Snabbpicklade grönsaker

av | okt 12, 2020 | Hälsa, Kost & Näring, Lunch - Middag, Recept, Tillbehör - Snacks | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore & Bagaren & Kocken –

Snabbpicklade grönsaker är ett riktigt gott tillbehör som kan ge många maträtter ett riktigt smaklyft. Det är både enkelt och snabbt att tillreda och kan ätas samma dag.

Snabbpicklade grönsaker

Att göra snabbpicklade grönsaker

När man picklar brukar man traditionellt göra en så kallad 1-2-3-lag, genom att blanda ihop 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten. Här har jag valt att använda äppelcidervinäger istället för ättikssprit. Eftersom äppelcidervinäger har en mycket rundare syra så har jag ökat mängden med lika delar vatten till äppelcidervinäger.

Sockret som tillsätts för smakens skull går att utesluta om man vill. Föredrar man dock lite sötma kan man byta ut till ett hälsosammare alternativ som kokossockerfibersirap, björksocker eller sukrin och dra ner på mängden. Själv brukar jag skippa sötningen helt och hållet. Prova dig fram vad som passar dina smaklökar bäst.

Snabbpicklade grönsaker bidrar inte med samma nyttiga mjölksyrabakterier som fermenterade grönsaker, men det har ändå fördelar för matsmältningssystemet. Äppelcidervinägern hjälper till att bryta ner fibrerna i grönsakerna, vilket gynnar både matsmältningen och näringsupptaget. Dessutom bidrar äppelcidervinägern till ett jämnare blodsocker och att stimulera produktionen av magsyra.

Det finns en mängd olika grönsaker du kan pickla så som rödlök, rättika, gurka, morot, vårlök, salladskål, rädisor, blomkål m.m. Min personliga favorit att snabbpickla är rödlök.

Ingredienser för lag:

Dubbla eller trippla mängden lag beroende på hur mycket grönsaker du ska pickla.

Exempel för smaksättning:

  • Ett par dillkvistar
  • Ett gäng senapsfrön
  • Chilli
  • Vitlök
  • 1-2 lagerblad
  • 3-5 svartpepparkorn

Så här gör du snabbpicklade grönsaker:

  1. Börja med att göra lagen. Mät upp kallt vatten, äppelcidervinäger, salt och eventuellt sötning. Rör om tills saltet och sötningen har löst sig.
  2. Förbered dina grönsaker genom att skära dom riktigt tunt med hjälp av en kniv eller mandolin. Med en skalare kan du få riktigt fina och tunna strimlor av rotfrukter och gurka.
  3. Lägg grönsakerna i en väl rengjord glasburk med lufttätt lock och tillsätt din smaksättning. Häll på lag så att grönsakerna täcks helt. Slut burken och ställ in i kylskåpet.
  4. Snabbpicklade grönsaker kan serveras samma dag, men dom behöver i alla fall 3 timmar för att smaken ska hinna utvecklas.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

8 Kommentarer

  1. Ann

    Tack för tipset! <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskatta tipset. <3

  2. Sanna

    Tack för tipset! älskar picklade grönsaker, speciellt rödlök!

    Svara
  3. Mia B.

    Mums så gott. Älskar picklade grönsaker <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det fantastiskt gott! 🙂

  4. Helena Cohen

    Oh, detta måste jag pröva, tack! Så snabbt o fort, låter gott också

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Snabbt, enkelt och jättegott. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 4 =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda vitaminet genom solens strålar? Dom frågorna och...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds