Vad det innebär att vara högkänslig

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus -

by Mikaela Bjerring on 30 juli, 2016 · 3 comments

in Blogg, Diagnostik, Personlig utveckling, Relationer

Får du ofta höra att du är känslig, reagerar för stark, eller att du bryr dig för mycket? Då är det möjligt att du tillhör de 20 procent av befolkningen som har personlighetsdraget högkänslig.

Vad det innebär att vara högkänslig

”Highly Sensitive Person”(HSP) och på svenska ”högkänslig person” är ett begrepp som myntades på 1990-talet av den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine N. Aron. Man uppskattar att runt 20 procent av befolkningen är högkänsliga. En högkänslig person har en närvaro och ett djup som andra kan sakna. Som känner känslor mycket starkare än en icke känslig person. Om en högkänslig person lär sig att förstå sig själv och sina känslor så är det en enormt stor gåva.

Att vara högkänslig innebär att man har ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittets människan. Forskning visar att högkänslighet är ett medfödd personlighetsdrag. Man har även kommit underfund med att hjärnan hos högkänsliga personer fungerar lite annorlunda än hos dom som inte är känsliga. De känner mer, de har väldigt lätt för att läsa av andras känslor och lägger märke till många fler detaljer i sin omgivning. De reflekterar och bearbetar känslor på en djupare nivå. De är personer som är mycket mottagliga för intryck och påverkas stark av människor och miljön runt omkring dom. På grund av denna stora mottaglighet kan de lätt bli överstimulerade och överväldigade av alla intryck. När detta händer behöver de ofta egentid i en lugn och harmonisk omgivning.

Eftersom högkänsliga personer ofta föredrar att observera framför att agera när de kommer in i nya miljöer och situationer, kan folk ofta uppleva dom som blyga eller tillbakadragna. Men blyghet är inget medfött beteende, det är ett inlärt. I själva verket så är många högkänsliga personer också extrovert utåtriktade och tycker om att vara i sociala situationer och träffa nytt folk. Så högkänslighet behöver inte vara förknippat med en introvert personlighet.

Högkänsliga är ofta djupsinniga, intuitiva, kreativa och empatiska. De ser ofta bakom fasaden och ser saker som andra missar. De väger in många olika perspektiv innan de drar en slutsats. När en person som är högkänslig lär sig förstå sig själv och bygger upp en stark självkänsla, samt fokuserar på vad de har att erbjuda utifrån sin personlighet och sina egenskaper, kan de leva ett väldigt nyansrikt liv. Så med andra ord är högkänslighet ett fint personlighetsdrag som låter dig njuta mer av livet om du lär dig kontrollera dina känslor och inte låter dom hämma dig.

Elaine N. Aron. som är psykolog, forskare och författare är själv högkänslig och har ägnat 20 år åt att forska om högkänslighet. Elaine har skrivit ett flertal böcker och 100-tals artiklar i ämnet. En av hennes storsäljare som även finns på svenska är ”Den högkänsliga människan – konsten att må bra i en överväldigande väg”. En verkligt insiktsfull bok både för den som själv är högkänslig och för den som vill förstå på en djupare nivå om vad det innebär att vara högkänslig.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARDen högkänsliga människan : konsten att må bra i en överväldigande värld, Elaine N. Aron, 2013, ISBN 9789198053401

 

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Emma juli 30, 2016 kl. 16:21

Jag känner verkligen igen mig där i nästan allt! Jag älskar att jag är så känslig även om det kan var svårt i vissa situationer att hantera känslorna.

Svara

2 Mia juli 30, 2016 kl. 17:24

Jag tillhör definitivt de 20 %, men jag är rätt så utåtgående, samtidigt som jag har starkt behov att vara själv ibland.

Svara

3 Marika S juli 31, 2016 kl. 12:29

Verkligen intressant artikel och intressant att läsa om olika personlighetsdrag! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: