– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Dessa matchabollar med sin läckra gröna färg är fulla med nyttigheter. Riktigt goda energibollar som är enkla att göra. Så om du gillar smaken av matcha är detta ett recept för dig.
Ingredienser för raw matchabollar:
- 8 torkade aprikoser
- 8 torkade dadlar (blötlagda i 2 timmar)
- 4 dl cashewnötter (blötlagda i 2 timmar)
- 2 msk kallpressad kokosolja
- 2 msk vatten
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 tsk kardemumma
- En nypa havssalt
- 2 tsk matchapulver
- 1/2 dl riven kokos och 1 tsk matchapulver att rulla bollarna i
Gör så här:
- Börja med att blötlägga dadlarna och cashewnötterna i cirka 2 timmar. Det gör man för att få en krämigare konsistens när dom mixas. Det hjälper även till att bryta ner antinutrienterna i cashewnötterna så dom blir mer lättsmälta för magen.
- Mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller en hackare tills du fått en slät deg som håller ihop bra. Den ska vara klibbig, annars blir bollarna torra. Om degen känns torr kan du tillsätta lite mer vatten.
- Gör runda bollar av degen i önskad storlek.
- Blanda 1/2 dl riven kokos tillsammans med 1 tsk matchapulver och rulla bollarna i blandningen.
- Förvara dina matchabollar i kylen tills dom ska ätas. De går även utmärkt att frysa.
Vad är matcha?
Matcha är grönt te, där hela tebladen malts till ett fint pulver. Det räknas som världens finaste te och har ett näringsinnehåll som är väldigt imponerande.
Tebuskarna som odlas för att göra till matcha täcks över med skuggdukar de sista veckorna innan skörd. Det gör man för att skydda tebladen från solens strålar. På så sätt ökar innehållet av klorofyll, aminosyror och antioxidanter. Bladen får också en mörkare grön färg och smaken blir mer framträdande.
När det är dags att skörda väljs de bästa bladen ut och plockas förhand. Därefter får de gå igenom en kort ångprocess för att motverka oxidering, följt av att de torkas och lagras i kylförvaring för att smaken ska fördjupas. Alla grova stjälkar och vener tas bort innan bladen mals i en traditionell stenkvarn till ett mycket fint pulver.
De mest intressanta ämnena i matcha är det generösa innehållet av klorofyll, antioxidanter, enzymer, vissa aminosyror och då speciellt teanin.
Förutom att göra te på matcha på traditionellt vis och matcha latte, kan matchapulvret även tillsättas i smoothies, gröna drinkar och användas för matlagning och bakning. Inte minst är det populärt att använda i raw food bakverk. Om du är intresserad av att läsa mer om matcha så kan du göra det i inlägget ”Vad är matcha och hur används den?”.
Relaterade inlägg:
- Vad är matcha och hur används den
- Nyttigare variant av chokladbollar
- Vegetarisk kost och B12-brist
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
Ser riktigt goda ut. Så härlig färg med. <3
Tack! 🙂
Älskar matcha, måste prova bollarna. Tack för tips!
Visst är det gott! 🙂 Roligt att du vill prova bollarna. 🙂
Wow så läckra dom såg ut. 🙂
Tack! Så goda. 🙂