– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Supergoda saffransbollar som är veganska, glutenfria och utan vitt socker. Kanariegula små godbitar som är en verklig fröjd för smaklökarna och alla sinnen.

Ingredienser för saffransbollar (cirka 10 st):
- 2 dl cashewnötter (blötlagda i 2 timmar)
- 1 1/2 dl mandelmjöl
- 1/2 dl kokosflingor
- 3 msk yaconsirap eller fibersirap
- 3 msk kokhett vatten
- 0,5 gram saffran
- 3 msk färskpressad citronsaft
- En nypa havssalt
- Mandelmjöl eller kokosflingor att rulla bollarna i
Så här gör du saffransbollar:
- Börja med att blötlägga cashewnötterna. Lägg dom i en skål, häll på med vatten så dom täcks, tillsätt lite havssalt och låt dom stå i cirka 2 timmar. Skölj därefter av cashewnötterna och låt dom rinna av.
- Mortla saffran tillsammans med en nypa havssalt och tillsätt 3 msk kokhett vatten. Låt saffransvattnet sedan stå tills det kommit ner i rumstemperatur. Det gör man för att få ut maximalt med smak och färg.
- Mixa cashewnötterna, mandelmjölet och riven kokos tills helt finfördelat.
- Tillsätt saffransvattnet, citronsaften, sirapen och mixa lite till. Degen ska var rätt så kladdig, annars blir bollarna torra. Skulle degen kännas torr kan du tillsätta lite vatten.
- Ställ in degen i kylskåpet i någon timme så den blir lite fastare i konsistensen. Det blir lättare att forma den då.
- Gör bollar av degen och rulla dom i kokosflingor eller mandelmjöl.
- Förvara dina saffransbollar i kylskåpet tills dom ska serveras.

Kort om saffran
Saffran är verkligen en lyxkrydda som är högt uppskattad pågrund av sin vackra färg och goda smak. I Sverige har det kommit att bli en traditionell julkrydda. Det är antagligen inte heller en slump att vi i vårt mörka och kyliga vinterklimat använder den som flitigast just då. Saffran har nämligen en lång traditionell användning för att öka välbefinnandet och höja humöret (1). Carl von Linné noterade på sin tid att “saffran muntrar sinnet”. Det har även gjorts moderna studier på saffran och hur örten kan bidra till en mer positiv sinnesstämning (2) (3) (4).
Saffran är pistillerna från saffranskrokusen och räknas som världens dyraste krydda. Varje blomma har 3 pistiller och det tar cirka 150 000 saffranskrokus för att få ihop ett kilo torkad saffran. De måste även plockas förhand för att sedan separeras och torkas samma dag. Hela processen från blomma till färdig saffran är alltså en arbetsam och tidskrävande process, vilket reflekterar i det höga priset.
I och med att det är en så pass dyr krydda är det tur att lite räcker väldigt långt. För att få det mesta ut av saffran är det bästa att blanda ut den i någon form av vätska och låta den dra ett tag innan den tillsätts i degar eller maträtter. På så sätt får man som sagt ut maximalt med både smak och färg.

Källor och referenser
(1) Traditional uses of saffron. https://www.fxmedicine.com.au/blog-post/traditional-uses-saffron
(2) Saffron (Crocus sativus L.): As an Antidepressant. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266642/
(3) The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4599112/
(4) Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299602
Relaterade inlägg:
Åh, så gott! Älskar saffran och dessa bollar ser ju gudomliga ut!
Tack! Visst är saffran fantastiskt gott. 🙂
Ser ljuvliga ut! 🙂
Tack! Väldigt goda. 🙂
Måste ja testa, älskar saffran! Och så stark och fin färg dom fick.
Visst är det gott! Genom att lösa upp saffran i varm vätska först blir färgen och smaken mycket starkare. 🙂