– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Granola är riktigt gott, men många sorter som man köper i affären innehåller generöst med socker. Genom att rosta sin egen granola får man koll på vad den innehåller. Den här varianten är glutenfri, fri från raffinerat socker och dessutom lättrostad på en lägre temperatur för att bevara mer näring.
Att göra egen granola
Granola kan göras i oändligt många smakkombinationer. Du kan själv välja vilka gryn, nötter, frön, torkade frukter och bär som du använder. Det är bara att mixa efter tycke och smak. Du kan helt enkelt ta det du har hemma och använda det du tycker är gott. Tänk dock på mängden torra ingredienser till våta för det gör skillnad för konsistensen. Här följer ett recept för en riktigt god hemmagjord granola.
Ingredienser:
- 4 dl glutenfria fiberhavregryn
- 2 dl pumpakärnor
- 1 dl linfrön
- 2 dl solroskärnor
- 2 dl hampafrön
- 2 dl kokosflingor
- 2 dl cashewnötter
- 1 tsk mald ingefära
- 1 tsk mald ceylonkanel
- 1/ 2 tsk mald kardemumma
- 2 krm havssalt
- 1/2 dl tahini
- 1/2 kallpressad kokosolja
- 1/2 dl fibersirap
- 1 dl vatten
- 10 dadlar
- 1 dl gojibär
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 100 °C.
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål förutom den torkade frukten och bären.
- Ta en ny skål och blanda ihop alla våta ingredienser; kokosolja, tahini, fibersirap och vatten.
- Slå över vätskan över de torra ingredienserna och rör med en sked så att allt blandas väl.
- Bred ut blandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 80-90 minuter tills granolan är krispig och fått en gyllene färg. Till den här mängden granola så kommer du att behöva två plåtar. Rör om ungefär var 20.e minut så att den rostas jämnt.
- Hacka dadlarna i lagom stora bitar.
- Låt granolan svalna och blanda till sist i de hackade dadlarna och gojibären.
Ser riktigt gott ut! Gillar att den är lättrostad. Försöker göra all min mat på lägre temperaturer.
Tack! Ja tillreda matten på lägre temperaturer gör skillnad för näringsvärdet.
Tack för tipset! Det ska jag definitivt prova att göra. Ser riktigt gott ut! 🙂
Varsågod och vad roligt att du blev inspirerad.
Ser riktigt gott ut! Fantastiskt fin blogg du har, ska definitivt börja följa dig 🙂
Tack Karina vad trevligt. 🙂