Strandnypon bidrar till hälsosammare och rörligare leder

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 13 januari, 2013 · 1 comment

in Blogg, Hälsa, Muskler – Skelett – Leder, Sjukdomar - Symtom

Artros är västvärldens vanligaste ledsjukdom och enbart i Sverige är en miljon människor drabbade. Det har länge forskats och studerat om naturliga och riskfria ämnen utan bieffekter som kan hjälpa vid ledvärk. En av de som gett mycket positiva resultat är strandnypon och dess aktiva ämne GOPO.

Strandnypon och ledhälsan

Nyponpulver vid ledvärk

Forskning om strandnypon har nu bedrivits av experter i Skandinavien och andra delar av världen under mer än tio år och strandnyponets goda effekt har presenterats vid ett flertal läkarkongresser de senaste åren. Man har i flera omfattande studier sett att nypon kan vara effektivt vid ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit. Det är GOPO (galactolipid), en aktiv substans i strandnyponet som sägs ligga bakom den positiva effekten (1).

GOPO

GOPO består av fettsyror och sockerarter. Enligt danska forskare så verkar ämnet antiinflammatoriskt och skyddar våra celler. Studier visar även att det kan skydda våra broskceller. GOPO hjälper även till att producera kollagen och brosk som bidrar till friska leder (2).

Vid Institutionen för kost och hälsa i Basel, Schweiz, har forskare upptäckt att GOPO bidrar till att hämma de gener som producerar proteiner och enzymer som tros vara inblandade i uppkomsten av inflammationer och nedbrytning av broskceller (3). Forskarna har sett att ämnet verkar lokalt genom att det bidrar till att sakta ner de vita blodkropparnas väg mot inflammationen. När de vita blodkropparna rör sig långsammare minskar svullnaden och smärtan och rörligheten i lederna ökar.

GOPO finns naturligt i nypon men halten varierar beroende på art och växtplats. Det är mycket ömtåligt och förstörs lätt både vid torkning och malning. Processen att ta tillvara på det antiinflammatoriska ämnet galactolipid är patenterat under namnet GOPO. Patentet ägs gemensamt av Rigshospitalet i Köpenhamn, det danska jordbruksdepartementet och upptäckaren Eric Farmer Hansen. Nyponen odlas både i Sverige och Danmark, fryses inom 24 timmar från skörd, varefter de torkas med den patenterade metoden.

Studier om strandnypon vid ledsjukdomar

Det har som nämnts utförts en lång rad studier på strandnypon och det aktiva ämnet GOPO. Bland annat visade en dansk-tysk studie som presenterades vid EULAR, läkarkongressen för reumatiska sjukdomar som hölls i Barcelona, att nyponpulver kan lindra reumatoid artrit (RA).

Studien (4) som genomfördes vid universitetssjukhusen i Berlin och Köpenhamn pågick under sex månader. 89 patienter deltog varav 90 procent var kvinnor och genomsnittsåldern var 56 år. Studien visade att RA-patienterna fick mindre smärta, större rörlighet och betydligt bättre livskvalité när de kompletterade sin vanliga behandling med nyponpulver. Enligt överläkare Kai Winter, vid Köpenhamns universitetssjukhus som var en av forskarna bakom studien, så har forskningsgruppen identifierat GOPO att stå för minst 90% av effekten.

Fem tidigare studier, den senaste publicerad i Scandinavian Journal of Reumatology 2006, visar att nyponpulver ger en mycket god effekt vid artros. Många upplever skillnad redan efter tre veckor. De patienter som fått nyponpulvret med GOPO kunde halvera sitt intag av värkmedicin. Nyponpulver med GOPO finns att köpa som en hälsokostprodukt under t.ex namnen MOVO och Litomove.

Återförsäljare av nyponpulver med GOPO hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR & REFERENSER(1) Christensen R, Bartels EM, Altman RD, Astrup A, Bliddal H. Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized controlled trials Osteoarthritis and Cartilage 2008;

(2) Parker Institut vid Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn, publicerad 2014 i International Journal of Clinical Rheumatology

(3) Dagens medicin - Strandnypon kan lindra reumatisk smärta: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/strandnypon-kan-lindra-reumatisk-smarta/

(4) Studie publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 - http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf

 

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Kikki Sandström Inspiratör & Coach januari 15, 2013 kl. 10:29

Jag har hört mycket gott om Strandnypon av människor med ledproblem. Bra att det skrivs om detta!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: