Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Strandnypon bidrar till hälsosammare och rörligare leder

av | jan 13, 2013 | Blogg, Hälsa, Muskler – Skelett – Leder, Sjukdomar - Symtom | 1 kommentar

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Artros är västvärldens vanligaste ledsjukdom och enbart i Sverige är en miljon människor drabbade. Det har länge forskats och studerat om naturliga och riskfria ämnen utan bieffekter som kan hjälpa vid ledvärk. En av de som gett mycket positiva resultat är strandnypon och dess aktiva ämne GOPO.

Strandnypon bidrar till hälsosammare och rörligare leder

Nyponpulver vid ledvärk

Forskning om strandnypon har bedrivits av experter i Skandinavien och andra delar av världen under mer än tio år. Under den tiden har strandnyponets goda effekt presenterats vid ett flertal läkarkongresser. Man har i flera omfattande studier sett att nypon kan vara effektivt vid ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit. Det är GOPO (galactolipid), en aktiv substans i strandnyponet som sägs ligga bakom den positiva effekten (1).

GOPO

GOPO består av fettsyror och sockerarter. Enligt danska forskare så verkar ämnet antiinflammatoriskt och skyddar våra celler. Studier visar även att det kan skydda våra broskceller. GOPO hjälper även till att producera kollagen och brosk som bidrar till friska leder (2).

Vid Institutionen för kost och hälsa i Basel, Schweiz, har forskare upptäckt att GOPO bidrar till att hämma de gener som producerar proteiner och enzymer som tros vara inblandade i uppkomsten av inflammationer och nedbrytning av broskceller (3). Forskarna har sett att ämnet verkar lokalt genom att det bidrar till att sakta ner de vita blodkropparnas väg mot inflammationen. När de vita blodkropparna rör sig långsammare minskar svullnaden och smärtan, vilket bidrar till att rörligheten i lederna ökar.

GOPO finns naturligt i nypon men halten varierar beroende på art och växtplats. Det är mycket ömtåligt och förstörs lätt både vid torkning och malning. Processen att ta tillvara på det antiinflammatoriska ämnet galactolipid är patenterat under namnet GOPO. Patentet ägs gemensamt av Rigshospitalet i Köpenhamn, det danska jordbruksdepartementet och upptäckaren Eric Farmer Hansen. Nyponen odlas både i Sverige och Danmark, fryses inom 24 timmar från skörd, varefter de torkas med den patenterade metoden.

Studier om strandnypon vid ledsjukdomar

Det har som nämnts utförts en lång rad studier på strandnypon och det aktiva ämnet GOPO. Bland annat visade en dansk-tysk studie som presenterades vid EULAR, läkarkongressen för reumatiska sjukdomar som hölls i Barcelona, att nyponpulver kan lindra reumatoid artrit (RA).

Studien (4) som genomfördes vid universitetssjukhusen i Berlin och Köpenhamn pågick under sex månader. 89 patienter deltog varav 90 procent var kvinnor och genomsnittsåldern var 56 år. Studien visade att RA-patienterna fick mindre smärta, större rörlighet och betydligt bättre livskvalité när de kompletterade sin vanliga behandling med strandnyponpulver. Enligt överläkare Kai Winter, vid Köpenhamns universitetssjukhus som var en av forskarna bakom studien, så har forskningsgruppen identifierat GOPO att stå för minst 90% av effekten.

Fem tidigare studier, den senaste publicerad i Scandinavian Journal of Reumatology 2006, visar att nyponpulver ger en mycket god effekt vid artros. Många upplever skillnad redan efter tre veckor. De patienter som fått nyponpulvret med GOPO kunde halvera sitt intag av värkmedicin. Nyponpulver med GOPO finns att köpa som en hälsokostprodukt under till exempel namnen MOVO och Litomove.

 

Återförsäljare av nyponpulver med GOPO hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Christensen R, Bartels EM, Altman RD, Astrup A, Bliddal H. Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized controlled trials Osteoarthritis and Cartilage 2008;

(2) Parker Institut vid Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn, publicerad 2014 i International Journal of Clinical Rheumatology 

(3)  Dagens medicin –  Strandnypon kan lindra reumatisk smärta: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/strandnypon-kan-lindra-reumatisk-smarta/

(4) Studie publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 – http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf

 

Relaterade inlägg:

1 kommentar

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close