Så enkelt gör du din egen mandelmjölk och nötmjölk

by Mikaela Bjerring on 31 juli, 2015 · 2 comments

in Blogg, Glutenfritt, Kost, Laktosfritt, Livsmedel, Recept, Vegansk kost, Vegetarisk kost

Att göra egen mandelmjölk, frömjölk, glutenfri havremjölk eller nötmjölk är superenkelt. Dessutom blir det mycket billigare och rena lyxen att dricka.

Gör din egen mandelmjölk
Använd dig av frön, mandlar, nötter eller varför inte ren havre för en glutenfri havredryck. Prova gärna att blanda olika nötter och frön och skapa din egen originella dryck, t.ex. chiafrön och mandelmjöl, vilket är en riktigt god kombination. En nötmjölkspåse är det perfekta redskapet när du vill göra egen slät och god vegetabilisk mjölk. Påsen är tillverkad av slitstarkt nylontyg som du kan använda om och om igen.

 Detta behöver du för ca 1 liter nötmjölk:

Så här gör du:

Om du ska göra mjölk av mandlar eller nötter så ska dessa helst blötläggas över natten först. Detta gör man delvis för att aktivera näringsämnen i nötterna, men även för att bli av med ett enzym som finns i de flesta nötter och mandlar som försvårar matsmältningen.

Häll av vattnet från blötläggningen. Lägg dina nötter, mandlar eller frön i en mixer och häll på vatten och övriga ingredienser. Mixa sedan till en slätt massa.

Ta fram en skål och din nötmjölkspåse och häll i den mixade massan i påsen. Låt vätskan silas ner i skålen och vrid om påsen i slutet så att du får ut så mycket mjölk som möjligt. Häll därefter över mjölken i en karaff eller flaska. Mjölken håller sig i kylskåp i ca 3-5 dagar.

Nöt- eller frömassan som blir över kan du med fördel ta tillvara på och använda i bakning eller matlagning som t.ex. blanda i grönsaksbiffar eller Rawfood bollar.

Återförsäljare av nötmjölkspåse hittar du här

 

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Ann juli 31, 2015 kl. 11:08

Det ska jag absolut testa! 🙂 Tack för tipset.

Svara

2 Anja W augusti 7, 2015 kl. 10:26

Oh så bra, det ska jag absolut börja göra. Visste inte att det var så lätt att göra egen nötmjölk 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: