– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Omega-3 tillhör de fleromättade fettsyrorna som vi måste få i oss via kosten, eftersom kroppen inte kan producera dom själv. Omega-3 från alger är här ett mycket bra alternativ av flera anledningar.
Fördelar med vegetabiliskt Omega-3
Idag finns det många rapporter om risken för att få i sig tungmetaller och miljögifter via fisken vi äter. Dock är fiskoljan som används som kosttillskott av omega-3 noga renad och kontrollerad. Nackdelen är att det tar så mycket som 600 sardiner för att utvinna tillräckligt med fiskolja för en burk. Det utgör ett stort hot för våra havs bistånd (1).
Andra sätt att tillgodose sitt behov av omega-3 är genom vegetabiliska källor. Valnötter, linfröolja, hampaolja och kallpressad rapsolja innehåller samtliga omega-3. Dessa livsmedel ger dock inte de direkta formerna EPA och DHA utan ALA som är moderfettsyran i omega-3 familjen. Det betyder att en omvandling från ALA till EPA och DHA måste ske i kroppen, där en stor del går förlorat i processen. Dessa livsmedel är fortfarande bra källor för omega-3, men algolja är överlägset i det här fallet.
Att få i sig Omega-3 från genom alger
Omega-3 från alger är ett miljövänligare, renare och billigare alternativ att producera än den från fisk. Det är även det bästa alternativet för vegetarianer och veganer för att få i sig de direkta formerna EPA och DHA. Odling av alger som används till kosttillskott sker i bassänger och påverkar varken det marina ekosystemet, fiskbeståndet eller deras naturliga näringskällor. Genom att inkludera alger som chlorella och spirulina i sin kost kan man få i sig en viss mängd omega-3, men en mer koncentrerad källa är att inta algolja.
Återförsäljare av tillskott med algolja hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Om våra hav och fiskbistånd: http://www.havet.nu/?d=33
(2) Produktblad om AlgOmega3: <a href=”http://www.helhetshalsa.se/files/doc/shop/algomega3_produktblad_2014-09-18.pdf” target=”_blank”>http://www.helhetshalsa.se/files/doc/shop/algomega3_produktblad_2014-09-18.pdf</a>
Relaterade inlägg:
- Därför vill du äta chlorella
- Antiinflammatoriska egenskaper av spirulina
- Vikten av att få i sig Omega-3 fettsyror
- Därför kan spirulina främja viktminskning
- Om Omega-3 (EPA, DHA, ALA)
Intressant fakta de där med att de krävs 600 sardiner för en enda burk. De är kanske bäst att äta de där sardinerna istället för att använda dom till tabletter, rent miljömässigt är de bättre. Men för kroppen är de bättre att äta ämnen som inte är ”processade” och i sin naturliga form. Det är min tro i alla fall. Alger rockar! =) Kram
Alger är en sådan supermat och så näringsrikt. Jag tar nu omega 3 från fisk, men ska absolut byta!
Är det här ett bra alternativ med?
Nordiska bärfröoljor från svarta vinbär, havtorn och lingon som källa för Omega-fettsyror. Ett bra miljöalternativ, fritt från miljögifter och tungmetaller.
Nordiska bärfröoljor karakteriseras av en unik sammansättning av näringsämnen sprungna ur det extrema nordiska klimatet. Dessa näringsämnen motsvarar vårt behov av fettsyror och fettlösliga antioxidanter.
Bärfröoljor från Svartvinbär, havtorn och lingon innehåller en massa bra näringsämnen och en variation av Omega-fettsyror, men det är inte en lika koncentrerad källa av just Omega-3.