Betydelsen av kisel för huden

by Mikaela Bjerring on 27 oktober, 2015 · 2 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Blogg, Hudproblem, Hudvård inifrån, Kost, Naturlig skönhet

Med åldern minskar hudens elasticitet, vilket tillsammans med minskad fetthalt och vattenhalt leder till att huden blir skör och rynkig. Genom att tillföra näring och fukt både inifrån och utifrån blir huden mjukare, slätare, med ökad spänst och lyster. Det är många näringsämnen som här spelar en betydande roll och kisel tillhör en utav dom.

Betydelsen av kisel för huden

Betydelsen av kisel för hud och andra vävnader i kroppen

Kisel ingår i all bindväv och främjar elastin- och kollagenbildningen. Kollagen är ett protein som verkar som en limgivande substans som håller ihop kroppens vävnader och elastin stödjer dess elasticitet. Medan C-vitamin fungerar som en katalysator i bildandet av kollagen, utgör kisel en strukturell del av kollagenet. I samband med åldrandet sjunker kroppens nivåer av kisel. Brist på kisel i huden gör således att elasticiteten minskar (1).

Kisel är avgörande för att våra celler ska kunna binda tillräckligt med vatten, och därmed är ämnet också viktigt för hudens elasticitet. Ingen annan substans kan liksom kiseldioxid, binda vatten 300 gånger sin egen vikt. Utan ett tillräckligt tillgång av kisel blir huden mer rynkig. Med andra ord är tillräckligt med kisel en förutsättningarna för vacker och frisk hud.

Under åren 1973–1976 påvisade mineralforskaren Carlisle genom studier betydelsen av kisel i förbindelse med glykosaminoglykaner i bildandet av extracellulär matris (modervävnad för t.ex. hår eller naglar). Man känner även till att nivåerna av kisel sjunker under åldern och att en kost rik på kisel därmed stärker naglarna, håret, huden, benstommen, venerna, artärerna, hjärnan och bindväven i kroppen (2).

Att tillföra kisel till huden

Genom ett kosttillskott av kisel (silica) kan man fylla på kroppens förråd. Mineraliskt kisel absorberas lätt från tarmen, där det transporteras genom blodet överallt i kroppen där det finns bindväv som t.ex hår, hud och naglar. Kisel som kosttillskott finns både i flytande form och i kapslar, beroende på vad man föredrar.

Återförsäljare av Silica (kisel) produkter hittar du Kisel

Relaterade inlägg:

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 L.H november 6, 2015 kl. 10:02

Jag har använt kisel tillskott för magen, vilket gjorde susen. 🙂 Vilken bonus att det är bra för huden med! 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 5, 2018 kl. 12:25

Ja visst är det! Skön mage och finare hud. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: