Fänkål som krydda och läkeört

by Mikaela Bjerring on 26 januari, 2015 · 0 comments

in Blogg, Ekologiskt, Kost, Örter - Kryddor

Fänkål tillhör liksom anis och kummin till den flockblommiga växtfamiljen och har även den en lång historisk bakgrund som krydda och läkeört.

Fänkål som krydda och läkeört

Fänkål odlades redan i det forntida Egypten och genom seklerna spred sig via Grekland och Rom till hela medelhavsområdet. I köket kommer kryddan till sin rätt i en mängd olika maträtter och kan vara fantastiskt gott att tillsätta i bröd.

Fänkålsoljan, som man får genom ångdestillation av fröna innehåller liksom anis anetol, vilket gör att smaken och arom hos dessa båda kryddor påminner om varandra. Men fänkål innehåller dessutom en annan flyktig olja, fenkon som gör att fänkål har en lite annorlunda kamferliknade arom.

 

Fänkål vid hosta

Den medicinska effekten av fänkål är ungefär densamma som för anis. Fänkål ingår ofta i olika sorter av förkylningste har länge används mot hosta. Du kan enkelt göra ditt eget fänkålste genom att ta en rågad tesked fänkålsfrön och stöt dem i en mortel. Lägg de stötta fröna i en stor tekopp och häll på kokande vatten. Låt dra i ca 15 min, sila och drick.

Ekologisk kryddor är att föredra och behöver inte kosta mer.

Här kan du köpa ekologiska kryddor till ett förmånligt pris

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: