Guide: ätbara alger – del 2

av | aug 13, 2020 | Hälsa, Kost & Näring | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost, Meds och Glimja –

Under 1000-tals år har människan använt sig av alger som mat, där smaken, näringsprofilen, användningen och tillredningen varierar stort mellan olika sorter. Här följer del 2 i en guide för några av de mest uppskattade matalgerna och hur du kan dra nytta av de fantastiska havsgrönsakerna.

Guide: ätbara alger - del 2

Dulse

Dulse har en mycket uppskattad smak. Den räknas till rödalgerna och ser ut som en bladgrönsak med sina 20 centimeter långa blad. Näringsmässigt är den rik på protein, fibrer, vitamin B6,  jod och innehåller mest järn av alla matalger. I Japan, Kina och Korea används den mycket flitigt som livsmedel, men även på Island och Färöarna är det en vanligt förekommande ingrediens i köket. Allt fler börjar även få upp ögonen för algen här i Sverige.

Algen går att äta både som rå och kokt och hanteras på ett liknande sätt som kål. Innan användning sköljs den noga i kallt vatten. Därefter kan den användas rå i sallader och dressingar, eller tillsättas i grytor, soppor och wokar. Den kan även kokas i cirka 5 minuter och användas som tillbehör eller rostas i ugnen och ätas som chips. Genom att torka och mala dulse till ett pulver får man en riktigt god krydda. Återförsäljare av dulse hittar du här.

Agar agar

Agar agar som går under namnet Kanten i Japan utvinns ur rödalger som växer utmed kusterna runt Stilla havet och Atlanten. USA, Japan och Spanien är de främsta producenterna. Det är en uppskattad konsistensgivare och används som ett vegetabiliskt geleringsmedel som kan ersätta gelatin. Den är både smak och doftfri och finns att köpa som pulver och flingor.

1 tsk pulver motsvarar 1 msk flingor. Flingorna bör mjukas upp i kallt vatten eller annan kall vätska innan tillagning för att motverka klumpbildning. 4 gelatinblad eller 1 msk gelatinpulver kan ersättas med 2 msk agar agar flingor eller 2 tsk agar agar pulver. Återförsäljare av agar agar hittar du här.

Spirulina

Spirulina är ett släkte spiralformade cyanobakterier som tillhör de blå-gröna mikroalgerna. Det finns totalt 35 olika arter av spirulina där Arthrospira platensis är den som används mest. Med över 100 olika näringsämnen är den mycket näringstät och tillhör ett av de mest bredspektriga födoämnen (1). Man hittar ett generöst innehåll av aminosyror, vitaminer, mineraler, enzymer och fettsyror.

Algen innehåller även rikligt med fotosyntetiska färgpigment, både blåa (fykocyaniner) och gröna (klorofyll). Fykocyanin är ett proteinkomplex som ska ha starka antioxidativa egenskaper och förmågan att hämma produktionen av inflammatoriska signalmolekyler (1). Klorofyll ”växternas blod” är i sin kemiska struktur väldigt likt människans hemoglobin, med skillnaden att klorofyll är byggt runt en magnesiumatom istället för en järnatom. Genom studier har man sett att klorofyll bidrar till syreupptaget, näringsupptaget och fungerar bloduppbyggande (1).

SOD (superoxiddismutas) är ett annat intressant ämne i spirulina. Det är ett enzym som fungerar som en kraftig antioxidant som skyddar kroppens celler mot den vanligaste formen av fria radikaler som kallas Superoxider (2). Algen innehåller även MP (Mykopolysackarider) som ska ha en inflammationsdämpande effekt och gynna hälsosamma blodfetter (2) (3).

Med alla dessa kraftfulla näringsämnen är det inte konstigt att spirulina kommit att kallas för ”naturens perfekta mat”. Spirulina finns att köpa både som löst pulver och tabletter.  Återförsäljare av spirulina hittar du här.

Wakame

Wakame är en brunalg som har det vetenskapliga namnet Undaria pinnatifida. Smaken är ganska mild och lätt sött med en bitig konsistens. Framförallt används den i ostasiatisk matlagning och i Japan är den populär i sallader och misosoppa. Rik på vitaminer, mineraler och innehåller även en viss mängd omega-3. Wakame kan köpas torkad som sedan blötläggs innan användning. Därefter brukar den förvällas snabbt, följt av att den sköljs i kallt vatten för att avstanna kokningen. Återförsäljare av wakame hittar du här.

Karragenalg – Irish moss

Karragenalg (Chondrus crispus) är en rödalg som också är känd under namnet Irish moss. Den växer längs med Atlantens kuster i Europa och Nordamerika. Till utseendet ser algen ut som ett litet träd och blir cirka 20 centimeter hög med en färg som kan variera från röd-vit-lila till grön-gul. Karragenalg kan ätas som en grönsak och har då en god tuggig konsistens som passar i sallader.

Pulver av algen används även som ett naturligt förtjockningsmedel i såser, soppor och glass. Liksom andra alger innehåller den rikligt av vitaminer och mineraler. Efter att den tillagats räknas den till den mest lättsmälta av havets alla ätabara alger. En kur med Karragen är en perfekt uppstart för att börja äta en mer algrik föda. Karragen kokas då upp i vatten och silas till en näringsrik dryck. Det brukar rekommenderas att man gör en 6-veckors kur och därefter fortsätter med alger som chlorella och spirulina. Återförsäljare av karragenalg hittar du här.

 

Första delen i guiden om ätbara alger kan du läsa här

 

Källor och Referenser:

(1) Nutritional and Healthical Aspects of Spirulina (Arthrospira). https://www.researchgate.net/publication 288670102_Nutritional_and_Healthical_Aspects_of_Spirulina_Arthrospira_for_Poultry_ Animals_and_Human

(2) Abrams, karl J. Algae to the rescue. Everything you need to know about nutritional blue-green algae, 2:nd  edition October, 1996.

(3) C-phycocyanin: a biliprotein with antioxidant, anti-inflammatory and neuroprotective effects. Curr Protein Pept Sci. 2003 Jun;4(3):207-16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12769719

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

6 Kommentarer

  1. Laila H

    Algolja, chlorella och spirulina intar jag varje dag. 🙂

    Svara
  2. Maria W

    Intressant med agar agar, ska prova! 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Väldigt användbar om man inte vill använda gelatin. 🙂

  3. Ranja

    Alger är fantastiskt bra mat! Fullproppat med näring.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...