– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Ischoklad är en av julens stora klassiker och ett uppskattat julgodis i många hem. Det är dessutom en sötsak som är lätt att göra hälsosammare, fritt från dåliga fetter och vitt socker.

Hälsosammare variant av ischoklad

För att göra ischokladen hälsosammare gäller det att använda rätt råvaror. Istället för härdat kokosfett (den i silverförpackning) så använd ekologisk kallpressad kokosolja. Välj en choklad av bra kvalité utan en massa tillsatt socker. Det finns en mängd chokladalternativ att välja emellan. Allt från sockerfri vit och ljus choklad till ekologisk mörk choklad med hög kakaohalt. Det finns även mjölkfri choklad för den som föredrar det. Sen är det bara att smaksätta ischokladen efter tycke och smak.

Hälsosam ischoklad recept

Grundrecept för ischoklad (20 st)

Gör så här:

  1. Smält chokladen i ett vattenbad, vilket du gör genom att bryta ner chokladen i en skål som du ställer i en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen har smält. Var noga med att du inte stänker ner vatten i chokladen för då blir den grynig.
  2. Tillsätt kokosoljan och rör om ytterligare någon minut tills den har blandats väl med chokladen. Ta av skålen från värmen och tillsätt din smaksättning.
  3. Häll upp ischokladen i ischokladformar. Dekorera gärna med det du smaksätter dom med, både för utseendets skull och för att kunna skilja mellan de olika smakerna.
  4. Ställ in ischokladen i kylen så dom får stelna. Eftersom dom är gjorda på kallpressad kokosolja istället för härdat kokosfett som man traditionellt använder, så kan dom inte stå ute i rumstemperatur för länge. Vänta därför med att ta ut dom ur kylen tills precis innan servering. De går även bra att förvara i frysen.

Exempel på smaksättning:

  • Ljus ischoklad med apelsinskal: Riv skalet från en ekologisk apelsin, cirka 1/2 krm per ischoklad
  • Vit ischoklad med lime: Riv skalet från en ekologisk lime, cirka 1/2 krm per ischoklad
  • Mörk ischoklad med jordnötssmör: cirka 4 msk jordnötssmör för 20 st ischoklad.
  • Mörk ischoklad med hasselnötter: cirka 4 msk hackade hasselnötter för 20 st ischoklad.

Man kan även använda sig av en redan smaksatt choklad istället för att tillsätta sin egen smaksättning om man föredrar det.

 

Olika alternativ av hälsosammare choklad hittar du här

 

Nyttig ischoklad recept

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

4 Kommentarer

  1. Kerstin

    Förra året gjorde jag med kallpressad kokosolja, blev jättegott!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst blir det gott och sen är det så enkelt med.

  2. Anna J

    Tack för tipset! Ska prova några av de här chokladsorterna. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Dom är fantastiskt goda. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Black week kampanjer

This will close in 0 seconds