5 frukter som du vill välja ekologiskt

by Mikaela Bjerring on 28 december, 2014 · 2 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Kost, Miljövänligt

Naturskyddsföreningen publicerade tidigare i år en artikel om 5 frukter som du vill prioritera att byta till ekologiskt och anledningen varför. De granskade livsmedelsverkets senaste tester på frukt som var oekologiskt odlad och som visar vad vanlig vardagsfrukt egentligen innehåller.

5 frukter som du vill välja ekologiskt

Päron

Päron är för många en favoritfrukt och granskningen visade rester av bekämpningsmedel i 7 av 10 frukter. Sverige har ett riktigt bra klimat för ekologisk päronodling, men ändå är det näst intill omöjligt att hitta i matbutiken. Att som konsument visa efterfrågan sätter krav på affärerna, vilket då uppmuntrar päronodlare att producera eko.

Äpple

I 9 av 10 oekologiskt odlade äpplen hittades rester av bekämpningsmedel. I en del äpplen hittades karbendazim, ett ämne som misstänks vara cancerogent, hormonstörande och reproduktionsstörande. Gifterna fanns i hela frukten, så tyvärr är det inget som du kan skölja bort.

Vindruvor

Oekologiska vindruvor och produkter som är gjorda av dessa så som russin och vin har under det senaste året varit i rampljuset. Vindruvor var även den frukt som visade sig vara värst under granskningen med hela 96 %. Flera av bekämpningsmedlen som hittades här är kända som problematiska och en del går inte att skölja bort eftersom de finns i hela frukten.

Banan

Oekologiska bananer är även något att undvika eftersom de är riktigt hårt besprutade. Dessa bekämpningsmedel är framför allt ett problem för miljön, odlarna och deras familjer. De utsätts för ett av världens farligaste bekämpningsmedel, parakvat. Det skadar naturen under en lång tid och människor som exponeras kan i värsta fall drabbas av lungkollaps. Ämnet är förbjudet i Sverige och EU sedan länge, bland annat tack vare Naturskyddsföreningens arbete.

Citrus

95 procent av alla citrusfrukter som testades innehöll rester av olika bekämpningsmedel. Mest var gifterna koncentrerade i skalet, men påvisades även i fruktköttet. För att citrusfrukterna ska hålla längre så behandlas de med imazalil ett ämne som förlänger fruktens hållbarhet, men som misstänks vara cancerogent och hormonstörande.

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARNaturskyddsföreningen - 5 frukter du vill välja ekologiskt: https://www.naturskyddsforeningen.se/5frukter

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Mirja december 30, 2014 kl. 10:29

Jag väljer alltid ekologiskt om det finns. Vindruvor har jag slutat att köpa helt och bananer köper jag bara om det finns eko. Jag visste att citrusfrukter var hårt besprutade, men har hört innan att gifterna bara fanns i skalet 🙁 Ska börja köpa dem endast eko nu.

Svara

2 Anna Jansson december 30, 2014 kl. 10:32

Jag läste för ett tag sedan (kommer inte ihåg var) att forskare påstod att eko inte skulle vara hälsosammare. Helt galna påstående! Det säger väl sig själv att obesprutad mat är hälsosammare än besprutad!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: