Schisandra och Rosenrot vid stress

av | sep 3, 2011 | Blogg, Energibrist, Örtmedicin, Sömnen, Stress | 0 Kommentarer

Rosenrot och Schisandra är örter som fungerar som adaptogener. Det betyder att de har förmågan att hjälpa kroppens anpassning vid stress och förhindra att kroppen kommer till ett utmattningstillstånd. Medan Rosenrot bidrar mer till att öka den mentala prestationen, så är Schisandra istället mer effektiv för att stödja den fysiska prestationen. Dessa örter tillsammans bidrar därmed till att stärka både det fysiska och mentala tillståndet vid perioder av hög påfrestning.

Schisandra och Rosenrot vid stress

Vad är en adaptogen?

Redan på 1960-talet upptäckte professor Ivan Breckman att vissa växter kunde anpassa kroppen och hjärnan vid ökad belastning. Dessa växter fick benämningen adaptogener. Ordet adaptogen kommer från adapt “att anpassa sig”. En adaptogen har förmågan att förbereda och försvara kroppen på olika former av fysik-, psykisk-, kemisk- och biologisk stress. En adaptogen gör helt enkelt kroppen mer anpassningsbar så att den lättare och snabbare kan reagera på ett konstruktivt sätt vid olika stressreaktioner. Det hjälper kroppen att fungera normalt trots stress, vilket gör att stressen blir mindre skadlig. Eftersom en adaptogen inte är vanebildande, så vänjer sig inte kroppen och man kan därför använda örterna under en längre period med fortsatt effekt.

Schisandra vid stress

Schisandra (Schisandra chinensis), är en buske med små röda bär som växer vilt i norra Kina. Dess användning har traditionellt varit vid hosta, leversjukdomar, vid långdragen trötthet, nedsatt prestationsförmåga, svaghetskänsla och för att öka den fysiska orken. Medan Rosenrot bidrar mer till att öka den mentala prestationen, så är Schisandra istället mer effektiv för att stödja den fysiska prestationen.

Rosenrot (Arctic Root) vid stress

Rosenrot har sitt ursprung i Europas norra delar, Asien och Nordamerika där den växer bra trots de hårda klimaten. Rosenrot liksom Schisandra säljs idag som ett traditionellt växtbaserat naturläkemedel. Örten verkar snabbt. Redan efter 45 minuter brukar effekten kännas av som varar under en relativt lång tid. Många som äter Rosenrot upplever trots en ökad mental skärpa att de kan sova gott om natten och vakna utvilade. Tack vare liknande erfarenheter har man antagit att örten även har en lugnande förmåga. Rosenrot är den adaptogen som har den tydligaste effekten på den mentala prestationen (koncentration, skärpa, glädje) och ökar energin i hjärnan. Rosenrot är också den adaptogen som har den absolut bästa kliniska dokumentationen.

Dessa örter finns att köpa på utvalda hälsokostaffärer. Ett naturläkemedel som innehåller en kombination utav både Rosenrot och Schisandra är Chi San. En annan populär produkt med en kombination utav 5 adaptogena örter är Stressbalans från Holistic. Om du lider av något sjukdomstillstånd eller intar några mediciner så ska du alltid rådgöra med din läkare innan du intar någon form av naturläkemedel eller kosttillskott.

Återförsäljare av adaptogena örter och kombinationstillskott vid stress hittar du här

Relaterade inlägg:

 

[cf]Källor[/cf]

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Instagram

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close