– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost, Meds och Glimja –
Under 1000-tals år har människan använt sig av alger som mat, där smaken, näringsprofilen, användningen och tillredningen varierar stort mellan olika sorter. Här följer del 2 i en guide för några av de mest uppskattade matalgerna och hur du kan dra nytta av de fantastiska havsgrönsakerna.
Dulse
Dulse har en mycket uppskattad smak. Den räknas till rödalgerna och ser ut som en bladgrönsak med sina 20 centimeter långa blad. Näringsmässigt är den rik på protein, fibrer, vitamin B6, jod och innehåller mest järn av alla matalger. I Japan, Kina och Korea används den mycket flitigt som livsmedel, men även på Island och Färöarna är det en vanligt förekommande ingrediens i köket. Allt fler börjar även få upp ögonen för algen här i Sverige.
Algen går att äta både som rå och kokt och hanteras på ett liknande sätt som kål. Innan användning sköljs den noga i kallt vatten. Därefter kan den användas rå i sallader och dressingar, eller tillsättas i grytor, soppor och wokar. Den kan även kokas i cirka 5 minuter och användas som tillbehör eller rostas i ugnen och ätas som chips. Genom att torka och mala dulse till ett pulver får man en riktigt god krydda. Återförsäljare av dulse hittar du här.
Agar agar
Agar agar som går under namnet Kanten i Japan utvinns ur rödalger som växer utmed kusterna runt Stilla havet och Atlanten. USA, Japan och Spanien är de främsta producenterna. Det är en uppskattad konsistensgivare och används som ett vegetabiliskt geleringsmedel som kan ersätta gelatin. Den är både smak och doftfri och finns att köpa som pulver och flingor.
1 tsk pulver motsvarar 1 msk flingor. Flingorna bör mjukas upp i kallt vatten eller annan kall vätska innan tillagning för att motverka klumpbildning. 4 gelatinblad eller 1 msk gelatinpulver kan ersättas med 2 msk agar agar flingor eller 2 tsk agar agar pulver. Återförsäljare av agar agar hittar du här.
Spirulina
Spirulina är ett släkte spiralformade cyanobakterier som tillhör de blå-gröna mikroalgerna. Det finns totalt 35 olika arter av spirulina där Arthrospira platensis är den som används mest. Med över 100 olika näringsämnen är den mycket näringstät och tillhör ett av de mest bredspektriga födoämnen (1). Man hittar ett generöst innehåll av aminosyror, vitaminer, mineraler, enzymer och fettsyror.
Algen innehåller även rikligt med fotosyntetiska färgpigment, både blåa (fykocyaniner) och gröna (klorofyll). Fykocyanin är ett proteinkomplex som ska ha starka antioxidativa egenskaper och förmågan att hämma produktionen av inflammatoriska signalmolekyler (1). Klorofyll ”växternas blod” är i sin kemiska struktur väldigt likt människans hemoglobin, med skillnaden att klorofyll är byggt runt en magnesiumatom istället för en järnatom. Genom studier har man sett att klorofyll bidrar till syreupptaget, näringsupptaget och fungerar bloduppbyggande (1).
SOD (superoxiddismutas) är ett annat intressant ämne i spirulina. Det är ett enzym som fungerar som en kraftig antioxidant som skyddar kroppens celler mot den vanligaste formen av fria radikaler som kallas Superoxider (2). Algen innehåller även MP (Mykopolysackarider) som ska ha en inflammationsdämpande effekt och gynna hälsosamma blodfetter (2) (3).
Med alla dessa kraftfulla näringsämnen är det inte konstigt att spirulina kommit att kallas för ”naturens perfekta mat”. Spirulina finns att köpa både som löst pulver och tabletter. Återförsäljare av spirulina hittar du här.
Wakame
Wakame är en brunalg som har det vetenskapliga namnet Undaria pinnatifida. Smaken är ganska mild och lätt sött med en bitig konsistens. Framförallt används den i ostasiatisk matlagning och i Japan är den populär i sallader och misosoppa. Rik på vitaminer, mineraler och innehåller även en viss mängd omega-3. Wakame kan köpas torkad som sedan blötläggs innan användning. Därefter brukar den förvällas snabbt, följt av att den sköljs i kallt vatten för att avstanna kokningen. Återförsäljare av wakame hittar du här.
Karragenalg – Irish moss
Karragenalg (Chondrus crispus) är en rödalg som också är känd under namnet Irish moss. Den växer längs med Atlantens kuster i Europa och Nordamerika. Till utseendet ser algen ut som ett litet träd och blir cirka 20 centimeter hög med en färg som kan variera från röd-vit-lila till grön-gul. Karragenalg kan ätas som en grönsak och har då en god tuggig konsistens som passar i sallader.
Pulver av algen används även som ett naturligt förtjockningsmedel i såser, soppor och glass. Liksom andra alger innehåller den rikligt av vitaminer och mineraler. Efter att den tillagats räknas den till den mest lättsmälta av havets alla ätabara alger. En kur med Karragen är en perfekt uppstart för att börja äta en mer algrik föda. Karragen kokas då upp i vatten och silas till en näringsrik dryck. Det brukar rekommenderas att man gör en 6-veckors kur och därefter fortsätter med alger som chlorella och spirulina. Återförsäljare av karragenalg hittar du här.
Första delen i guiden om ätbara alger kan du läsa här
Källor och Referenser:
(1) Nutritional and Healthical Aspects of Spirulina (Arthrospira). https://www.researchgate.net/publication 288670102_Nutritional_and_Healthical_Aspects_of_Spirulina_Arthrospira_for_Poultry_ Animals_and_Human
(2) Abrams, karl J. Algae to the rescue. Everything you need to know about nutritional blue-green algae, 2:nd edition October, 1996.
(3) C-phycocyanin: a biliprotein with antioxidant, anti-inflammatory and neuroprotective effects. Curr Protein Pept Sci. 2003 Jun;4(3):207-16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12769719
Relaterade inlägg:
- Därför är Omega-3 från alger ett bra alternativ
- Så stöttar du ditt immunförsvar
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
- Vegetarisk kost och B12-brist
Algolja, chlorella och spirulina intar jag varje dag. 🙂
Så bra! 🙂
Intressant med agar agar, ska prova! 🙂
Väldigt användbar om man inte vill använda gelatin. 🙂
Alger är fantastiskt bra mat! Fullproppat med näring.
Visst är det! <3