Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Tea tree oljan som hör hemma i varje husapotek!

av | jul 23, 2014 | Aromaterapi & Eteriska oljor, Blogg, Huskurer - Husmorstips | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

De antibakteriella, antivirala och svampdödande egenskaperna av eterisk tea tree olja gör den mycket användbar. Det är definitivt en produkt som hör hemma i varje husapotek. Här följer några traditionella användningsområden och huskurer med tea tree som du kan ha stor nytta av.

Tea tree oljan som hör hemma i varje husapotek!

I fotbad

5-10 droppar eterisk tea tree olja i ett fotbad kan ge många fördelar. Oljan har svampdödande egenskaper och används traditionellt vid nagel- och fotsvamp. Det är även en olja som är suverän för att mjuka upp hård och sprucken hud. Tea tree är antibakteriell vilket hjälper att eliminera dålig lukt som fotsvett kan ge.

Vid insektsbett

Tag en droppe tea tree olja direkt på ett insektsbett för snabb lindring av klåda och sveda. Oljans antibakteriella egenskaper kan även bidra till snabbare läkning och motverka att bettet blir infekterat.

Som desinficeringsmedel

Blanda 20 droppar eterisk tea tree olja med 2 dl vatten i en sprayflaska. Använd för att göra rent ytor i badrum och kök. Fungerar även utmärkt som luftrenare.

Som sko- och fotdeodorant

Samma blandning som du använder som desinficeringsmedel kan du använda som fotdeodorant eller skospray. Tea tree olja är bakteriedödande och tar effektivt bort dålig lukt av fotsvett. Spraya fötterna och/eller insidan av skorna och låt lufttorka.

Vid förkylning, influensa och bihåleinflammation

Tea tree olja kan vara en mycket effektiv huskur vid förkylning och influensa eftersom den har antibakteriella och antivirala egenskaper. Värt att prova för att vidga luftvägarna, för att lösa upp slem och dämpa rethosta. Den verkar även kramplösande och lugnande på andningen. Oljan kan du t.ex. använda i ett ångbad, i en aromalampa eller droppa några droppar på en näsduk som du sedan håller över näsa och mun medan du andas djupa andetag. För att göra ett ångbad så häller du kokande vatten i en stor skål och tillsätter några droppar tea tree olja. Böj huvudet över skålen (blunda) och täck huvudet och skålen med en handduk och andas in genom näsa och mun med djupa andetag.

Som munvatten

Tea tree olja är en vanligt förekommande ingrediens i munvårdsprodukter för dess antiseptiska, antibakteriella och antivirala egenskaper. Tillsätt några droppar tea tree olja i ett glas vatten och gurgla för att få en fräschare andedräkt. Det är även en traditionell huskur för behandling av halsont, tandbölder och tandköttsinflammation (svälj inte, utan spotta ut).

Vid hudproblem

Tea tree olja är uppskattad ingrediens i hudvårdsprodukter för fet och aknebenägen hud. Tillsätt 10-30 droppar eterisk tea tree olja till 100 ml vatten och använd som ansiktsvatten. Börja med 10 droppar och prova dig fram vilken styrka som passar din hud bäst. Den fungerar även på munsår, skärsår och vårtor genom att ta en outspädd droppe på det drabbade området två gånger per dag. Oljan kan även vara värd att prova utspädd med vegetabilisk olja på eksem, dermatit och ringorm.

För bättre koncentration

Inom aromaterapi används tea tree för att höja koncentrationen och för att gör tankarna klarare. Tillsätt några droppar i en aromalampa eller gör en rumspray genom att banda 10 droppar eterisk tea tree olja med 100 ml vatten i en sprayflaska och använd vid behov.

Fläckborttagning

Tea tree olja kan även vara effektivt som fläckborttagare. Droppa direkt på fläcken, låt verka en stund och tvätta sedan plagget som vanligt.

 

Återförsäljare av eterisk tea tree olja hittar du här

 

Återförsäljare av aromalampa hittar du här

 

Källor och Referenser:

Om eterisk tea tree: http://www.shenet.se/ravaror/eoteatree.html

Kropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Hardning, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

The complete bok of essential oils and aromatherapy 1993, ISBN 9780931432828

 

Relaterade inlägg:

2 Kommentarer

  1. Karina

    Underbar olja! Har använt den till en mängd saker genom åren. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close