– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och koketsfavoriter.se –
Snabbpicklade grönsaker passar till väldigt mycket och det bästa är att de kan ätas samma dag, eller förberedas flera dagar i förväg om man vill. Ett riktigt gott tillbehör som tillför syra och fräschhet till en maträtt.
Att snabbpickla grönsaker
När man picklar brukar man traditionellt göra en så kallad 1-2-3-lag, genom att blanda ihop 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten. Här har jag valt att använda äppelcidervinäger istället för ättikssprit. Sockret som tillsätts för smakens skull går att utesluta om man vill. Föredrar man dock lite sötma kan man byta ut till ett hälsosammare alternativ som kokossocker, fibersirap, björksocker eller sukrin och dra ner på mängden.
Själv brukar jag bara använda ungefär 1 msk sötning till 3 dl vatten och 1 dl äppelcidervinäger. Det ger mer en hint av sötma som jag själv föredrar. Ibland utesluter jag även sötningen helt och hållet. Prova dig fram vad som passar dina smaklökar.
Snabbpicklade grönsaker bidrar inte med samma nyttiga mjölksyrabakterier som fermenterade grönsaker, men det har ändå fördelar för matsmältningssystemet. Äppelcidervinägern hjälper till att bryta ner fibrerna i grönsakerna, vilket gynnar både matsmältningen och näringsupptaget. Dessutom bidrar äppelcidervinägern till ett jämnare blodsocker och att stimulera produktionen av magsyra.
Det finns en mängd olika grönsaker du kan pickla så som rödlök, rättika, gurka, morot, vårlök, salladskål, rädisor, blomkål m.m.
Ingredienser för lag:
- 3 dl vatten
- 1 dl äppelcidervinäger
- Söta efter behag (kan som sagt uteslutas)
- 1 krm havssalt
Dubbla eller trippla mängden lag beroende på hur mycket grönsaker du ska pickla.
Smaksättning efter preferens som till exempel:
- Ett par dillkvistar
- Ett gäng senapsfrön
- Chilli
- Vitlök
- 1-2 lagerblad
- 3-5 svartpepparkorn
Så här gör du:
- Börja med att göra lagen. Mät upp vatten, äppelcidervinäger, salt och eventuell sötning. Koka upp och rör om tills saltet och sötningen löst sig. Ta av kastrullen från värmen och låt lagen svalna till rumstemperatur.
- Förbered dina grönsaker genom att skära dom riktigt tunt med hjälp av en kniv eller mandolin. Med en skalare kan du få riktigt fina och tunna strimlor av rotfrukter och gurka.
- Lägg grönsakerna i en väl rengjord glasburk med lufttätt lock och tillsätt din smaksättning. Häll på lag så att grönsakerna täcks helt. Slut burken och ställ in i kylskåpet.
- Grönsakerna kan serveras samma dag eller förberedas några dagar i förväg, men dom behöver i alla fall 3 timmar för att mjukna och få smak. De picklade grönsakerna håller sig bra kylskåpet i cirka 2 veckor, se bara till att grönsakerna är helt täckta med lag.
Tack för tipset! <3
Trevligt att du uppskatta tipset. <3
Tack för tipset! älskar picklade grönsaker, speciellt rödlök!
Så gott! 🙂
Mums så gott. Älskar picklade grönsaker <3
Visst är det fantastiskt gott! 🙂
Oh, detta måste jag pröva, tack! Så snabbt o fort, låter gott också
Snabbt, enkelt och jättegott. 🙂