd mot bakterie- och parasitangrepp. I varmare länder som Indien är det tack vare kryddorna i t.ex stark curry som magen klarar av bakterier som ofta finns i mat där man har dåliga kylmöjligheter och undermåtlig hygien.

Inflammationshämmande – Kryddor som t.ex. gurkmeja, kanel, ingefära och vitlök har starka antiinflammatoriska egenskaper. Ihållande inflammation ligger bakom många av våra vanligaste folksjukdomar. Du kan därmed göra mycket för din hälsa genom att äta en antiinflammatorisk kost för att stödja kroppens friska processer.

Att välja rätt kryddor

Det gäller att välja rätt kryddor, då fusket med kryddor tyvärr är ett välkänt och väletablerat problem. När EU nyligen gjorde en genomlysning av det internationella matfusket, fanns kryddor med på topplistan av de tio produktområden där fusk är vanligast förekommande ”Report – on the food crisis, fraud in the food chain and the control thereof (2013/2091 (INI)”. Oekologiska kryddor kan även innehålla en stor mängd bekämpningsmedel som du definitivt inte vill ha i din mat. Så när du köper kryddor var noga med att välja produkter som är deklarerade som ekologiska och rena från tillsatser.

Det är därför verkligen värt att lägga några extra kronor på kryddor av bra kvalité. En butik som jag kan rekommendera och som är ett riktigt paradis för kryddälskare som mig själv är kryddtorget.se. Här hittar du ett brett sortiment av ekologiska kryddor av både bra kvalité och bra priser. Alla kryddor är dessutom garanterat rena från tillsatser. Om du är intresserad av att läsa mer olika kryddor/kryddblandningar och hur du kan använda dessa i din matlagning så kan jag rekommendera att du läser kryddguiden.

 

Relaterade inlägg:

 

10 Kommentarer

 1. Sofia

  Det finns så många härliga kryddor, med så många underbara egenskaper. Jag väljer alltid ekologiskt om möjligt, men jag var inte medveten om att det försiggår så mycket fusk med kryddor.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja, det är hemskt att det pågår så mycket matfusk. Det gäller att välja sina livsmedel.

   Svara
 2. Madde

  Vilka härliga kryddblandningar, Jerk spice låter ju som en vinnare, mums!

  Svara
 3. Ann Svensson

  Tack för tipset om kryddtorget! jag håller med om att det kan vara svårt att hitta eko kryddor och utbudet i mataffären är inte ofta så brett.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Varsågod! Ja utbudet i matbutikerna på ekologisk kryddor är tyvärr generellt mycket tunt.

   Svara
 4. Anna

  Älskar att prova nya kryddor och experimentera med smaker. Många härliga kryddor och blandningar som jag är sugen på att testa 🙂

  Svara
 5. Emma Ö

  Rätt kryddning gör all skillnad i matlagning. Eko ska det vara! 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close