– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Guarana växer i Sydamerika och är känd för sitt rika innehåll av guaranin, ett ämne som kan liknas till koffein. Guarana har därmed kommit att bli en populär ingrediens i energidrycker och som en uppiggande hälsokostprodukt.
Vad är guarana?
Guarana (Paullinia cupana) är en klättrande växt som tillhör lönnfamiljen. Den har sitt ursprung i Amazonas djungel och förekommer främst i Brasilien och Venezuela. Den mogna frukten är röd och innehåller en svart kärna som delvis är täckt av ett vitt fröskal. Namnet ”guarana” kommer från portugisiskan och betyder ungefär ”frukt som liknar människoögon”.
Guaranafröna är ungefär lika stora som kaffebönor och innehåller rikligt av uppiggande ämnen. Det huvudsakliga aktiva ämnet i guarana är som nämnt guaranin som är en typ av koffein. Precis som koffein stimulerar guaranin det centrala nervsystemet som gör att det fungerar uppiggande, energigivande och koncentrationshöjande (1) (2). Guaranin anses vara “snällare” mot kroppen jämfört med koffeinet i kaffe (3). Det beror på att det ska ge en långsammare och varaktigare uppiggande effekt. Frukten innehåller även andra stimulerande ämnen som teobromin och teofyllin. Man hittar även rikligt med antioxidanter så som polyfenoler, tanniner, saponiner och katekiner.
Traditionell användning av guarana
Enligt en gammal myt som går tillbaka till Sateré-Maué-stammen, kommer guarana från historien om en gud som dödade ett älskat barn i en by. För att trösta byborna tog en mer välvillig gud det döda barnets vänstra öga och planterade det i skogen, vilket gav upphov till olika sorter av den vilda guaranan. Därefter tog guden barnets högra öga och planterade det i byn, vilket gav upphov till den odlade varianten av guarana (4) (5).
Traditionellt har frukten använts av indianstammar som Tupi och Guaraní för att få extra energi innan jakt. Från ursprungsinnevånarna i Sydamerika har guaranan och dess användning sedan spridit sig ut i världen. I många delar av Sydamerika är det en del av både den traditionella och moderna kulturen att inta stimulerande växter så som yerba mate, yaupon och guarana.
Att inkludera guarana i kosten
Guarana har kommit att bli en populär hälsokostprodukt vid aktiviteter så som studier, arbete och träning. Den tillsätts ofta i olika drycker och i hälsokostprodukter för att ge energi och främja viktminskning. Man kan även köpa rent ekologiskt guaranapulver. På grund av det höga innehållet av koffein så bör gravida, ammande och koffeinkänsliga avstå från guarana. Likaså personer som av annan anledning inte rekommenderas att inta centralstimulerande ämnen.
Återförsäljare av guarana hittar du här
Källor och Referenser:
(1) A double-blind, placebo-controlled, multi-dose evaluation of the acute behavioural effects of guaraná in humans. 2007 Jan;21(1):65-70. doi: 10.1177/0269881106063815. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16533867/
(2) Improved cognitive performance in human volunteers following administration of guarana (Paullinia cupana) extract: comparison and interaction with Panax ginseng. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091305704002710
(3) Neurocognitive effects of guaraná plant extract. DOI: 10.1358/dof.2008.33.10.1250977. https://www.researchgate.net/publication/247829688_Neurocognitive_effects_of_guarana_plant_extract
(4) Historisk och traditionell användning av guarana: http://sv.wikipedia.org/wiki/Guarana#Historia_och_kultur
(5) Hans T. Beck, “10 Caffeine, Alcohol, and Sweeteners,” Cultural History of Plants, ed. Sir Ghillean Prance and Mark Nesbitt (New York: Routledge, 2004) 179.
Intressant koffeinalternativ minsann!