– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Dessa matchabollar är inte bara vackra med sin intensiva gröna färg, de är dessutom fulla med nyttigheter. Riktigt goda energibollar som är enkla att göra. Så om du gillar smaken av matcha är detta ett recept för dig.
Ingredienser för raw matchabollar:
- 8 torkade aprikoser
- 8 torkade dadlar
- 4 dl cashewnötter (blötlagda i 2 timmar)
- 2 msk kallpressad kokosolja
- 2 msk vatten
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 tsk kardemumma
- En nypa havssalt
- 2 tsk matchapulver
- 1/2 dl riven kokos och 1 tsk matchapulver att rulla bollarna i
Gör så här:
- Börja med att blötlägga cashewnötterna i cirka 2 timmar. Det gör man dels för att bryta ner antinutrienterna så dom blir mer lättsmälta för magen. Man får också en mycket krämigare konsistens när cashewnötterna mixas, vilket ger bollarna en bättre konsistens.
- Mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller en hackare tills du fått en deg som håller ihop bra. Den ska vara lite fuktig, annars blir bollarna torra. Om degen känns torr kan du tillsätta lite mer vatten.
- Gör runda bollar av degen i önskad storlek.
- Blanda 1/2 dl riven kokos tillsammans med 1 tsk matchapulver och rulla bollarna i blandningen.
- Förvara dina matchabollar i kylen tills dom ska ätas. De går även utmärkt att frysa.
Vad är matcha?
Matcha är grönt te, där hela tebladen malts till ett fint pulver. Det räknas som världens finaste te och har ett näringsinnehåll som är imponerande.
När man odlar te som ska användas för att göra matcha täcks tebuskarna med skuggdukar de sista veckorna för att skydda tebladen från solens strålar. Det gör att innehållet av klorofyll, aminosyror och antioxidanter ökar. Bladen får också en mörkare grön färg och smaken blir mer framträdande.
När det är dags att skörda väljs de bästa bladen ut och plockas förhand. Därefter får de gå igenom en kort ångprocess för att motverka oxidering, följt av att de torkas och lagras i kylförvaring för att smaken ska fördjupas. Alla grova stjälkar och vener tas bort innan bladen mals i en traditionell stenkvarn till ett mycket fint pulver.
De mest intressanta ämnena i matcha är det generösa innehållet av klorofyll, antioxidanter, enzymer, vissa aminosyror och då speciellt teanin.
Förutom att göra te på matcha på traditionellt vis och matcha latte, kan matchapulvret även tillsättas i smoothies, gröna drinkar och användas för matlagning och bakning. Inte minst är det populärt att använda i raw food bakverk. Om du är intresserad av att läsa mer om matcha så kan du göra det i inlägget ”Vad är matcha och hur används den?”.
Relaterade inlägg:
- Vad är matcha och hur används den
- Nyttigare variant av chokladbollar
- Vegetarisk kost och B12-brist
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
Ser riktigt goda ut. Så härlig färg med. <3
Tack! 🙂
Älskar matcha, måste prova bollarna. Tack för tips!
Visst är det gott! 🙂 Roligt att du vill prova bollarna. 🙂
Wow så läckra dom såg ut. 🙂
Tack! Så goda. 🙂