– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Spenat är en bladgrönsak som är uppskattad för mycket mer än enbart sin goda smak. Det är en riktig näringsbomb som enligt studier kan bidra till bland annat bättre muskeltillväxt, ökad mättnadskänsla och normala kolesterolnivåer.
Spenat är en riktig näringsbomb
Spenat är fantastiskt om du vill få i dig massor av näring. Det är en ettårig ört som bland annat är rik på näringsämnen så som betakaroten, lutein, K-vitamin, C-vitamin, B-vitaminer, E-vitamin, järn, zink, magnesium, kalium och kalcium. Precis som andra mörka bladgrönsaker är spenat även rikt på klorofyll ”växternas blod” (1).
Klorofyll i spenat har fördelar för blodet
Klorofyll är det växtämne som när solens strålar träffar ger växterna dess gröna färg. Det ansvarar för syreupptaget och näringsomsättningen hos växten. Den kemiska strukturen hos klorofyll liknar människans hemoglobin. Den enda som skiljer dom åt är att hemoglobinmolekylen är byggd runt en järnatom och klorofyll är byggd runt en magnesiumatom. Klorofyll har visat sig bidra till att bygga upp antalet blodceller hos människan och förbättra cellernas syreupptag och näringsomsättning (2).
Thylakoider i spenat bidrar till ökad mättnad
I spenat finns ämnen som kallas thylakoider. Forskning (3) har visat att dessa ämnen bidrar till ökad mättnadskänsla, vilket gör att man inte överäter och att man håller sig mättare längre. Det beror på att thylakoider i kosten stärker det kroppsegna systemet av aptitreglerande hormoner mellan måltiderna, däribland mättnadshormonet GLP-1. Det gör att mättnadskänslorna blir starkare. Man har också sett att thylakoider påverkar belöningssystemet i hjärnan, vilket minskar sockersuget och begäret av att småäta.
Fibrer i spenat bidrar till normala kolesterolnivåer
Spenat är rikt på fiber och en portion spenat ger dig cirka 2,2 gram. Att få i sig tillräckligt med fibrer bidrar bland annat till normala kolesterolnivåer, välfungerande matsmältning och en bra tarmfunktion (4).
Nitrat i spenat bidrar till muskeltillväxt
Att seriefiguren Karl Alfreds muskler växte när han åt spenat var ingen tillfällighet. För sanningen är den att spenat verkligen är en supergrönsak för musklerna. Spenat innehåller liksom rödbetan rikligt med nitrat som gör musklerna mycket mer effektiva. Nitrat omvandlas i kroppen till kväveoxid som fungerar kärlvidgande, vilket gör att syret lättare kan transporteras till cellerna. När syreupptaget förbättras blir muskelcellernas energianvändning mer effektiv, vilket ökar uthålligheten och prestationen (5).
Recept på spenatsmoothie:
- 3 dl vegetabilisk mjölk
- 1/2 avokado
- 1/2 banan
- 2 skopor ärtprotein
- 1 msk spenatpulver
- 1 msk citronsaft
- en näve is
Blanda alla ingredienser i en mixer och avnjut kall.
Källor och Referenser:
(1) Näringsinnehåll av spenat: Mat är bästa medicinen. Författare Jean Carper, ISBN 91-37-10630-9
(2) Klorofyll: Klorofyll: Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 115 ,ISBN: 91-631-7910-5.
(3) Thylakoider i spenat kan leda till ökad mättnadskänsla, vilket i sin tur kan leda till viktminskning: http://www.lu.se/article/spenatextrakt-ger-viktminskning
(4)Kostfibrer bidrar till tarm- och maghälsan och normala kolesterolnivåer http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer/
(5)Nitrat i spenat: http://jn.nutrition.org/content/early/2016/04/13/jn.116.229807.abstract
Relaterade inlägg:
- Rödbetsjuice som energidryck
- Fördelarna med hampaprotein
- Spirulina ”den gröna mirakelalgen”
- Vanliga tecken på zinkbrist
Spenat äter jag flera gånger i veckan. Så himla bra och så väldigt gott.
Härligt och visst är det.
Underbart att spenat är bra för så mycket. Det är ju dessutom fantastiskt gott.
Visst är det gott! 🙂