Traditionella skönhetstips med gurkmeja

by Mikaela Bjerring on 28 februari, 2016 · 2 comments

in Anti-aging, Blogg, Hudproblem, Huskurer - Husmorstips, Naturlig skönhet, Örter - Kryddor

Den kära gurkmejan är något som jag bloggar återkommande om. Men det finns så mycket underbart att säga om den gyllene kryddan från öst. Förutom att det är en uppskattad krydda i matlagning och en högt aktad medicinalväxt så har gurkmeja även fantastiska egenskaper som skönhetsmedel. Här följer några traditionella skönhetskurer med gurkmejan i fokus.

Gurkmeja huden
På grund av gurkmejans innehåll av curcumin, antioxidanter och dess antiinflammatoriska egenskaper anses den inom många kulturer oumbärlig inom skönhetsvård. För att få en jämnare hudton, för att vårda och som anti-aging är denna ört högt prisad. Det är därför en ingrediens som ingår i många traditionella och klassiska skönhetskurer.

För att ge ett exempel så håller man inom hinduismen traditionellt en Haldi-ceremoni några dagar innan vigseln. Bruden och brudgummen håller separata tillställningar i sin respektive hem. Bruden och brudgummen täcks då i en så kallad Haldi pasta gjord på en blandning av rosenvatten, sandelträ och gurkmeja. Detta gör man för att rena kropp och själ och för att göra huden extra vacker inför den stora dagen. Ceremonin symboliserar även skydd och långt liv och det är meningen att bruden och brudgummen under dessa dagar inte ska lämna huset. (Vem vill liksom ändå lämna huset med en gul tjock massa inkletad på hela kroppen?) Gurkmeja ingår även i en rad andra skönhetskurer. Här följer några exempel:

För att reducera rynkor och bättre elasticitet

Detta är en klassisk ansiktsmask som innehåller fyra ingredienser som alla traditionellt anses åldersförebyggande. Det är en personlig favorit som lämnar huden väl återfuktad, len och som ger en härlig lyster.

Detta behöver du:

Blanda ihop ingredienserna till en pasta och applicera på väl rengjord hud. Låt verka i 1/2-1 timme innan du tvättar av den.

För oönskad hårväxt i ansiktet

Enligt en indisk tradition kan man bli av med oönskad hårväxt i ansiktet genom denna enkla hemmabehandling.

Detta behöver du:

Låt masken verka i ca 30 minuter. Fukta  händerna och massera i cirkelrörelser över hela ansiktet. tvätta sedan av ansiktet och återfukta huden. Det krävs att du upprepar behandlingen regelbundet för att få ett bra resultat.

För jämnare hudton

Om man har ojämn hudton, mildare hyperpigmentering och märken efter t.ex. akne så kan man prova denna traditionella ansiktsmask.

Detta behöver du:

Blanda alla ingredienser och applicera på väl rengjord hud. Låt verka 30 – 60 minuter. Tvätta sedan av ansiktet och återfukta huden.

Vid akne

Eftersom gurkmejan har antiinflammatoriska egenskaper kan den hjälpa vid akne.

Detta behöver du:

Massera in masken med cirkelrörelser och lämna den på under 15-30 minuter. Tvätta därefter av masken och fortsätt med din vanliga ansiktsrutin.

Gurkmeja har en tendens att färga allt gult, så ha på dig mörka kläder och använd en mörk handduk. Huden blir även lite gul efteråt och därför rekommenderas det att göra dessa ansiktsmasker på kvällen. När du duschar nästa morgon kommer den resterande gula färgen att gå bort. Om man vill få bort den gula färgen direkt så kan man använda sig av kokosolja. Fettet löser effektivt upp det gula pigmentet. Det finns dom som använder gurkmeja som en naturlig brun utan sol, men det är väldigt få hudnyanser som passar med gurkmejans mer ”gul utan sol” effekt. 🙂

Alla ingredienser jag använt finns att köpa här

Relaterade inläggViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Anna Johansson mars 4, 2016 kl. 20:04

Vilka bra tips! Ska absolut prova 🙂

Svara

2 Anja W mars 4, 2016 kl. 20:07

Gurkmeja är bra till så mycket. Ska ta och prova på att göra en ansiktsmask med gurkmeja och manukahonung, Äppelcidervinäger och rosenblomvatten. Har allt hemma förutom rosenblomvatten, men det ska jag köpa.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: