Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och koketsfavoriter.se –

Snabbpicklade grönsaker passar till väldigt mycket och det bästa är att de kan ätas samma dag, eller förberedas flera dagar i förväg om man vill. Ett riktigt gott tillbehör som tillför syra och fräschhet till en maträtt.

Snabbpicklade grönsaker

Att snabbpickla grönsaker

När man picklar brukar man traditionellt göra en så kallad 1-2-3-lag, genom att blanda ihop 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten. Här har jag valt att använda äppelcidervinäger istället för ättikssprit. Sockret som tillsätts för smakens skull går att utesluta om man vill. Föredrar man dock lite sötma kan man byta ut till ett hälsosammare alternativ som kokossockerfibersirap, björksocker eller sukrin och dra ner på mängden.

Själv brukar jag bara använda ungefär 1 msk sötning till 3 dl vatten och 1 dl äppelcidervinäger. Det ger mer en hint av sötma som jag själv föredrar. Ibland utesluter jag även sötningen helt och hållet. Prova dig fram vad som passar dina smaklökar.

Snabbpicklade grönsaker bidrar inte med samma nyttiga mjölksyrabakterier som fermenterade grönsaker, men det har ändå fördelar för matsmältningssystemet. Äppelcidervinägern hjälper till att bryta ner fibrerna i grönsakerna, vilket gynnar både matsmältningen och näringsupptaget. Dessutom bidrar äppelcidervinägern till ett jämnare blodsocker och att stimulera produktionen av magsyra.

Det finns en mängd olika grönsaker du kan pickla så som rödlök, rättika, gurka, morot, vårlök, salladskål, rädisor, blomkål m.m.

Ingredienser för lag:

Dubbla eller trippla mängden lag beroende på hur mycket grönsaker du ska pickla.

Smaksättning efter preferens som till exempel:

  • Ett par dillkvistar
  • Ett gäng senapsfrön
  • Chilli
  • Vitlök
  • 1-2 lagerblad
  • 3-5 svartpepparkorn

Så här gör du:

  1. Börja med att göra lagen. Mät upp vatten, äppelcidervinäger, salt och eventuell sötning. Koka upp och rör om tills saltet och sötningen löst sig. Ta av kastrullen från värmen och låt lagen svalna till rumstemperatur.
  2. Förbered dina grönsaker genom att skära dom riktigt tunt med hjälp av en kniv eller mandolin. Med en skalare kan du få riktigt fina och tunna strimlor av rotfrukter och gurka.
  3. Lägg grönsakerna i en väl rengjord glasburk med lufttätt lock och tillsätt din smaksättning. Häll på lag så att grönsakerna täcks helt. Slut burken och ställ in i kylskåpet.
  4. Grönsakerna kan serveras samma dag eller förberedas några dagar i förväg, men dom behöver i alla fall 3 timmar för att mjukna och få smak. De picklade grönsakerna håller sig bra kylskåpet i cirka 2 veckor, se bara till att grönsakerna är helt täckta med lag.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Ann

    Tack för tipset! <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskatta tipset. <3

  2. Sanna

    Tack för tipset! älskar picklade grönsaker, speciellt rödlök!

    Svara
  3. Mia B.

    Mums så gott. Älskar picklade grönsaker <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det fantastiskt gott! 🙂

  4. Helena Cohen

    Oh, detta måste jag pröva, tack! Så snabbt o fort, låter gott också

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Snabbt, enkelt och jättegott. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close