– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Kummin är en älskad kökskrydda och har som de flesta kryddor en lång historisk användning som läkeört. Traditionellt är kummin främst uppskattad för sina bakteriedödande egenskaper, samt som ett medel vid orolig mage, väderspänningar och för att stödja matsmältningen.
Traditionell användning av kummin
Kummin tillhör liksom fänkål och anis den flockblommiga växtfamiljen. I jämförelse med dessa måste dock kummin betraktas som en betydligt starkare krydda med en lite brännande smak. Det är huvudsakligen den flyktiga oljan karvon som står för både kryddaromen och den läkande egenskapen hos kummin. Sedan en lång tid tillbaka har kummin använts som krydda i mat och dryck, men inte enbart för sin angenäma smak, utan även pågrund av örtens hälsosamma egenskaper.
Kummin har en kramplösande effekt i mage och tarm och kan därigenom minska problem med orolig mage, uppblåst mage och väderspänningar. Örten har också en bakteriedödande effekt, vilket är anledningen till varför kumminolja ibland ingår i produkter som munvatten och tandkräm. Kummin är även uppskattat som te för en bra magkänsla främst i kombination med anis och fänkål och finns att köpa i utvalda hälsokostbutiker.
Återförsäljare av te med fänkål, anis och kummin hittar du här
Relaterade inlägg:
- Fänkål som krydda och läkeört
- Anis som krydda och läkeört
- Pepparmynta som krydda och läkeört
- Tea tree oljan som hör hemma i varje husapotek
Underbart att läsa om alla dessa vardagskryddor som gör så mycket gott för hälsan. Krydda, krydda, krydda säger jag bara!
En av mina favoritkryddor som jag använder till de mesta i min matlagning. Skönt att veta att den är bra för mig också! De flesta kryddorna har väl egentligen en positiv verkan på kroppen, så därför känns de ännu bättre att använda mängder med kryddor när man lagar mat. =)