Så tar du bort en fästing på rätt sätt

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och shopping4net -

by Mikaela Bjerring on 25 juni, 2015 · 9 comments

in Aromaterapi & Eteriska oljor, Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Sjukdomar - Symtom

Om du hittar en fästing på kroppen så ska du ta bort den så fort som möjligt, eftersom ju längre fästingen får sitta kvar, ju högre är risken att du blir smittad av någon sjukdom som fästingen kan bära på. Det gäller även att ta bort fästingen på rätt sätt. Här följer hur du går till väga.

Sa tar du bort en fästing på rätt sätt

Så tar du bort en fästing på rätt sätt

  1. Det lättaste sättet att ta bort en fästing är genom att använda ett fästinglasso.
  2. Ta tag om fästingen med fästinglassot så nära huden som möjligt och dra bort den rakt ut.
  3. Försök att se till att hela fästingen följer med. Om en del av fästingen skulle bli kvar i huden så kan du plocka bort det med en pincett eller låta det vara kvar eftersom kroppen kommer att stöta bort resterna själv.
  4. Tvätta därefter fästingbettet med ett desinfektionsmedel eller tvål och vatten.

Var finns fästingar?

Fästingsäsongen brukar vara mellan april och oktober, men en mild vinter kan förlänga säsongen. De blir då aktiva och beger sig på jakt efter en god måltid. De trivs bäst på fuktiga platser. Gärna i lövskog med tät undervegetation och högt gräs, men kan även finnas i våra trädgårdar och parker.

Var noga med att kolla kroppen efter fästingar

Ha som vana att leta igenom kroppen efter fästingar varje dag om du varit ute i grönska. Om du har barn som brukar leka i parker och skog så bör du kolla dom för fästingar varje kväll. Glöm inte att även regelbundet titta igenom dina husdjur.

Fästingen genomgår tre aktiva stadier i sin utveckling. Från larv, vidare till nymf och till vuxen fästing. Fästingen behöver suga blod för att utvecklas vidare till varje stadie. Larven är ca en halv millimeter lång och ser ut som en liten fästing. Nymfen är ungefär en millimeter och den vuxna fästingen blir ca 3-4 millimeter lång.

När ska man söka vård vid fästing bett?

Om du upptäcker en fästing på kroppen så bör du först och främst avlägsna den direkt enligt metoden ovan. Vanligtvis så får man samma dag en mindre rodnad runt fästingbettet som snart går över av sig själv. Om man efter en vecka fortfarande har en rodnad ska man kontakta sin vårdcentral. Ha koll på bettet minst fyra veckor efteråt. Om du under denna tid börjar uppleva någon typ av sjukdomssymtom så som huvudvärk, feber, illamående, trötthet eller muskelvärk så ska du kontakta vårdcentralen direkt.

Sjukdomar som sprids av fästingar

Fästingar kan sprida ett flertal sjukdomar. De vanligaste i Sverige är TBE och Borrelia. Det finns även en rad andra sjukdomar som fästingar kan sprida. Mer om fästingburna sjukdomar kan du läsa om här.

Att hålla fästningarna borta

Du kan skydda dig genom att bära täckande klädsel så som långbyxor, långärmad tröja, strumpor och heltäckande skor. Men tyvärr är ju inte detta den ultimata klädseln en fin sommardag. Fästingar har ett mycket bra luktsinne och attraheras av människans svettdoft. Det finns däremot dofter som fästingar inte tycker om, vilket man kan använda till sin fördel. Doften av citrongräs är något som fästningar avskyr. Genom att blanda 5-10 droppar eterisk citrongräsolja i 1 dl vegetabilisk olja så som t.ex. mandelolja så har du ett bra naturligt fästingmedel. Smörj in hela kroppen med oljan så har du en bättre chans att hålla fästingarna på avstånd.

Här hittar du återförsäljare av:

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMedical link - om fästingar: http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=630

Vårdcentralen: http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Fastingbett/

 

{ 9 comments… read them below or add one }

1 Malin juni 26, 2015 kl. 10:05

Tack för info, det är inte alltid lätt att ta bort en fästing så att allt kommer med.

Svara

2 Mikaela Bjerring juni 26, 2015 kl. 17:46

Visst är det. Fästinglassot är ett riktigt bra hjälpmedel.

Svara

3 Sandra F juni 26, 2015 kl. 10:07

Fästingar är verkligen vidriga. Vi får flera fästingbett i vår familj varje sommar och ska prova ditt tips om citrongräsolja. Att slippa dom hade varit underbart!

Svara

4 Mikaela Bjerring juni 26, 2015 kl. 18:36

Fästingar är verkligen inte trevliga! Hoppas ni slipper besvär med dom i år.

Svara

5 Sonja juni 26, 2015 kl. 10:09

Ush, fy för fästingar! Alla tips om hur man kan slippa dom är välkomna. Jag har själv fått borrelia förra sommaren så nu är jag extra vaksam.

Svara

6 Mikaela Bjerring juni 26, 2015 kl. 18:38

Ush, fy! Prova oljan och kolla egen kroppen varje dag om ni hittar några fästingar.

Svara

7 Nadja juni 30, 2015 kl. 19:50

Fästingar är verkligen otäcka 🙁 och dom verkar älska mig! Ska prova tipset med oljan! 🙂

Svara

8 Mikaela Bjerring juli 1, 2015 kl. 18:41

Jobbigt när dom är så ettriga. Ja prova oljan och håll noga koll varje dag.

Svara

9 Sandra Berg juli 13, 2015 kl. 10:33

Jag har redan fått två i år och lyckas aldrig få bort allt, så tack för tipset! jag ska införskaffa mig en sådan fästing borttagare.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: