– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Garcinia Cambogia har en lång traditionell användning som både livsmedel och medicinalväxt. Inte minst har frukten byggt upp ett namn för sig själv inom ayurveda. Inom modern forskning har man främst intresserat sig för Garcinia Cambogias potentiella egenskaper för att bidra till viktminskning och viktkontroll.
Artikelns innehåll:
- Garcinia Cambogia som livsmedel
- Traditionell användning av Garcinia Cambogia
- Studier med Garcinia Cambogia för viktminskning
Garcinia Cambogia som livsmedel
Garcinia Cambogia, även kallad Garcinia gummi-gutta och Gambooge, är en tropisk frukt som växer i Sydostasien, samt i västra och centrala Afrika. Det är en äppelstor frukt som med sin räfflade yta liknar en liten pumpa. Traditionellt har frukten länge använts i matlagning på många håll i Sydostasien för sin friska och syrliga smak. Både frukten och extrakt av skalet finns med i många recept som härstammar från Indien, Thailand, Malaysia, Burma och andra Sydostasiatiska länder. Den förekommer främst som ingrediens i curryrätter, grytor och soppor (1).
Traditionell användning av Garcinia Cambogia
Inom Ayurvedisk medicin kallar man ofta Garcinia Cambogia för Kudampuli och i vissa delar av Indien för Malabar tamarind (kärt barn har många namn). Inom Ayurveda används frukten för ett flertal områden. Den syrliga smaken är uppskattad för att stödja matsmältningen och extrakt används som hjälp för viktminskning och för bra sömn. Ett avkok som kallas Kashayam intas traditionellt vid ledvärk och ledinflammation, för att stödja livmodern samt vid parasiter, mask och dysenteri (2) (3) (4).
Om man strövar genom marknader i Indien är det möjligt att hitta färsk Garcinia Cambogia. Mest vanligt är det dock att hitta butiker som säljer frukten i sin torkade, svärtade form eller som ett näringstillskott i form av extrakt.
Studier med Garcinia Cambogia för viktminskning
På senare år har Garcinia Cambogia fått stor uppmärksamhet på grund av att den verkar kunna bidra till viktminskning (5) (6). Anledningen är att skalet på frukten är rikt på ett ämne som heter hydroxicitronsyra (HCA). Kemiskt liknar hydroxicitronsyra, citronsyra som finns i citrusfrukter och innehåller många fytokemikalier inklusive xantoner, flavonoider och bensofenoner.
Man har sett att HCA förhindrar enzymet citratlyas som finns i våra kroppar från att omvandla kolhydrater till fett. Denna process tvingar då kroppen att förbränna kolhydraterna i stället för att lagra det som kroppsfett. Samtidigt som fettförbränningen ökar, så ökar även mättnadskänslan, vilket då underlättar aptitkontroll.
Vid en oberoende sex veckor lång placebokontrollerad studie som publicerades i juni 2002 i “International Journal of Obesity Related Metabolic Diseases” undersöktes effekten av hydroxicitronsyra som en aptitnedsättare. Studien fann att tillskott av hydroxicitronsyra minskade det dagliga kaloriintaget hos de överviktiga deltagarna med 15 till 30 procent. De uppnådde både en viktminskning och en ökad mättnadskänsla.
Att tänka på när man vill gå ner i vikt
Även om det verkar som Garcinia Cambogia kan stödja viktminskning så tycker jag att det är viktigt att påpeka att det inte finns några snabba viktminskningskurer eller mirakelpiller. Produkter som Garcinia Cambogia kan hjälpa dig i rätt riktning, men sunda kost- och livsstilsval bör vara din huvudfokus.
För en hälsosam och hållbar viktminskning handlar det om en bra kost, motion och ett negativt energiintag (äta mindre kcal än vad man gör av med). Det är även viktigt att kosten man äter är näringstät, eftersom maten vi äter inte bara ger oss energi. Den ger oss även alla viktiga näringsämnen och byggstenar vi behöver för att upprätthålla en bra hälsa. Med sunda mat- och livsstilsvanor kommer man långt.
Återförsäljare för extrakt av Garcinia Cambogia hittar du här
Källor och referenser:
(1) Garcinia gummi-gutta (L.) Roxb.” . Anläggningen listan . Royal Botanic Gardens, Kew och Missouri Botanical Garden . Hämtad 1 jun 2013.
(2) Måltider som läker: Syra skalet av mogen frukt äts, och i Ceylon torkas och ätas som en krydda i curryrätter.” Drury, Heber (1873). ”Garcinia gambogia (Desrous) N. 0. Clusiaceae”. De nyttoväxter i Indien, andra upplagan . London: William H. Allen & Co. s. 220.
(3) Toxicologycenter om Kudampuli: http://www.toxicologycentre.com/English/plants/Botanical/kudampuli.html
(4) Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4
(5) Effects of garcinia cambogia (Hydroxycitric Acid) on visceral fat accumulation: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. 2003 Sep; 64(8): 551–567. doi: 10.1016/j.curtheres.2003.08.006. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4053034/
(6) Garcinia cambogia and Glucomannan reduce weight, change body composition and ameliorate lipid and glucose blood profiles in overweight/obese patients. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221080332100004X
Ayurvedisk medicin är så intressant och har läst en hel del om det.
Visst är det och så mycket bra lärdom att hämta där.
Jag har aldrig hört talas om frukten innan, men det var absolut intressant läsning.
Nej den finns ju inte att köpa färsk här, så den är nog inte så bekant för många.
Jag håller med angående Garcinia Gambogia. Jag har vägts 104 kg i september 2015. Nu väger jag 88 kg tack vare pillret. Jag mår bättre piggare och blivit av med min acne. Jag har precis börjat orka gå städa och leka med mina barn. Det är ingen placebo effekt men jag som alltid vaknade på nätterna och var ständig hungrig har efter pillren slutat med det. Dessutom äter jag mindre och är inte längre sugen på mat. Jag ska fortsätta tills jag orkar börja träna. Mina leder måste orka bära mig. Så min erfarenhet är det viktiga. Men självklarg är jag nyfiken på atg köpa den färska frukten. Men var hittar jag det?