Kummin som krydda och läkeört

by Mikaela Bjerring on 5 januari, 2015 · 2 comments

in Blogg, Ekologiskt, Huskurer - Husmorstips, Mage - Tarm, Örter - Kryddor

Kummin är en uppskattad kökskrydda och har som de flesta kryddor en lång historisk användning som läkeört. Traditionellt är kummin främst uppskattad för sina bakteriedödande egenskaper, samt som ett medel vid orolig mage, väderspänningar och för att stödja matsmältningen.

Kummin som krydda och läkeört

Traditionell användning av kummin

Kummin tillhör liksom fänkål och anis den flockblommiga växtfamiljen. I jämförelse med dessa måste dock kummin betraktas som en betydligt starkare krydda med en lite brännande smak. Det är huvudsakligen den flyktiga oljan karvon som står för både kryddaromen och den läkande egenskapen hos kummin. Sedan en lång tid tillbaka har kummin använts som krydda i maträtter, bröd, ost och spritdrycker, inte enbart på grund av sin angenäma smak, utan även på grund av den främjande verkan på matsmältningen.

Kummin har en kramplösande effekt i mage och tarm och kan därigenom minska problem med orolig mage, uppblåst mage och väderspänningar. Det är som sagt även en uppskattad ört för att stödja matsmältningen. Kummin har en bakteriedödande effekt, vilket är anledningen till varför kumminolja ibland ingår i produkter som munvatten och tandkräm, vilket också ger en känsla av frisk andedräkt. Kummin är även uppskattat som te för en skön magkänsla och finns att köpa i utvalda hälsokostbutiker.

Återförsäljare av te med fänkål, anis och kummin hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Marja januari 9, 2015 kl. 10:03

Underbart att läsa om alla dessa vardagskryddor som gör så mycket gott för hälsan. Krydda, krydda, krydda säger jag bara!

Svara

2 Sabine-Välbefinnaren januari 11, 2015 kl. 20:33

En av mina favoritkryddor som jag använder till de mesta i min matlagning. Skönt att veta att den är bra för mig också! De flesta kryddorna har väl egentligen en positiv verkan på kroppen, så därför känns de ännu bättre att använda mängder med kryddor när man lagar mat. =)

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: