– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Snabb gurkkimchi är en kryddig, smakrik koreansk sallad. Den här versionen är egentligen inte riktig kimchi eftersom den inte är fermenterad. Det är snarare en snabbpicklad gurksallad som är klar att ätas efter bara 30 minuter. Ett riktigt gott tillbehör till väldigt mycket.
Kort om gurkkimchi
Om du gillar asiatiska smaker och kimchi så kommer du att gilla den här gurksalladen. Gurkkimchi har en krispig konsistens och är väldigt smakrik. Risvinägern bidrar med syra, medan den koreanska chilin ger en het, lite rökig och söt smak. Tamarisojan tillför sälta och umami och sesamoljan/sesamfröna en nötig och rostad smak.
Som sagt är det inte en riktig kimchi eftersom den inte fermenteras, men den brukar ibland kallas för snabb gurkkimchi. Det rätta namnet på denna maträtt är Oi Muchim, som översatt blir kryddig gurksallad. Det är en fantastisk vegansk kimchiersättning, speciellt om du vill kunna äta den i stort sätt direkt.
Ingredienser för snabb gurkkimchi:
- 1 stor gurka
- 1/2 msk havssalt
- 1/2 stor rödlök eller 1 liten rödlök
- 2-3 vårlökar
Dressing:
- 1-2 vitlöksklyftor (pressade eller finhackade)
- 2 msk Gochugaru (koreansk chili) (du kan läsa mer om den längre ner)
- 2 msk risvinäger
- 1 msk tamarisoja
- 1/2 msk sesamolja
- 1 msk lättrostade sesamfrön
Så här gör du snabb gurkkimchi:
- Skiva gurkan i ungefär 1/2 cm tjocka skivor.
- Lägg gurkan i en skål och strö över 1/2 msk havssalt. Låt gurkan stå i 20-30 minuter så saltet får tid att dra ut överskottsvätskan.
- Häll ut vätskan som saltet dragit ur från gurkan. Se samtidigt till att du får bort överskottet av saltet.
- Strimla rödlöken och både den vita och gröna delen av vårlöken och tillsätt till gurkan.
- Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills gyllene.
- Blanda ihop dressingen i en separat skål. Häll över dressingen på gurkan och rör om så att allt blandar sig väl.
- Låt din gurkkimchi stå i kylskåpet i minst 20-30 minuter innan den ska serveras så smakerna hinner utvecklas mer.
Vad skiljer gochugaru från annan chili?
Gochugaru är en specifik typ av koreanska chiliflingor eller chilipulver. För att göra gochugaru torkas och mals koreansk chilipeppar till en konsistens någonstans mellan chilipulver och chiliflingor.
Smaken är mer robust jämfört med vanliga chiliflingorna. Den är mer fruktig, fylligare, lite rökig och har en hint av sötma. Den bidrar alltså inte bara med hetta, utan även mycket smak.
Det finns olika typer av gochugaru. ”Deolmaewoon gochugaru” är en mildare typ, medan ”Maewoon gochugaru” är den hetaste.
Gochugaru finns att hitta i asiatiska butiker. Har din lokala matbutik en stor asiatisk matavdelningen, så kanske du till och med hittar den där. Om du inte får tag på den kan du ersätta med 50/50 vanliga chiliflingor och chipotle chilipulver som du kör några sekunder i mixern för att få rätt konsistens.
Relaterade inlägg:
- Så påverkar tarmfloran sköldkörteln
- Att stödja tarmfloran och maghälsan
- Snabbpicklad rödlök utan socker
- Vad är näringsjäst och hur används den?
Wow, mUms! 🙂 Måste testas.
Ja gör det, så gott. 🙂
Mums, så gott det ser ut! 🙂
Tack! Prova, så gott 🙂
Det här ska jag testa! Ser ju jättegott ut.
Så roligt att du vill testa! Så gott. 🙂
Älskar dom här smakerna. Tack för receptet, det här kommer jag att göra.
Så roligt att du vill göra receptet! 🙂