– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Supergoda saffransbollar som är veganska, glutenfria och utan vitt socker. Kanariegula små godbitar som är en verklig fröjd för smaklökarna och alla sinnen.
Ingredienser för saffransbollar (cirka 10 st):
- 2 dl cashewnötter
- 1 1/2 dl mandelmjöl
- 1 /2 dl kokosflingor
- 8 urkärnade dadlar
- 3 msk kokhett vatten
- 1 msk färskpressad citronsaft
- 0,5 gram saffran
- En nypa havssalt
- Kokosflingor att rulla bollarna i
Så här gör du saffransbollar:
- Börja med att mortla saffran tillsammans med en nypa havssalt för att verkligen få fram smaken. Tillsätt sedan 3 msk kokhett vatten och låt saffransvattnet stå tills det kommit ner i rumstemperatur. Du kan med fördel förberedda det ett tag innan så smaken får tid att utvecklas maximalt.
- Mixa cashewnötterna, dadlarna och mandelmjölet med hjälp av en matberedare eller hackare tills allt blivit väl finfördelat.
- Tillsätt saffransvattnet och citronsaften och mixa lite till. Rör till sist ner kokosflingorna och bland om med en sked. Degen ska var rätt så kladdig annars blir bollarna torra.
- Forma bollar av degen och rulla dom i kokosflingor.
- Dom blir godast om dom får stå till sig i kylen en tag innan dom avnjuts.
Kort om saffran
Saffran är verkligen en lyxkrydda som är högt uppskattad genom sin vackra färg och goda smak. I Sverige har det kommit att bli en traditionell julkrydda. Det är antagligen inte heller en slump att vi i vårt mörka och kyliga vinterklimat använder den som flitigast just då. Saffran har nämligen en lång traditionell användning för att öka välbefinnande och höja humöret. (1) Carl von Linné noterade också på sin tid att “saffran muntrar sinnet”. Det har även gjorts moderna studier på saffran och hur örten kan bidra till en mer positiv sinnesstämning (2) (3) (4).
Saffran är pistillerna från saffranskrokusen och räknas som den dyraste kryddan i världen. Varje blomma har 3 pistiller och det tar cirka 150 000 saffranskrokus för att få ihop ett kilo torkad saffran. De måste även plockas förhand för att sedan separeras och torkas samma dag. Hela processen från blomma till färdig saffran är alltså en arbetsam och tidskrävande process, vilket reflekterar i det höga priset.
I och med att det är en så pass dyr krydda är det tur att lite räcker väldigt långt. För att få det mesta ut av saffran är det bästa att blanda ut den i någon form av vätska och låta den dra ett tag innan den tillsätts i degar eller maträtter. På så sätt får man ut maximalt med både smak och färg.
Källor och Referenser:
(1) Traditional uses of saffron. https://www.fxmedicine.com.au/blog-post/traditional-uses-saffron
(2) Saffron (Crocus sativus L.): As an Antidepressant. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266642/
(3) The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4599112/
(4) Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299602
Åh, så gott! Älskar saffran och dessa bollar ser ju gudomliga ut!
Tack! Visst är saffran fantastiskt gott. 🙂
Ser ljuvliga ut! 🙂
Tack! Väldigt goda. 🙂
Måste ja testa, älskar saffran! Och så stark och fin färg dom fick.
Visst är det gott! Genom att lösa upp saffran i varm vätska först blir färgen och smaken mycket starkare. 🙂