Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

3 alternativ av hemmagjort fotsalt

av | maj 25, 2022 | Aromaterapi & Eteriska oljor, Hälsa, Kroppsvård & skönhet | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Ett varmt och skönt fotbad kan verkligen göra underverk för fötter som behöver lite extra omtanke. Här följer 3 olika recept för hemmagjort fotsalt som du enkelt blandar ihop på några minuter.

3 alternativ av hemmagjort fotsalt

Att göra hemmagjort fotsalt

Ett fotbad är underbart avslappnande och ger fötterna ny energi. Genom att tillsätta fotsalt blir fotbadet extra lyxigt – vårdande, mjukgörande, väldoftande och inte minst välgörande för sinnet. Tre ingredienser är allt du behöver för att göra ett riktigt bra fotsalt – epsomsalt, en eterisk olja och en torkad ört som du kan variera efter dina egna behov och preferenser.

Epsomsalt är rikt på magnesium som hjälper musklerna att slappna av och tar ner svullnad. Perfekt för ömma och trötta fötter. Det är dessutom mjukgörande för huden, vilket är precis vad torra fötter med förhårdnader och hudsprickor behöver.

Örter har en lång traditionell användning som medicinalväxter. De innehåller aktiva ämnen med olika egenskaper som vårdar och ger näring till huden på olika sätt.

Eteriska oljor är doftande, flyktiga oljor som utvinns ur växtdelar så som blommor, fruktskal, blad, bark eller frön. Oljorna har många fördelar för både kropp och sinne. De används inte minst inom hudvård för sina egenskaper som antibakteriella, antiinflammatoriska, antifungala, lugnande, hudregenererande etc.

Här följer tre varianter av fotsalt som du snabbt kan blanda ihop själv. Tillsätt 1/2-1 dl fotsalt till ett fotbad med hett vatten. Låt vattnet svalna till behaglig temperatur och bada fötterna i 20-30 minuter. Recepten nedan räcker till 2-4 användningstillfällen.

Hemmagjort fotsalt med hibiskus och eterisk geraniumolja

Hemmagjort fotsalt med hibiskus och eterisk geraniumolja

Hibiskus har ett rikt innehåll av antioxidanter och alfahydroxisyror (AHA-syror). Att tillsätta hibiskus i fotbadet bidrar därmed till en mild peeling som gör det lättare att skrubba bort torr hud.

Geraniumolja har en friskt blommig och grön doft med inslag av citrus. I hudvård är den bland annat uppskattad för sina cellförnyande egenskaper och inom aromaterapi används den för att motverka trötthet och stress.

Gör så här: Tillsätt den eteriska oljan till epsomsaltet och blanda om. Krossa dom torkade blommorna i mindre bitar och tillsätt epsomsaltet. Häll upp i en glasburk med lufttätt lock.

Hemmagjort med ringblomma och eterisk citrongräsolja

Fotsalt med ringblomma och eterisk citrongräsolja

Ringblomma innehåller ämnen som är fuktgivande, mjukgörande, lugnande, antibakteriella och antiinflammatoriska. Det fettlösliga karotinfärgämnet xantofyll, gör ringblomman uppskattad inom hudvård för hjälpa sår, hudsprickor och andra hudskador att läka.

Citrongräsolja med sin friska citrusdoft och gröna undertoner är riktigt ljuvlig. I aromaterapi används oljan för sina egenskaper som uppiggande, humörslyftande, energigivande och vitaliserande. Inom hudvård är eterisk citrongräsolja uppskattad för att öka hudens spänst. Den har även förmågan att motverka dåligt lukt och svamp vilket gör den perfekt för fotvård.

Gör så här: Tillsätt den eteriska oljan till epsomsaltet och blanda om. Krossa dom torkade blommorna i mindre bitar och tillsätt epsomsaltet. Häll upp i en glasburk med lufttätt lock.

Hemmagjort fotsalt med Lavendel och eterisk tea tree olja

Fotsalt med lavendel och eterisk tea tree olja

Lavendel är känd för att vara lugnande för så väl sinnet som huden. Det är en av de mest uppskattade oljorna inom aromaterapi för att minska stress och oro. Inom hudvård används den bland annat för sina hudregenererande och antibakteriella egenskaper.

Tea tree olja är en mycket mångsidig olja. Inom aromaterapi används den bland annat för att minska stress, nervositet och negativa tankar. Det är även en bra meditationsolja. I hudvård är den uppskattad för sina antibakteriella egenskaper, för att minska klåda och för att bli av med fotsvamp.

Gör så här: Tillsätt den eteriska oljan till epsomsaltet och blanda om. Krossa dom torkade blommorna i mindre bitar och tillsätt epsomsaltet. Häll upp i en glasburk med lufttätt lock.

Passa även på att fila fötterna i samband med fotbadet och glöm inte att smörja in fötterna efteråt med en fuktgivande kräm eller salva. Weleda skin Food och ringblomssalva är exempel på riktigt bra multifunktionella produkter som passar lika bra som fotkräm som till andra torra partier på kroppen. Om du är sugen på att göra din egen fotkräm så kan du läsa om hur du går tillväga i inlägget ”Gör din egen naturliga fotkräm”.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

 1. Karro

  Mina fötter behöver lite extra vård nu när stumporna åker av. Tack för tips. 🙂

  Önskar dig en fin dag!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Trevligt att du uppskattar tipsen och tack detsamma. 🙂

 2. Mia

  Så bra tips! Ska prova vid nästa fotbad.

  Svara
 3. Eva

  Så härliga fotsalt. Det ska provas.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close