3 dofter som höjer välbefinnandet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 3 oktober, 2015 · 4 comments

in Aromaterapi & Eteriska oljor, Blogg, Hälsa, Psykisk hälsa

Luktsinnet är det enda av våra sinnen som är direkt kopplat till det limbiska systemet – hjärnans känslomässiga kontrollcentrum. Det är också anledningen till varför dofter kan påverka vårt välbefinnande i så stor utsträckning som dom gör. Här följer 3 dofter som används flitigt inom aromaterapi för att öka välbefinnandet.

3 dofter som höjer välbefinnandet
Eteriska oljor med sina dofter har under 1000-tals år uppskattats för sina lugnande, upplyftande och energigivande egenskaper. Inom aromaterapi används eteriska oljor för att lindra allt från koncentrationssvårigheter, negativa tankar, spänningar, ångest och oro till trötthet och stress. Genom att andas in den eteriska oljan eller massera in den på huden så kommer oljans terapeutiska egenskaper i bruk. På så sätt kan oljan bidra till att återskapa en balans där stress eller mentalt obehag har stört den känslomässiga eller mentala funktionen.

3 dofter som höjer välbefinnandet

Bergamott – har en fruktig citrusdoft, men är varmare, sötare och fylligare än andra citrusdofter. Det är en olja som har uppfriskande och renande egenskaper som används inom aromaterapi vid bland annat stress, depression, nedstämdhet och ångest. Doften av bergamott är lugnande samtidigt som den är stämningshöjande.

Ylang ylang –  verkar avslappnande, lugnande och fungerar som en afrodisiaka. Oljan används flitigt inom aromaterapi vid hypertoni och sömnsvårigheter. Den har en söt, tropisk blommig doft som påminner om en blandning av jasmin och bittermandel med pepparmynta i toppnoten och trä i botten.

Eucalyptus – är inom aromaterapi känd för att främja mental klarhet och koncentration. Doften är även lugnande, renande och upplyftande.

Att använda eteriska oljor

Det finns många olika sätt att dra nytta av aromaterapi, liksom många metoder att använda eteriska oljor. Här följer några exempel:

  • Använd en aromalampa för att sprida doften av eteriska oljor i hemmet.
  • Tillsätt några droppar eterisk olja i ditt badvatten.
  • Blanda 10-15 droppar eterisk olja med 100 ml vatten, häll i en sprayflaska och använd som en rumsspray.
  • Tillsätt några droppar eterisk olja till potpurri.
  • Blanda den eteriska oljan med en bärarolja, t.ex mandelolja eller någon annan vegetabilisk olja. Massera sedan in oljan på huden.
  • Applicera ett par droppar olja på en näsduk och andas in.

Återförsäljare av eteriska oljor hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARKropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Hardning, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Fia oktober 9, 2015 kl. 13:15

Eteriska oljor är underbara och bra för så mycket!

Svara

2 Mikaela Bjerring oktober 10, 2015 kl. 16:08

Visst är dom! 🙂

Svara

3 Anja oktober 9, 2015 kl. 16:20

Tack för ännu ett bra tips! Jag har även provat ditt tips om hur man blir av med mal och pälsäng, och det var toppen! 🙂 Fungerar riktigt bra och gott luktar det med i klädkammaren 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring oktober 10, 2015 kl. 16:10

Trevligt att du uppskattar det! Visst är det effektivt mot mal och pälsängrar! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: