– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Ischoklad är en av julens stora klassiker och ett uppskattat julgodis i många hem. Det är dessutom en sötsak som är lätt att göra hälsosammare, fritt från dåliga fetter och vitt socker.
För att göra ischokladen hälsosammare gäller det att använda rätt råvaror. Istället för härdat kokosfett (den i silverförpackning) så använd ekologisk kallpressad kokosolja. Välj en choklad av bra kvalité utan en massa tillsatt socker. Det finns en mängd chokladalternativ att välja emellan. Allt från sockerfri vit och ljus choklad till ekologisk mörk choklad med hög kakaohalt. Det finns även mjölkfri choklad för den som föredrar det. Sen är det bara att smaksätta ischokladen efter tycke och smak.
Grundrecept för ischoklad (20 st)
- 100 gram choklad (jag gillar Reneé Voltaire kokoschoklad 80 %)
- 50 gram (drygt en 1/2 dl) ekologisk kallpressad kokosolja
Gör så här:
- Smält chokladen i ett vattenbad, vilket du gör genom att bryta ner chokladen i en skål som du ställer i en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen har smält. Var noga med att du inte stänker ner vatten i chokladen för då blir den grynig.
- Tillsätt kokosoljan och rör om ytterligare någon minut tills den har blandats väl med chokladen. Ta av skålen från värmen och tillsätt din smaksättning.
- Häll upp ischokladen i ischokladformar. Dekorera gärna med det du smaksätter dom med, både för utseendets skull och för att kunna skilja mellan de olika smakerna.
- Ställ in ischokladen i kylen så dom får stelna. Eftersom dom är gjorda på kallpressad kokosolja istället för härdat kokosfett som man traditionellt använder, så kan dom inte stå ute i rumstemperatur för länge. Vänta därför med att ta ut dom ur kylen tills precis innan servering. De går även bra att förvara i frysen.
Exempel på smaksättning:
- Ljus ischoklad med apelsinskal: Riv skalet från en ekologisk apelsin, cirka 1/2 krm per ischoklad
- Vit ischoklad med lime: Riv skalet från en ekologisk lime, cirka 1/2 krm per ischoklad
- Mörk ischoklad med jordnötssmör: cirka 4 msk jordnötssmör för 20 st ischoklad.
- Mörk ischoklad med hasselnötter: cirka 4 msk hackade hasselnötter för 20 st ischoklad.
Man kan även använda sig av en redan smaksatt choklad istället för att tillsätta sin egen smaksättning om man föredrar det.
Olika alternativ av hälsosammare choklad hittar du här
Relaterade inlägg:
- Recept på chokladdoppade dadel- och nötbollar
- Nicecream med smak av blåbär och kokos
- Jordgubbsglass gjord på kokosmjölk
- Så enkelt gör du chiasylt
Förra året gjorde jag med kallpressad kokosolja, blev jättegott!
Visst blir det gott och sen är det så enkelt med.
Tack för tipset! Ska prova några av de här chokladsorterna. 🙂
Dom är fantastiskt goda. 🙂