– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Acai bjuder på en uppskattad smak som kan beskrivas som en blandning av bär och choklad. Även om smaken är ljuvlig så beror bärets enorma popularitet främst på det rika näringsinnehållet. Här följer ett recept för en enkel Acai bowl.

Acai bowl recept

Ingredienser:

Gör så här:

Blanda ihop samtliga ingredienser med hjälp av en mixer eller stavmixer. Häll upp i en skål och toppa med t.ex: kokosflingor, nötter, frön, bär eller frukt.

Kort om bäret Acai

I Sydamerika har acai (uttalas assai) ätits under århundraden. Den lilla runda stenfrukten, som är cirka 2,5 cm i diameter påminner om en druva till utseendet och har en kärna som utgör närmare 80 procent av bäret. Acai växer på Acaizeiropalmen i Amazonas regnskog, längs Amazonfloden och dess bifloder.

Bäret är en stor del av den Brasilianska kulturen och har länge utgjort en viktig del av kosten hos lokalbefolkningen och inom den traditionella folkmedicinen. På senare år har det även blivit ett hyllat bär i många andra delar av världen på grund av den goda smaken och det rika näringsinnehållet.

Näringsinnehållet av acai

Acai är rikt på polyfenolen resveratrol och den mycket potenta antioxidanten antocyanin. Vidare innehåller bäret 19 olika aminosyror och vitaminer som C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer, samt mineraler som kalium, magnesium, kalcium och järn. Det är även ett bär som till motsats till de allra flesta andra bär innehåller en betydande mängd fettsyror och då främst Omega-9 (13%) och Omega-6 (3%).

Utöver det är acaibären rika på fibrer och då främst olösliga fibrer. Det bidrar till att hålla igång mag- och tarmsystemet. Eftersom fibrer sväller vid kontakt med vätska kan de göra att man håller sig mätt längre. Dessutom bidrar fiber till ett jämnare blodsocker. Acai innehåller nästan inget socker och har ett GI på < 1. Det gör att bäret även passar utmärkt att äta vid lågkolhydratkost.

Den goda smaken av acai gör den lätt att använda. Förutom att göra en Acai bowl, så kan du strö bärpulvret över gröten eller yoghurten, blanda i din smoothie eller använda i bakning.

 

Återförsäljare av acaipulver hittar du här

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

6 Kommentarer

  1. Malin

    Tack för tipset! Ser himla gott ut. 🙂

    Svara
  2. Sophie

    Acai bowl är underbart gott!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Acai smakar verkligen riktigt gott! 🙂

  3. Carro

    Mums! Acai är så gott! 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, acai är verkligen supergott!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...