Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Vad det innebär att vara högkänslig

av | jul 30, 2016 | Blogg, Diagnostik, Personlig utveckling, Relationer | 3 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus – 

Får du ofta höra att du är känslig, reagerar för stark, eller att du bryr dig för mycket? Då är det möjligt att du tillhör de 20 procent av befolkningen som har personlighetsdraget högkänslig.

Vad det innebär att vara högkänslig

”Highly Sensitive Person”(HSP) och på svenska ”högkänslig person” är ett begrepp som myntades på 1990-talet av den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine N. Aron. Man uppskattar att runt 20 procent av befolkningen är högkänsliga. En högkänslig person har en närvaro och ett djup som andra kan sakna. Som känner känslor mycket starkare än en icke känslig person. Om en högkänslig person lär sig att förstå sig själv och sina känslor så är det en enormt stor gåva.

Att vara högkänslig innebär att man har ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittets människan. Forskning visar att högkänslighet är ett medfödd personlighetsdrag. Man har även kommit underfund med att hjärnan hos högkänsliga personer fungerar lite annorlunda än hos dom som inte är känsliga. De känner mer, de har väldigt lätt för att läsa av andras känslor och lägger märke till många fler detaljer i sin omgivning. De reflekterar och bearbetar känslor på en djupare nivå. De är personer som är mycket mottagliga för intryck och påverkas stark av människor och miljön runt omkring dom. På grund av denna stora mottaglighet kan de lätt bli överstimulerade och överväldigade av alla intryck. När detta händer behöver de ofta egentid i en lugn och harmonisk omgivning.

Eftersom högkänsliga personer ofta föredrar att observera framför att agera när de kommer in i nya miljöer och situationer, kan folk ofta uppleva dom som blyga eller tillbakadragna. Men blyghet är inget medfött beteende, det är ett inlärt. I själva verket så är många högkänsliga personer också extrovert utåtriktade och tycker om att vara i sociala situationer och träffa nytt folk. Så högkänslighet behöver inte vara förknippat med en introvert personlighet.

Högkänsliga är ofta djupsinniga, intuitiva, kreativa och empatiska. De ser ofta bakom fasaden och ser saker som andra missar. De väger in många olika perspektiv innan de drar en slutsats. När en person som är högkänslig lär sig förstå sig själv och bygger upp en stark självkänsla, samt fokuserar på vad de har att erbjuda utifrån sin personlighet och sina egenskaper, kan de leva ett väldigt nyansrikt liv. Så med andra ord är högkänslighet ett fint personlighetsdrag som låter dig njuta mer av livet om du lär dig kontrollera dina känslor och inte låter dom hämma dig.

Elaine N. Aron. som är psykolog, forskare och författare är själv högkänslig och har ägnat 20 år åt att forska om högkänslighet. Elaine har skrivit ett flertal böcker och 100-tals artiklar i ämnet. En av hennes storsäljare som även finns på svenska är ”Den högkänsliga människan – konsten att må bra i en överväldigande väg”. En mycket insiktsfull bok både för den som själv är högkänslig och för den som vill förstå på en djupare nivå om vad det innebär att vara högkänslig.

 

Relaterade inlägg:

 

3 Kommentarer

 1. Emma

  Jag känner verkligen igen mig där i nästan allt! Jag älskar att jag är så känslig även om det kan var svårt i vissa situationer att hantera känslorna.

  Svara
 2. Mia

  Jag tillhör definitivt de 20 %, men jag är rätt så utåtgående, samtidigt som jag har starkt behov att vara själv ibland.

  Svara
 3. Marika S

  Verkligen intressant artikel och intressant att läsa om olika personlighetsdrag! 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close