Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Noni heter Morinda citrifolia på latin, vars frukt och blad är ett uppskattat livsmedel och hälsokostprodukt. Noniextrakt används även flitigt inom hår- och hudvård och då främst i produkter för anti-aging. Frukten har sitt ursprung i Asien, men har sedan länge också odlats på Tahiti och andra söderhavsöar. På senare år har den även hittat sin väg till västvärlden där den kommit att bli mycket uppskattad för sitt rika och unika näringsinnehåll.

Superfrukten Noni

Näringsinnehållet i noni

Noni innehåller över 150 dokumenterade näringsämnen och skiljer sig från andra frukter eftersom den har ett ovanligt brett spektrum av bioaktiva ämnen. Noni är rikt på vitaminer, mineraler, antioxidanter, fettsyror och 18 olika aminosyror, samt en rad aktiva ämnen som iridoider, lignaner, kumariner, flavonoider och polysackarider (1) (2) (3).

Juicen från noni innehåller även väldigt mycket pro-xeronin som är ett förstadium till det viktiga enzymet xeronin. Pro-xeronin ombildas i magen till xeronin, vilket bidrar till att ge nytt liv till kroppens celler (5). Xeronin stärker och frigör även endorfiner (lyckohormoner) vilka har en positiv effekt på det mentala systemet  (6).

Traditionell användning av noni

Noni har använts som mat och läkemedel i många kulturer, runt om i världen under tusentals år. Den traditionella användningen av frukten är bland annat vid vid feber, munsår, hudproblem och för att stödja matsmältningen. Frukten har även använts vid astma, dysenteri och vid reumatiska besvär. På Hawaii används den mogna frukten traditionellt för att dra ut var från infekterade sår (7) (8).

Noni som livsmedel och i hudvård

I Sverige säljs noni främst som ett livsmedel i form av juice och torkat pulver. Som nämnt är noni även uppskattat inom naturlig hår- och hudvård där extrakt tillsätts produkter som tvål, schampo och krämer för att ge näring och vård.

 

Återförsäljare av Noni-produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1)  Om frukten Noni: www.nonipacific.com/noni_pacific…/155_listed_nutriceuticals.pdf

(2) Akihisa T, Seino K, Kaneko E, Watanabe K, Tochizawa S, Fukatsu M, Banno N, Metori K, Kimura Y.J Oleo Sci. 2010;59(1):49-57. Melanogenesis inhibitory activities of iridoid-, hemiterpene-, and fatty acid-glycosides from the fruits of Morinda citrifolia (Noni).

(3) Su BN, Pawlus AD, Jung HA, Keller WJ, McLaughlin JL, Kinghorn AD. J Nat Prod. 2005 Apr;68(4):592-5. Chemical constituents of the fruits of Morinda citrifolia (Noni) and their antioxidant activity.

(4) Sang S, Liu G, He K, Zhu N, Dong Z, Zheng Q, Rosen RT, Ho CT. Bioorg Med Chem. 2003 Jun 12;11(12):2499-502. New unusual iridoids from the leaves of noni (Morinda citrifolia L.) show inhibitory effect on ultraviolet B-induced transcriptional activator protein-1 (AP-1) activity.

(5) RM Heinicke, Den farmakologiska aktiva ingrediensen av Noni, Pacific Tropical Botanical Garden Bulletin, 1985, 15 sidor 10-14

(6) Heinicke R: Det Xeronin systemet – en ny cellulär mekanism gjorde Förklarar Hälsofrämjande insatser för bromelain och noni, direkt källa publicering under 2001.

(7) Traditionell användning av noni: https://www.ctahr.hawaii.edu/noni/uses.asp

(8) Noni inom traditionell medicin: http://www.medicinehunter.com/noni

 

Relaterade inlägg:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close