Vegetabiliska drycker som alternativ till mjölk

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 11 januari, 2017 · 0 comments

in Blogg, Glutenfritt, Kost, Laktosfritt, Livsmedel, Nötter-Frön, Vegansk / Vegetarisk kost

Allt fler väljer bort komjölken mot vegetabiliska drycker för varierande anledningar så som hälsan, djuren eller miljön. Här följer en lista på växtbaserade drycker som kan vara ett bra alternativ till vanlig mjölk.

Quinoamjölk

Quinoamjölk eller quinoadryck är lättsmält för magen och har ett lågt glykemiskt index (GI). Quinoa som är ett frö från en ört har en nötig och angenäm smak. Med ett högt näringsvärde är det rikt på kostfiber, protein och en lång rad vitaminer och mineraler. Ett bra vegetabiliskt alternativ för dom som vill undvika laktos, gluten, soja och nötter.

Havremjölk

Havremjölk eller havredryck är ett vanligt alternativ för att ersätta komjölk. Drycken har en angenäm smak som uppskattas av de flesta. Havre innehåller betaglukaner som är lösliga fibrer, vilka bidrar till att bibehålla hjärthälsan och hälsosamt låga nivåer av kolesterol i blodet. Betaglukaner ger även en minskad blodsockerökning efter måltiden. Ett bra vegetabiliskt alternativ för dom som vill undvika laktos, soja och nötter. Även om havre är naturligt glutenfritt så bör känsliga personer välja en glutenfri havredryck. Det betyder att havret inte kommit i kontakt med gluteninnehållande spannmål under produktionsprocessen.

Hampamjölk

Hampamjölk eller hampadryck är inte så vanligt att man hittar i livsmedelsbutiken. Inte än i alla fall. Det är dock väldigt lätt att gör själv. Hur du går till väga kan du läsa om här. Hampafröna är riktigt näringsrika och innehåller rikligt med aminosyror. Dessutom har dom en bra balans mellan omega-3 och omega 6 i betydande mängd, vilket gör hampafröet till en bra källa för essentiella fettsyror. Hampamjölk är krämig och har en god smak. Ett bra vegetabiliskt alternativ för dom som vill undvika laktos, gluten, soja och nötter.

Mandelmjölk

Mandelmjölk eller mandeldryck har en god smak som är uppskattad av många. Sötmandel är är rik på näring och protein och en bra källa för bl.a. magnesium, e-vitamin, kalium och flavonoider. Ett bra vegetabiliskt alternativ för dom som vill undvika laktos, gluten och soja.

Hasselnötsmjölk

Hasselnötsmjölk eller hasselnötsdryck är krämig och rena lyxen för smaklökarna. Det är även en stor personlig favorit även om jag växlar mellan många olika vegetabiliska alternativ av mjölk. Hasselnötter är bland annat rika på B12, folat, B1, fosfor och magnesium. Ett bra vegetabiliskt alternativ för dom som vill undvika laktos, gluten och soja.

Cashewmjölk

Cashewmjölk eller cashewdryck har en krämig och fyllig smak som är lätt att tycka om. Cashewnötter är rika på kalcium, koppar och magnesium. Det är dessutom en vegetabilisk dryck som är superlätt att göra själv. Hur du går till väga kan du läsa om här. Ett bra vegetabiliskt alternativ för dom som vill undvika laktos, gluten och soja.

Kokosmjölk

Kokosmjölk eller kokosdryck är ett annat uppskattad variant. Den kokosmjölk som man använder som dryck istället för mjölk är tunnare i konsistensen jämfört med den som man brukar använda till matlagning. Kokos som inte är en nöt utan en frukt är rik på medellånga mättade fettsyror och då främst laurinsyra som har antibakteriella och antivirala egenskaper. Ett bra vegetabiliskt alternativ för dom som vill undvika laktos, gluten, nötter och soja.

Återförsäljare av vegetabiliska drycker som alternativ till mjölk hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: