– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore & Bagaren & Kocken –
Snabbpicklade grönsaker är ett riktigt gott tillbehör som kan ge många maträtter ett riktigt smaklyft. Det är både enkelt och snabbt att tillreda och kan ätas samma dag.

Att göra snabbpicklade grönsaker
När man picklar brukar man traditionellt göra en så kallad 1-2-3-lag, genom att blanda ihop 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten. Här har jag valt att använda äppelcidervinäger istället för ättikssprit. Eftersom äppelcidervinäger har en mycket rundare syra så har jag ökat mängden med lika delar vatten till äppelcidervinäger.
Sockret som tillsätts för smakens skull går att utesluta om man vill. Föredrar man dock lite sötma kan man byta ut till ett hälsosammare alternativ som kokossocker, fibersirap, björksocker eller sukrin och dra ner på mängden. Själv brukar jag skippa sötningen helt och hållet. Prova dig fram vad som passar dina smaklökar bäst.
Snabbpicklade grönsaker bidrar inte med samma nyttiga mjölksyrabakterier som fermenterade grönsaker, men det har ändå fördelar för matsmältningssystemet. Äppelcidervinägern hjälper till att bryta ner fibrerna i grönsakerna, vilket gynnar både matsmältningen och näringsupptaget. Dessutom bidrar äppelcidervinägern till ett jämnare blodsocker och att stimulera produktionen av magsyra.
Det finns en mängd olika grönsaker du kan pickla så som rödlök, rättika, gurka, morot, vårlök, salladskål, rädisor, blomkål m.m. Min personliga favorit att snabbpickla är rödlök.
Ingredienser för lag:
- 1 dl vatten
- 1 dl äppelcidervinäger
- Sötning efter tycke (kan uteslutas)
- 1 krm havssalt
Dubbla eller trippla mängden lag beroende på hur mycket grönsaker du ska pickla.
Exempel för smaksättning:
- Ett par dillkvistar
- Ett gäng senapsfrön
- Chilli
- Vitlök
- 1-2 lagerblad
- 3-5 svartpepparkorn
Så här gör du snabbpicklade grönsaker:
- Börja med att göra lagen. Mät upp kallt vatten, äppelcidervinäger, salt och eventuellt sötning. Rör om tills saltet och sötningen har löst sig.
- Förbered dina grönsaker genom att skära dom riktigt tunt med hjälp av en kniv eller mandolin. Med en skalare kan du få riktigt fina och tunna strimlor av rotfrukter och gurka.
- Lägg grönsakerna i en väl rengjord glasburk med lufttätt lock och tillsätt din smaksättning. Häll på lag så att grönsakerna täcks helt. Slut burken och ställ in i kylskåpet.
- Snabbpicklade grönsaker kan serveras samma dag, men dom behöver i alla fall 3 timmar för att smaken ska hinna utvecklas.
Relaterade inlägg:
Tack för tipset! <3
Trevligt att du uppskatta tipset. <3
Tack för tipset! älskar picklade grönsaker, speciellt rödlök!
Så gott! 🙂
Mums så gott. Älskar picklade grönsaker <3
Visst är det fantastiskt gott! 🙂
Oh, detta måste jag pröva, tack! Så snabbt o fort, låter gott också
Snabbt, enkelt och jättegott. 🙂