– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och koketsfavoriter.se –

Snabbpicklade grönsaker passar till väldigt mycket och det bästa är att de kan ätas samma dag, eller förberedas flera dagar i förväg om man vill. Ett riktigt gott tillbehör som tillför syra och fräschhet till en maträtt.

Snabbpicklade grönsaker

Att snabbpickla grönsaker

När man picklar brukar man traditionellt göra en så kallad 1-2-3-lag, genom att blanda ihop 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten. Här har jag valt att använda äppelcidervinäger istället för ättikssprit. Sockret som tillsätts för smakens skull går att utesluta om man vill. Föredrar man dock lite sötma kan man byta ut till ett hälsosammare alternativ som kokossockerfibersirap, björksocker eller sukrin och dra ner på mängden.

Själv brukar jag bara använda ungefär 1 msk sötning till 3 dl vatten och 1 dl äppelcidervinäger. Det ger mer en hint av sötma som jag själv föredrar. Ibland utesluter jag även sötningen helt och hållet. Prova dig fram vad som passar dina smaklökar.

Snabbpicklade grönsaker bidrar inte med samma nyttiga mjölksyrabakterier som fermenterade grönsaker, men det har ändå fördelar för matsmältningssystemet. Äppelcidervinägern hjälper till att bryta ner fibrerna i grönsakerna, vilket gynnar både matsmältningen och näringsupptaget. Dessutom bidrar äppelcidervinägern till ett jämnare blodsocker och att stimulera produktionen av magsyra.

Det finns en mängd olika grönsaker du kan pickla så som rödlök, rättika, gurka, morot, vårlök, salladskål, rädisor, blomkål m.m.

Ingredienser för lag:

Dubbla eller trippla mängden lag beroende på hur mycket grönsaker du ska pickla.

Smaksättning efter preferens som till exempel:

  • Ett par dillkvistar
  • Ett gäng senapsfrön
  • Chilli
  • Vitlök
  • 1-2 lagerblad
  • 3-5 svartpepparkorn

Så här gör du:

  1. Börja med att göra lagen. Mät upp vatten, äppelcidervinäger, salt och eventuell sötning. Koka upp och rör om tills saltet och sötningen löst sig. Ta av kastrullen från värmen och låt lagen svalna till rumstemperatur.
  2. Förbered dina grönsaker genom att skära dom riktigt tunt med hjälp av en kniv eller mandolin. Med en skalare kan du få riktigt fina och tunna strimlor av rotfrukter och gurka.
  3. Lägg grönsakerna i en väl rengjord glasburk med lufttätt lock och tillsätt din smaksättning. Häll på lag så att grönsakerna täcks helt. Slut burken och ställ in i kylskåpet.
  4. Grönsakerna kan serveras samma dag eller förberedas några dagar i förväg, men dom behöver i alla fall 3 timmar för att mjukna och få smak. De picklade grönsakerna håller sig bra kylskåpet i cirka 2 veckor, se bara till att grönsakerna är helt täckta med lag.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

8 Kommentarer

  1. Ann

    Tack för tipset! <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskatta tipset. <3

  2. Sanna

    Tack för tipset! älskar picklade grönsaker, speciellt rödlök!

    Svara
  3. Mia B.

    Mums så gott. Älskar picklade grönsaker <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det fantastiskt gott! 🙂

  4. Helena Cohen

    Oh, detta måste jag pröva, tack! Så snabbt o fort, låter gott också

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Snabbt, enkelt och jättegott. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...