Så enkelt gör du egen cashewmjölk

av | sep 27, 2016 | Drycker - Smoothies, Hälsa, Kost & Näring, Recept | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Att göra egen cashewmjölk är väldigt enkelt och ett riktigt bra alternativ för att ersätta annan mjölk. Den nötiga smaken och krämiga konsistensen bjuder dessutom på en lyxig smakupplevelse.

Göra cashewmjölk recept

Cashewnötternas näringsinnehåll

Cashewnötterna är inte bara fantastiskt goda, dom innehåller dessutom rikligt med näring. Dom bidrar till exempel med en betydande mängd fosfor, magnesium, järn, zink, kalium, E-vitamin, folat, aminosyror och fleromättade fettsyror (1).

Innan man gör mjölk på nötter och fröer så bör man blötlägga dom först. Det gör man för att bryta ner antinutrienter som lektiner och fytinsyra som nötter och fröer generellt innehåller rikligt av. De blir då mer lättsmälta för magen och tarmen. Det gör även att näringsämnena aktiveras, vilket gör att kroppen lättare kan ta upp näringen.

Att blötlägga cashewnötter

Börja med att skölja av cashewnötterna. Lägg dom sedan i en skål och häll på med vatten så att nötterna täcks. Tillsätt lite havssalt och täck skålen med en kökshandduk och låt dom stå i rumstemperatur i 2-3 timmar. När dom stått sin tid så sköljer du av dom under rinnande vatten. Nötterna är nu redo för att göras till mjölk.

Ingredienser för cahsewmjölk:

Så här gör du:

  1. Mixa cashewnötterna med vattnet. Fortsätt att mixa tills nötterna har finfördelats och det inte finns några bitar kvar. Det tar några minuter. Ju bättre mixer, ju snabbare går det.
  2. Tillsätt vaniljpulver och en nypa havssalt och mixa lite till. Smaka av och tillsätt lite mer vatten om du vill ha en tunnare konsistens.
  3. När mjölken är helt slät och krämig och du är nöjd med konsistensen så är den klar. Vanligtvis så brukar man sila nöt- och frömjölk, men det behöver man inte göra med cashewmjölk.
  4. Cashewdrycken håller sig bra i kylskåpet i ungefär 3-5 dagar.

 

Källor och Referenser:

(1) Cashewnötternas näringsvärde: http://matkalkyl.se/se-cashewnotter.php

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

4 Kommentarer

  1. Karina

    Mums! Det måste jag testa. 🙂 Tack för tipset!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Jättegott och så enkelt att göra. 🙂

  2. Jessica

    Hej Verkar väldigt enkelt, det måste jag tersta! Kan man använda denna till varm matlagning tro?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill testa! Går utmärkt att använda i varm matlagning med. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds