Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Raw matchabollar med vanilj och kardemumma

av | jun 3, 2022 | Hälsa, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Sötsaker - Desserter | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Dessa matchabollar är inte bara vackra med sin intensiva gröna färg, de är dessutom fulla med nyttigheter. Riktigt goda energibollar som är enkla att göra. Så om du gillar smaken av matcha är detta ett recept för dig.

Raw matchabollar med vanilj och kardemumma

Ingredienser för raw matchabollar:

Gör så här:

  1. Börja med att blötlägga cashewnötterna i cirka 2 timmar. Det gör man dels för att bryta ner antinutrienterna så dom blir mer lättsmälta för magen. Man får också en mycket krämigare konsistens när cashewnötterna mixas, vilket ger bollarna en bättre konsistens.
  2. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller en hackare tills du fått en deg som håller ihop bra. Den ska vara lite fuktig, annars blir bollarna torra. Om degen känns torr kan du tillsätta lite mer vatten. 
  3. Gör runda bollar av degen i önskad storlek.
  4. Blanda 1/2 dl riven kokos tillsammans med 1 tsk matchapulver och rulla bollarna i blandningen.
  5. Förvara dina matchabollar i kylen tills dom ska ätas. De går även utmärkt att frysa.
Matchabollar recept

Vad är matcha?

Matcha är grönt te, där hela tebladen malts till ett fint pulver. Det räknas som världens finaste te och har ett näringsinnehåll som är imponerande. 

När man odlar te som ska användas för att göra matcha täcks tebuskarna med skuggdukar de sista veckorna för att skydda tebladen från solens strålar. Det gör att innehållet av klorofyll, aminosyror och antioxidanter ökar. Bladen får också en mörkare grön färg och smaken blir mer framträdande.

När det är dags att skörda väljs de bästa bladen ut och plockas förhand. Därefter får de gå igenom en kort ångprocess för att motverka oxidering, följt av att de torkas och lagras i kylförvaring för att smaken ska fördjupas. Alla grova stjälkar och vener tas bort innan bladen mals i en traditionell stenkvarn till ett mycket fint pulver.

De mest intressanta ämnena i matcha är det generösa innehållet av klorofyll, antioxidanter, enzymer, vissa aminosyror och då speciellt teanin.

Förutom att göra te på matcha på traditionellt vis och matcha latte, kan matchapulvret även tillsättas i smoothies, gröna drinkar och användas för matlagning och bakning. Inte minst är det populärt att använda i raw food bakverk. Om du är intresserad av att läsa mer om matcha så kan du göra det i inlägget ”Vad är matcha och hur används den?”.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Kattis

    Ser riktigt goda ut. Så härlig färg med. <3

    Svara
  2. Anna K

    Älskar matcha, måste prova bollarna. Tack för tips!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det gott! 🙂 Roligt att du vill prova bollarna. 🙂

  3. Malin

    Wow så läckra dom såg ut. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close