9 sätt att minska på skadliga kemikalier i hemmet

by Mikaela Bjerring on 13 februari, 2016 · 2 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Hälsokost, Hushållsprodukter, Miljövänligt

Det är omöjligt att skydda sig mot alla miljögifter och skadliga kemikalier, men det går att undvika en stor del av dom. På så sätt hjälper du både din egen hälsa och andras, samtidigt som du gör en insats för miljön. Här följer 9 tips för hur du enkelt kan minska ner på skadliga kemikalier i hemmet.

9 sätt att minska på skadliga kemikalier hemmet

Välj ekologisk mat

Välj ekologiskt så långt det bara går. Då slipper du få i dig bekämpningsmedel och tungmetaller från konstgödning och besprutning samtidigt som du gör en insats för naturen. Det kan dock många gånger vara svårt och för dyrt att köpa allt eko. Några exempel på hårt besprutade råvaror som man alltid bör prioritera att köpa ekologiskt är vindruvor, paprika, spenat, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar.

Undvik fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern

Fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan innehålla höga halter av skadliga ämnen så som dioxin, PCB och tungmetaller som inte bryts ner utan stannar kvar i kroppen och naturen. För den som är intresserad att läsa mer om det, så skrev jag för ett tag sedan en artikel i ämnet som finns att läsa här.

Städa giftfritt

Genom att välja ekologiska och kemikaliefria städartiklar så slipper du redan där en stor mängd skadliga ämnen. Kolla noga på innehållsförteckningen och välj så rena produkter som möjligt. Idag finns det ett rätt så generöst utbud av produktmärken som bryr sig både om din hälsa och miljön, vilket gör valet av städartiklar lättare. Några exempel är Lilly’s Eco Clean och Sodasan.

Städa ofta

Kemikaliepartiklar och miljögifter trivs bra i damm. Genom att städa ofta och hålla hemmet dammfritt så slipper du andas in onödiga gifter.

Tvätta grönt

Genom att använda naturliga och miljövänliga produkter när du tvättar dina kläder och andra textiler så gör du både dig själv och miljön en tjänst. Dom är oftast skonsammare för kläderna och dessutom slipper du kemikalier och syntetisk parfym som inte är någon höjdare för hälsan. Tänk också på att alltid tvätta nyinköpta kläder och andra textiler innan du använder dom, eftersom det vanligtvis används många kemikalier vid tillverkningen. Satsa även på EKO-märkt när det finns tillfälle.

Plastbanta hemmet

All plast är inte farlig, men det finns plastsorter som är problematiska både för hälsan och miljön. Många sorters plast kan innehålla gifter som kan läcka ut och tas upp av kroppen. Giftiga plaster är även ett stort problem för miljön. Välj istället miljömärkt plast som genomgått hårda kontroller eller ännu bättre giftfria material som glas, rostfritt stål och naturmaterial. De tre sistnämnda håller generellt även mycket längre, vilket både din plånbok och miljön kommer att tacka dig för.

Säg hejdå till teflonpannor

Teflonpannor är oftast billiga och bekväma att använda eftersom maten inte fastnar och de är lätta att diska. Men det finns starka skäl för att rensa ut dom ur köket så snabbt som det bara går. Teflon är en plast som när den hettas upp kan avge giftiga gaser och partiklar, speciellt om de blivit repade. Bland annat ämnet bisfenol A som är hormonstörande och en kemikalie som heter PFOA som misstänks vara cancerogen. Satsa på rostfritt stål, gjutjärn eller något annat giftfritt material.

Rensa ut ditt badrumsskåp

Konventionella hud- och kroppsvårdsprodukter kan innehålla många kemikalier som du definitivt inte vill att din hud ska absorbera. Många av dessa ämnen kan vara cancerogena och hormonstörande och kan ta sig in i kroppen ända in på cellnivå. Välj istället ekologisk hudvård som innehåller naturliga ingredienser som gör gott för både din hud och hälsa, samtidigt som det gynnar miljön.

Satsa på miljömärkt och ekologiskt

Genom att köpa ekologiskt och miljömärkt så vet du att produkten gått igenom hårda kontroller. Det är en säkerhet för dig och miljön att du gjort ett bättre val.

Relaterade inlägg:

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Anne S februari 20, 2016 kl. 11:42

Bra tips och bra påminnelse! Små förändringar kan göra stor skillnad.

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 21, 2016 kl. 16:05

Visst gör det stor skillnad!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: