Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Timjan som krydda och läkeört

av | dec 29, 2014 | Blogg, Huskurer - Husmorstips, Kost, Örter - Kryddor, Örtmedicin | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar tillSvensk hälsokost – 

Timjan är en mångårig ört som passar lika bra i kryddhyllan som i husapoteket. Örten är starkt bakterie- och virushämmande, och har under århundraden använts som hostmedicin på grund av de kramp- och slemlösande egenskaperna.

Timjan som krydda och läkeört

Traditionell användning av timjan

Timjan är en liten halvbuske som hör till den kransblommiga växtfamiljen. Den växer vilt bland annat runt Medelhavet och är även en populär ört att odla. Timjan har som många andra örter en lång historisk bakgrund som krydda och läkeört. Det grekiska Thymus som finns i växtens latinska namn Thymus vulgaris, betyder kraft och mod och under antiken drack soldaterna vin kryddat med timjan för att bli djärvare i strid. Numera vet man att timjan innehåller den flyktiga oljan tymol, som verkar bakteriedödande och välgörande vid förkylning och hosta. Timjanextrakt har därför länge använts inom naturmedicinen i framförallt hostmixturer.

Ångbad med timjan vid hosta

En traditionell och bra användning av timjan vid förkylning är genom ångbad. Man lägger en stor handduk över huvudet och lutar sig över ett kärl med hett vatten där man tillsatt några droppar eterisk timjanolja. När man andas in ångorna så följer den flyktiga oljan tymol med upp genom vattenångan, och vid inandning så kan besvär i andningsvägarna lindras. Timjan är både slemlösande och kramplösande, och kan hjälpa vid både slemhosta och torrhosta.

 

Här hittar du återförsäljare av:

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

 1. Sofia W

  Örter och kryddor är helt fantastiska för hälsan och sen så bidrar det ju även till en underbar smakupplevelse 🙂

  Svara
 2. Carolina P

  Att timjan är virus- och bakteriedödande hade jag ingen aning om. Det ska jag komma ihåg nästa gång någon i familjen åker på en förkylning eller hosta.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det kan fungera som ett suveränt egenvårdsmedel. 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close