Rosens underbara egenskaper i naturlig hudvård

by Mikaela Bjerring on 8 augusti, 2015 · 4 comments

in Anti-aging, Blogg, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Rosen har odlats i över 4000 år och har länge varit en symbol för kärlek, hälsa och skönhet. Traditionellt har den använts flitigt i allt från matlagning, som medicinalväxt, för att hålla huden ung och som en gest av kärlek. Än idag är rosen en uppskattad växt och inte minst för dess underbara egenskaper i naturlig hudvård.

Rosvatten

Kort om rosens historia

Rosornas ursprung ä främst från Iran, men även i Egypten, Indien, Kina, Grekland och Italien har rosor odlats i 1000-tals år. Det är en riktigt gammal växt och man har funnit fossiler på rosor som är över 30 miljoner år gamla.

Under medeltiden odlade man rosor i kloster som medicinalväxt. Under denna tid framställde munkarna rosenhonung, som användes som bot vid ögonsjukdomar, lungsot och en rad andra åkommor. Därefter började man tillverka rosenvatten och rosenolja som användes av apotekare för dess antiseptiska egenskaper.

Enligt Grekisk mytologi skapades rosen genom Adonis kärlek till Afrodite. Vid sin död ska Adonis ha förvandlats till en röd ros och därför förknippas den röda rosen med erotisk kärlek. Afrodites son Eros gav en ros till förtrolighetens gud Harpokrates, var av att den senare via Dionysoskulten också kom att uppfattas som en symbol för tystnadsplikt. I antikens Rom fick rosen en egen dag då den firades den 11 maj i samband med festen Rosalia. Romarna brukade smörja in sig med rosenolja för att hålla huden ung och vacker.

I Persien var rosen en religiös symbol, som omnämnts i den religiösa skriften Avesta, vilket är ett bokverk som består av 21 böcker fördelade på 815 kapitel. Kännetecknade för Persiens dåtida rosor var att det fanns gula sorter. Som ett lån från Islam har man kommit att se den gula rosen som den falska kärlekens symbol, för enligt en legend förvandlade Allah en röd ros till gul för att bevisa en av Muhammeds hustrurs, AIshas, otrohet.

Traditionell användning av rosenvatten

Rosenvatten används traditionellt i turkiskt godis, indisk matlagning, grekisk bakning och är en viktig ingrediens i många arabiska delikatesser. I vår del av världen är ros som ingrediens inte lika vanligt förekommande, men börjar användas allt mer då olika kulinariska kök idag ofta blir inspirerade av varandra.

Under mina många år bosatt i Mellanöstern blev ros en smak som jag lärde mig att uppskatta. Något annat jag lärde mig i Mellanöstern var att rosenvatten ofta används som naturmedicin för att förbättra matsmältningen, lösa upp nervösa spänningar och för att lidra stress för att nämna några användningsområden.

Rosens egenskaper i hudvård

Av blommorna gör man rosenolja och rosenvatten som pågrund av dess fantastiska egenskaper är uppskattad i naturlig hudvård. Rosen anses ha antibakteriella, antiseptiska, lugnade, och läkande egenskaper. Rosen är näringsrikt och innehåller bland annat en betydande mängd antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Ros är mild och skonsam och passar de flesta hudtyper – allt från torr och åldrande hud till fet och aknebenägen hud. Rosvatten och rosolja ger näring, har en sammandragande och lugnade effekt, hjälper till att balansera pH-värdet i huden, porsammandragande, och ger liv åt trött hud.

Rosen i fokus naturlig hudvård finns t.ex. i följande:

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Anna Johansson augusti 10, 2015 kl. 22:46

Intressant bakgrundshistoria om rosen. Älskar rosor.

Svara

2 Emma Ö augusti 10, 2015 kl. 22:50

Använder ett naturligt shampo och balsam med ros och håret blir hur glansigt och fint som helst! Ros är säkert underbar i hudvård med.

Svara

3 Mia augusti 10, 2015 kl. 22:51

Ska prova 🙂

Svara

4 Sanja augusti 10, 2015 kl. 22:53

Vilken intressant artikel! Naturlig hudvård ska det vara 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: