Fänkål som krydda och läkeört

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 26 januari, 2015 · 0 comments

in Blogg, Ekologiskt, Förkylning, Huskurer - Husmorstips, Kost, Mage - Tarm, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Fänkål ingår liksom anis och kummin i den flockblommiga växtfamiljen. Det är en ört som har en lång historisk användning som läkeväxt. Främst är den uppskattad för sina slemlösande egenskaper vid hosta och som ett medel vid dålig matsmältning.

Fänkål som krydda och läkeört

Traditionell användning av fänkål

Fänkål (Foeniculum vulgare Mill) odlades redan i det forntida Egypten och genom seklerna spred sig örten via Grekland och Rom till hela medelhavsområdet. Idag är fänkål i de flesta tempererade klimat en vildväxande ört som uppskattas såväl i matlagningen som i medicinska sammanhang.

Fänkålsoljan, som man får genom ångdestillation av fröna innehåller liksom anis anetol, vilket gör att smaken och arom hos dessa båda kryddor påminner om varandra. Men fänkål innehåller dessutom en annan flyktig olja, fenkon som gör att fänkål har en lite annorlunda kamferliknade arom.

Fänkålsfröna används bland annat traditionellt för att stimulera mjölkbildningen hos ammande mödrar, som ett slemlösande medel vid bronkit, astma och kikhosta, samt som ett milt verkande medel för barn med kolik. Fänkål är även en uppskattad ört för att stödja matsmältning.

Fänkål som te

Den medicinska effekten av fänkål är ungefär densamma som för anis. Fänkål ingår ofta i olika sorter te som är uppskattade vid dålig matsmältning, förkylning och hosta. Du kan enkelt göra ditt eget fänkålste genom att ta en rågad tesked fänkålsfrön som du stöter med en mortel. Lägg de stötta fröna i en stor tekopp och häll på med kokande vatten. Låt dra i ca 15 min, sila och drick. Det finns även fänkåls te att köpa som då ofta förekommer i kombination med anis och kummin.

Återförsäljare av te med fänkål, anis och kummin hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: