Passion för hälsa Blogg

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Fänkål ingår liksom anis och kummin i den flockblommiga växtfamiljen. Det är en ört som har en lång historisk användning som krydda och läkeväxt. Inom traditionell folkmedicin är den främst uppskattad vid dålig matsmältning och för sina slemlösande egenskaper vid hosta.

Fänkål som krydda och läkeört

Traditionell användning av fänkål

Fänkål (Foeniculum vulgare Mill) odlades redan i det forntida Egypten och genom seklerna spred sig örten via Grekland och Rom till hela medelhavsområdet. Idag är fänkål en vildväxande ört i de flesta tempererade klimat och mycket uppskattad i såväl matlagning som i medicinska sammanhang.

Fänkålsoljan, som man får genom ångdestillation av fröna innehåller liksom anis anetol, vilket gör att smaken och arom hos dessa båda kryddor påminner om varandra. Men fänkål innehåller dessutom en annan flyktig olja, fenkon som gör att fänkål har en lite annorlunda kamferliknade arom.

Fänkålsfröna används bland annat traditionellt för att stimulera mjölkbildningen hos ammande mödrar, som ett slemlösande medel vid bronkit, astma och kikhosta, samt som ett milt verkande medel för barn med kolik. Fänkål är även en uppskattad ört för att stödja matsmältning.

Fänkål som te

Den hälsosamma effekten av fänkål är ungefär densamma som för anis. Fänkål ingår ofta i olika sorter te som är uppskattade vid dålig matsmältning, förkylning och hosta. Du kan enkelt göra ditt eget fänkålste genom att ta en rågad tesked fänkålsfrön som du stöter med en mortel. Lägg de stötta fröna i en stor tekopp och häll på med kokande vatten. Låt dra i cirka 15 minuter, sila och drick. Det finns även fänkålste att köpa som då ofta förekommer i kombination med anis och kummin.

 

Återförsäljare av te med fänkål, anis och kummin hittar du här

 

Relaterade inlägg:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close