– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bagaren & Kocken och Bodystore.com –
Ugnsbakade morotschips är ett hälsosammare alternativ av snacks, som är både enkla att göra och riktigt goda. Allt du behöver är morötter, lite olja och örtsalt eller havsalt. Ät som dom är, eller servera med till exempel hummus eller avokadoröra.
Fördelen med att göra egna chips är att du slipper onödiga tillsatser och dåliga fetter. Här följer ett enkelt recept för hur du gör krispiga ugnsbakade morotschips. Det bästa är att använda riktigt stora morötter eftersom skivorna kommer att krympa rejält när dom torkar i ugnen.
Detta behöver du:
- 3-4 stora morötter
- 1 msk smakneutral kokosolja eller någon annan vegetabilisk olja
- Havssalt eller örtsalt (jag kan verkligen rekommendera Renée Voltaire Örtsalt Ramslök. Så gott, till så mycket!)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100 °C.
- Skölj och skala morötterna och skiva dom riktigt tunt. Jag använder själv en mandolin som gör jobbet snabbt och smidigt.
- Lägg skivorna i en skål. Tillsätt olja och örtsalt eller havssalt.
- Lägg ut skivorna tätt men separerade på plåtar klädda med bakplåtspapper. Du kommer behöva i alla fall 2 plåtar.
- Låt chipsen bakas i ugnen i cirka 2 timmar och vänd på dom efter halva tiden. Håll koll mot slutet så dom inte bränns. Chipsen ska vara torra och krispiga när dom är klara. Har du inte en varmluftsugn så får du räkna med att det tar lite längre tid. Du bör även cirkulera platsen på plåtarna varje halvtimme för att få ett jämnt resultat.
- Ät chipsen som dom är, eller servera med avokadoröra, hummus eller någon annan dipp.
Så gott! Tack för tipset, ska provas till helgen. 🙂
Varsågod och det tycker jag att du ska göra. 🙂
Hur mycket kryper dom i ugnen?
Dom krymper rätt så rejält, så använd stora morötter och gör så stora skivor som möjligt.