Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Guarana växer i Sydamerika och är känd för sitt rika innehåll av guaranain (koffein) med en mängd som uppgår till nästintill det dubbla jämfört med kaffebönan. Guarana har därför kommit att bli en populär ingrediens i främst energidrycker och som en uppiggande hälsokostprodukt.

Superfrukten Guarana, näringsinnehåll och användning.

Vad är guarana?

Guarana (Paullinia cupana) är en klättrande växt som tillhör lönnfamiljen. Den har sitt ursprung från Amazonas djungel och förekommer främst i Brasilien och Venezuela. Namnet ”guarana” kommer från portugisiskan och betyder ungefär ”frukt som liknar människoögon”. Färgen på frukten varierar från rött till brunt och innehåller en svart kärna som delvis är täckt av ett vitt fröskal, vilket får den att likna ett öga och därav namnet.

Guaranafröna är ungefär lika stora som kaffebönor och innehåller rikligt av uppiggande ämnen som koffein som stimulerar det centrala nervsystemet, hjärta och muskler. Växten innehåller även teofyllin och teobromin med egenskaper som även de liknar koffeinets effekt. Koffeinet i guarana kallas guaranain och anses vara “snällare” mot kroppen jämfört med koffeinet i kaffe.

Traditionell användning av guarana

Enligt en gammal myt som går tillbaka till Sateré-Maué-stammen, kommer guarana från historien om en gud som dödade ett älskat barn från en by. För att trösta byborna tog en mer välvillig gud det döda barnets vänstra öga och planterade det i skogen, vilket gav upphov till olika sorter av den vilda guaranan. Därefter tog guden barnets högra öga och planterade det i byn, vilket gav upphov till den odlade varianten av guarana (2) (3).

Traditionellt har frukten använts av indianstammar som Tupi och Guaraní som drack guarana innan jakt för extra energi. Från ursprungsinnevånarna i Sydamerika har guarana sedan spridit sig ut i världen. I många delar av Sydamerika är det en del av den traditionella och moderna kulturen att inta stimulerande växter med koffein och ämnen nära besläktade med koffein. De vanligaste är yerba mate, yaupon och guarana.

Användning av guarana

När man skördar guaranabären så läggs de i vatten tills det röda/bruna skalet faller av. Därefter torkas fröna, följt av att de mals till ett fint pulver. Guaranapulver används främst i olika drycker och är en uppskattad ingrediens i energidrycker. Det ingår ofta i uppiggande hälsokostprodukter, viktminskningsprodukter och kan även köpas som rent guaranapulver. Tar du koncentrerad guarana känner du av effekten nästintill omgående. Guarana har kommit att bli en populär hälsokostprodukt vid aktivitet så som studier, arbete, innan fysisk träning och när man vill uppnå viktminskning. På grund av det höga innehållet av koffein så bör gravida, ammande, koffeinkänsliga och personer med hjärtproblem undvika guarana.

 

Återförsäljare av guarana hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) EFSA / Publications -Artikel EFSA / Publications – health claims related to caffeine : http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2054.pdf

(2) Historisk och traditionell användning av guarana: http://sv.wikipedia.org/wiki/Guarana#Historia_och_kultur

(3) Hans T. Beck, “10 Caffeine, Alcohol, and Sweeteners,” Cultural History of Plants, ed. Sir Ghillean Prance and Mark Nesbitt (New York: Routledge, 2004) 179.

(4) Espinola EB, Dias RF, Mattei R, Carlini EA (February 1997). “Pharmacological activity of Guarana (Paullinia cupana Mart.) in laboratory animals”. J Ethnopharmacol 55 (3): 223–9. doi:10.1016/S0378-8741(96)01506-1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9080343?dopt=Abstract

(5) Haskell CF, Kennedy DO, Wesnes KA, Milne AL, Scholey AB (January 2007). “A double-blind, placebo-controlled, multi-dose evaluation of the acute behavioral effects of guaraná in humans”. J. Psychopharmacol. (Oxford) 21 (1): 65–70. doi:10.1177/0269881106063815. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16533867?dopt=Abstract

(6) Source: Phytotherapy Research Published online ahead of print, doi: 10.1002/ptr.3437
“Habitual Intake of Guaraná and Metabolic Morbidities: An Epidemiological Study of an Elderly Amazonian Population”. Authors: C. da Costa Krewer, E.E. Ribeiro, E.A.M. Ribeiro, R.N. Moresco, et al.

 

Relaterade inlägg:

 

1 kommentar

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close