– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Fänkål ingår liksom anis och kummin i den flockblommiga växtfamiljen. Det är en ört som har en lång historisk användning som krydda och läkeväxt. Inom traditionell folkmedicin är den främst uppskattad för att främja matsmältning och för sina slemlösande egenskaper vid hosta.
Traditionell användning av fänkål
Fänkål (Foeniculum vulgare Mill) odlades redan i det forntida Egypten och genom seklerna spred sig örten via Grekland och Rom till hela medelhavsområdet. Idag är fänkål en vildväxande ört i de flesta tempererade klimat och mycket uppskattad i såväl matlagning som i medicinska sammanhang.
Fänkålsoljan som man får genom ångdestillation av fröna innehåller liksom anis ämnet anetol. Det gör att smaken och arom hos båda dessa örter påminner om varandra. Fänkål innehåller dessutom en annan flyktig olja, fenkon som gör att fänkål har en lite mer kamferliknade arom.
Fänkålsfröna har bland annat använts traditionellt för att stödja matsmältningen. Avkok eller te med fänkål är även en gammal huskur som slemlösande vid hosta. Förr användes fänkålste/avkok även för att stimulera mjölkbildningen hos ammande mödrar och som ett medel för barn med kolik. Livsmedelsverket rekommenderar dock gravida, ammande och barn under 4 år att avstå från att dricka te med anis och fänkål. Orsaken är att det inte har kunnat bevisats säkert för foster och små barn eftersom örterna innehåller ämnet estragol.
Användning av fänkålste
Den hälsosamma effekten av fänkål är ungefär densamma som för anis. Fänkål ingår ofta i olika sorters te som är uppskattade vid dålig matsmältning, förkylning och hosta. Det kan även vara effektivt för att motverka dålig andedräkt. Du kan enkelt göra ditt eget fänkålste genom att ta en rågad tesked fänkålsfrön som du stöter med en mortel. Lägg de stötta fröna i en stor tekopp och häll på med kokande vatten. Låt dra i cirka 15 minuter, sila och drick. Det finns även fänkålste att köpa som då ofta förekommer i kombination med anis och kummin.
Återförsäljare av te med fänkål, anis och kummin hittar du här
Relaterade inlägg:
- Anis som krydda och läkeört
- Kummin som krydda och läkeört
- Pepparmynta som krydda och läkeört
- Tea tree oljan som hör hemma i varje husapotek
Jag noterar att Livsmedelsverket inte rekommenderar att gravida och ammande dricker te av anis och fänkål.
Tack för info. Jag ska lägga till en notis i texten om det.