Kummin som krydda och läkeört

by Mikaela Bjerring on 5 januari, 2015 · 2 comments

in Blogg, Ekologiskt, Huskurer - Husmorstips, Mage - Tarm

Kummin har som de flesta kryddor en lång historisk användning som läkeört och modern forskning visar att kummin framför allt har två betydande medicinska effekter.
Kummin som krydda och läkeört
Kummin tillhör liksom fänkål och anis till den flockblommiga växtfamiljen. I jämförelse med dessa måste dock kummin betraktas som en betydligt starkare krydda med en lite brännande smak. Det är huvudsakligen den flyktiga oljan karvon som står för både kryddaromen och den läkande effekten hos kummin. Sedan lång tid tillbaka har kummin använts som krydda i maträtter, bröd, ost och spritdrycker, inte enbart på grund av sin angenäma smak utan även på grund av sin matsmältningsbefrämjande verkan.

Kummin som läkeört

Kummin har en kramplösande effekt i mage och tarm. Forskning visar att besvär av känslig mage och tarm i första hand orsakas av överskott av av gaser. Gasöverskottet spänner ut tarmen och retar den till kramp och krampen i sin tur orsakar magknip. Gasöverskottet ger dessutom en obehaglig känsla av uppblåsthet i magen och kummin kan minska dessa besvären.

Kummin har en bakteriedödande effekt, vilket utnyttjas att kumminolja ibland ingår i produkter som munvatten och tandkräm, vilket ger en känsla av frisk andedräkt.

Ekologisk kryddor är att föredra och behöver inte kosta mer.

Här kan du köpa ekologiska kryddor till ett förmånligt pris

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Marja januari 9, 2015 kl. 10:03

Underbart att läsa om alla dessa vardagskryddor som gör så mycket gott för hälsan. Krydda, krydda, krydda säger jag bara!

Svara

2 Sabine-Välbefinnaren januari 11, 2015 kl. 20:33

En av mina favoritkryddor som jag använder till de mesta i min matlagning. Skönt att veta att den är bra för mig också! De flesta kryddorna har väl egentligen en positiv verkan på kroppen, så därför känns de ännu bättre att använda mängder med kryddor när man lagar mat. =)

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: