Schisandra och Rosenrot vid stress

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 3 september, 2011 · 0 comments

in Blogg, Energibrist, Örtmedicin, Sömnen, Stress

Rosenrot och Schisandra är örter som fungerar som adaptogener. Det betyder att de har förmågan att hjälpa kroppens anpassning vid stress och förhindra att kroppen kommer till ett utmattningstillstånd. Medan Rosenrot bidrar mer till att öka den mentala prestationen, så är Schisandra istället mer effektiv för att stödja den fysiska prestationen. Dessa örter tillsammans bidrar därmed till att stärka både det fysiska och mentala tillståndet vid perioder av hög påfrestning.

Schisandra och Rosenrot vid stress

Vad är en adaptogen?

Redan på 1960-talet upptäckte professor Ivan Breckman att vissa växter kunde anpassa kroppen och hjärnan vid ökad belastning. Dessa växter fick benämningen adaptogener. Ordet adaptogen kommer från adapt ”att anpassa sig”. En adaptogen har förmågan att förbereda och försvara kroppen på olika former av fysik-, psykisk-, kemisk- och biologisk stress. En adaptogen gör helt enkelt kroppen mer anpassningsbar så att den lättare och snabbare kan reagera på ett konstruktivt sätt vid olika stressreaktioner. Det hjälper kroppen att fungera normalt trots stress, vilket gör att stressen blir mindre skadlig. Eftersom en adaptogen inte är vanebildande, så vänjer sig inte kroppen och man kan därför använda örterna under en längre period med fortsatt effekt.

Schisandra vid stress

Schisandra (Schisandra chinensis), är en buske med små röda bär som växer vilt i norra Kina. Dess användning har traditionellt varit vid hosta, leversjukdomar, vid långdragen trötthet, nedsatt prestationsförmåga, svaghetskänsla och för att öka den fysiska orken. Medan Rosenrot bidrar mer till att öka den mentala prestationen, så är Schisandra istället mer effektiv för att stödja den fysiska prestationen.

Rosenrot (Arctic Root) vid stress

Rosenrot har sitt ursprung i Europas norra delar, Asien och Nordamerika där den växer bra trots de hårda klimaten. Rosenrot liksom Schisandra säljs idag som ett traditionellt växtbaserat naturläkemedel. Örten verkar snabbt. Redan efter 45 minuter brukar effekten kännas av som varar under en relativt lång tid. Många som äter Rosenrot upplever trots en ökad mental skärpa att de kan sova gott om natten och vakna utvilade. Tack vare liknande erfarenheter har man antagit att örten även har en lugnande förmåga. Rosenrot är den adaptogen som har den tydligaste effekten på den mentala prestationen (koncentration, skärpa, glädje) och ökar energin i hjärnan. Rosenrot är också den adaptogen som har den absolut bästa kliniska dokumentationen.

Dessa örter finns att köpa på utvalda hälsokostaffärer. Ett naturläkemedel som innehåller en kombination utav både Rosenrot och Schisandra är Chi San. En annan populär produkt med en kombination utav 5 adaptogena örter är Stressbalans från Holistic. Om du lider av något sjukdomstillstånd eller intar några mediciner så ska du alltid rådgöra med din läkare innan du intar någon form av naturläkemedel eller kosttillskott.

Återförsäljare av adaptogena örter och kombinationstillskott vid stress hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARRhodiola rosea for physical and mental fatigue: a systematic review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541197/

Lupandin AV, Lapaev Il. Stimulative and tonic action of schizandra.Khabarovsk; Khabarovsk Book; 1981

Evidence-based efficacy of adaptogens in fatigue, and molecular mechanisms related to their stress-protective activity. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19500070

Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress—Protective Activity - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: