– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Att göra egen cashewmjölk är väldigt enkelt och ett riktigt bra alternativ för att ersätta annan mjölk. Den nötiga smaken och krämiga konsistensen bjuder dessutom på en lyxig smakupplevelse.
Cashewnötternas näringsinnehåll
Cashewnötterna är inte bara fantastiskt goda, dom innehåller dessutom rikligt med näring. Dom bidrar till exempel med en betydande mängd fosfor, magnesium, järn, zink, kalium, E-vitamin, folat, aminosyror och fleromättade fettsyror (1).
Innan man gör mjölk på nötter och fröer så bör man blötlägga dom först. Det gör man för att bryta ner antinutrienter som lektiner och fytinsyra som nötter och fröer generellt innehåller rikligt av. De blir då mer lättsmälta för magen och tarmen. Det gör även att näringsämnena aktiveras, vilket gör att kroppen lättare kan ta upp näringen.
Att blötlägga cashewnötter
Börja med att skölja av cashewnötterna. Lägg dom sedan i en skål och häll på med vatten så att nötterna täcks. Tillsätt lite havssalt och täck skålen med en kökshandduk och låt dom stå i rumstemperatur i 2-3 timmar. När dom stått sin tid så sköljer du av dom under rinnande vatten. Nötterna är nu redo för att göras till mjölk.
Ingredienser för cahsewmjölk:
- 2 dl blötlagda cashewnötter
- 8 dl vatten
- 2 krm vaniljpulver
- En nypa havssalt
Så här gör du:
- Mixa cashewnötterna med vattnet. Fortsätt att mixa tills nötterna har finfördelats och det inte finns några bitar kvar. Det tar några minuter. Ju bättre mixer, ju snabbare går det.
- Tillsätt vaniljpulver och en nypa havssalt och mixa lite till. Smaka av och tillsätt lite mer vatten om du vill ha en tunnare konsistens.
- När mjölken är helt slät och krämig och du är nöjd med konsistensen så är den klar. Vanligtvis så brukar man sila nöt- och frömjölk, men det behöver man inte göra med cashewmjölk.
- Cashewdrycken håller sig bra i kylskåpet i ungefär 3-5 dagar.
Källor och Referenser:
(1) Cashewnötternas näringsvärde: http://matkalkyl.se/se-cashewnotter.php
Relaterade inlägg:
- Så torkar du örter, kryddor och andra växtdelar
- Den kraftfulla kombinationen av gurkmeja och ingefära
- Så groddar du enkelt själv
- Så gör du din egen mandel- och nötmjölk
Mums! Det måste jag testa. 🙂 Tack för tipset!
Jättegott och så enkelt att göra. 🙂
Hej Verkar väldigt enkelt, det måste jag tersta! Kan man använda denna till varm matlagning tro?
Så roligt att du vill testa! Går utmärkt att använda i varm matlagning med. 🙂