Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Snabb gurkkimchi (vegansk kryddig gurksallad)

av | aug 3, 2022 | Hälsa, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Tillbehör - Snacks | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Snabb gurkkimchi är en kryddig, smakrik koreansk sallad. Den här versionen är egentligen inte riktig kimchi eftersom den inte är fermenterad. Det är snarare en snabbpicklad gurksallad som är klar att ätas efter bara 30 minuter. Ett riktigt gott tillbehör till väldigt mycket.

Snabb gurkkimchi (vegansk kryddig gurksallad)

Kort om gurkkimchi

Om du gillar asiatiska smaker och kimchi så kommer du att gilla den här gurksalladen. Gurkkimchi har en krispig konsistens och är väldigt smakrik. Risvinägern bidrar med syra, medan den koreanska chilin ger en het, lite rökig och söt smak. Tamarisojan tillför sälta och umami och sesamoljan/sesamfröna en nötig och rostad smak.

Som sagt är det inte en riktig kimchi eftersom den inte fermenteras, men den brukar ibland kallas för snabb gurkkimchi. Det rätta namnet på denna maträtt är Oi Muchim, som översatt blir kryddig gurksallad. Det är en fantastisk vegansk kimchiersättning, speciellt om du vill kunna äta den i stort sätt direkt.

Koreansk gurksallad - Gurkkimchi

Ingredienser för snabb gurkkimchi:

  • 1 stor gurka
  • 1/2 msk havssalt
  • 1/2 stor rödlök eller 1 liten rödlök
  • 2-3 vårlökar

Dressing:

  • 1-2 vitlöksklyftor (pressade eller finhackade)
  • 2 msk Gochugaru (koreansk chili) (du kan läsa mer om den längre ner)
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk tamarisoja
  • 1/2 msk sesamolja
  • 1 msk lättrostade sesamfrön

Så här gör du snabb gurkkimchi:

  1. Skiva gurkan i ungefär 1/2 cm tjocka skivor.
  2. Lägg gurkan i en skål och strö över 1/2 msk havssalt. Låt gurkan stå i 20-30 minuter så saltet får tid att dra ut överskottsvätskan.
  3. Häll ut vätskan som saltet dragit ur från gurkan. Se samtidigt till att du får bort överskottet av saltet.
  4. Strimla rödlöken och både den vita och gröna delen av vårlöken och tillsätt till gurkan.
  5. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills gyllene.
  6. Blanda ihop dressingen i en separat skål. Häll över dressingen på gurkan och rör om så att allt blandar sig väl.
  7. Låt din gurkkimchi stå i kylskåpet i minst 20-30 minuter innan den ska serveras så smakerna hinner utvecklas mer.
Kimchi med gurka

Vad skiljer gochugaru från annan chili?

Gochugaru är en specifik typ av koreanska chiliflingor eller chilipulver. För att göra gochugaru torkas och mals koreansk chilipeppar till en konsistens någonstans mellan chilipulver och chiliflingor.

Smaken är mer robust jämfört med vanliga chiliflingorna. Den är mer fruktig, fylligare, lite rökig och har en hint av sötma. Den bidrar alltså inte bara med hetta, utan även mycket smak.

Det finns olika typer av gochugaru. “Deolmaewoon gochugaru” är en mildare typ, medan “Maewoon gochugaru” är den hetaste.

Gochugaru finns att hitta i asiatiska butiker. Har din lokala matbutik en stor asiatisk matavdelningen, så kanske du till och med hittar den där. Om du inte får tag på den kan du ersätta med 50/50 vanliga chiliflingor och chipotle chilipulver som du kör några sekunder i mixern för att få rätt konsistens.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Emma O

    Wow, mUms! 🙂 Måste testas.

    Svara
  2. Mina

    Mums, så gott det ser ut! 🙂

    Svara
  3. Sarah

    Det här ska jag testa! Ser ju jättegott ut.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill testa! Så gott. 🙂

  4. Anja

    Älskar dom här smakerna. Tack för receptet, det här kommer jag att göra.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill göra receptet! 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close