Strandnypon bidrar till hälsosammare och rörligare leder

by Mikaela Bjerring on 13 januari, 2013 · 1 comment

in Blogg, Forskning, Sjukdomar - Symtom

Idag äter svenskar smärtstillande läkemedel som aldrig förr (1), de flesta mot ledvärk. Artros är västvärldens vanligaste ledsjukdom och enbart i Sverige är en miljon människor drabbade (2). Det har länge forskats och studerat om naturliga riskfria ämnen utan bieffekter som kan hjälpa vid ledvärk. En av de som gett mycket positiva resultat är strandnypon. Forskning om Strandnypon har nu bedrivits av experter i Skandinavien under mer än tio år.

Strandnypon

Strandnypon

Nyponpulver vid ledvärk

Rön om strandnypons goda effekter har presenterats vid flera läkarkongresser de senaste åren. Nypon har i flera studier visat sig vara effektivt mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit. GOPO (galactolipid) är en av de aktiva substanserna i nypon som sägs ligga bakom den positiva effekten. (2) (3) (4)

GOPO

GOPO består av fettsyror och sockerarter. Enligt danska forskare så verkar GOPO antiinflammatoriskt och skyddar våra celler. Studier visar även att detta ämne i nypon kan skydda våra broskceller. GOPO hjälper även till att producera kollagen och brosk som bidrar till att skydda lederna. (3) (4)

Vid Institutionen för kost och hälsa i Basel, Schweiz, har forskare upptäckt att GOPO bidrar till att hämma de gener som producerar proteiner och enzymer som tros vara inblandade i uppkomsten av inflammationer och nedbrytning av broskceller. Forskarna tror att GOPO verkar lokalt genom att det bidrar till att sakta ner de vita blodkropparnas väg mot inflammationen. När de vita blodkropparna rör sig långsammare  minskar därmed svullnaden och smärtan och rörligheten i lederna ökar.

GOPO finns naturligt i nypon men halten varierar beroende av art och växplats. GOPO är mycket ömtåligt och förstörs lätt både vid torkning och malning men via en patenterad tillverkningsprocess bibehålls den höga halten GOPO.

GOPO – En Danskt patent

Det är en antiinflammatorisk galactolipid, patentetad under namnet GOPO. Patentet ägs gemensamt av Rigshospitalet i Köpenhamn, det danska jordbruksdepartementet och upptäckaren Eric Farmer Hansen. Nyponen odlas både i Sverige och Danmark, fryses inom 24 timmar från skörd, varefter de torkas med en patenterad metod.

Studier om strandnypon vid ledsjukdomar

Strandnypon kan lindra reumatoid artrit (RA). Det visar en dansk-tysk studie som presenterades vid EULAR, läkarkongressen för reumatiska sjukdomar som hölls i Barcelona (4).

I studien (4) som genomfördes vid universitetssjukhusen i Berlin och Köpenhamn under sex månader ingick 89 patienter. 90 procent var kvinnor och genomsnittsåldern var 56 år. Studien visar att RA-patienterna fick mindre smärta, större rörlighet och betydligt bättre livskvalitet när de kompletterade sin vanliga behandling med nyponpulvret. Enligt överläkare Kai Winter, Köpenhamns universitetssjukhus som är en av forskarna bakom studien så har forskningsgruppen identifierat verkningsmekanismen och den aktiva komponenten i strandnypon. GOPO visade sig stå för minst 90% av effekten (4).

Fem tidigare studier, den senaste publicerad i Scandinavian Journal of Reumatology 2006, visar att nyponpulver ger en mycket god effekt vid artros. Många upplever god effekt redan efter tre veckor. De patienter som fått nyponpulvret med GOPO kunde halvera sitt intag av annan värkmedicin.

Kosttillskott av strandnypon hittar du här:  Litomove

KÄLLOR & REFERENSER(1) Expressen - http://www.expressen.se/halsa/svenskarna-ater-smartstillande-som-aldrig-forr/

(2) Expressen – http://www.expressen.se/halsa/strandnypon-kan-bota-din-ledvark/

(3) Dagens medicin - Strandnypon kan lindra reumatisk smärta: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/strandnypon-kan-lindra-reumatisk-smarta/

(4) Studie publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 - http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Kikki Sandström Inspiratör & Coach januari 15, 2013 kl. 10:29

Jag har hört mycket gott om Strandnypon av människor med ledproblem. Bra att det skrivs om detta!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: