Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– I betalt samarbete med WellAware – Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Meds.se –

Folat och folsyra är två olika former av vitamin B9 som även går under samlingsnamnet folacin. Det är ett vattenlösligt vitamin som har många viktiga funktioner i kroppen. Inte minst är det ett näringsämne som har betydelse för blodbildningen och immunsystemets normala funktion.

Funktioner av Folat/Folsyra

Olika former av vitamin B9

Folsyra och folat är som sagt olika former av vitamin B9. Folat är den form som finns naturligt i maten medan folsyra är den form som framställs och används i kosttillskott och för att berika livsmedel. I kroppen måste sedan folat och folsyra omvandlas till folinsyra och 5-metyl-tetrahydrofolat (5-MTHF) som är de aktiva formerna av vitaminet. 5-MTHF kan även passera blod-hjärnbarriären och tas upp i alla celler (1).

Kända funktioner i kroppen av folat/folsyra

Folat har blivit välstuderat och idag vet man att vitaminet är involverat i många viktiga funktioner i kroppen. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har bland annat godkänt följande hälsopåståenden om folat (2):

  • Folat bidrar till vävnadstillväxt hos gravida
  • Folat har en roll i celldelningsprocessen
  • Folat bidrar till normal blodbildning
  • Folat bidrar till normal psykologisk funktion
  • Folat bidrar till normal aminosyrasyntes
  • Folat bidrar till normal homocysteinomsättning
  • Folatt bidrar till immunsystemets normala funktion
  • Folat bidrar till att minska trötthet och utmattning

Folat bidrar till vävnadstillväxt hos gravida

En av de mest omtalade funktionerna av folat är att det bidrar till normal vävnadstillväxt hos gravida. Det är extra viktigt att få i sig tillräckligt under de första 12 veckorna av fosterutvecklingen för att minska risken för fosterskador.

Folat har en roll i celldelningsprocessen

Folat har en roll i en av kroppens viktigaste processer, celldelningen. Det gör att behovet av folat stiger när cellbildningen ökar som vid fosterutvecklingen, men även när barn och ungdomar växer. Tillräckliga nivåer av folat är även viktigt för alla eftersom det har en betydelse för syntes av DNA och RNA.

Folat bidrar till normal blodbildning

En annan viktig funktion av folat är att det bidrar till normal blodbildning. Svår brist leder till en speciell typ av blodbrist som kallas megaloblastisk anemi. De röda blodkropparna blir då förstorade och minskar i antal eftersom de dör när de delar på sig. Samma typ av blodbrist uppstår vid svår B12-brist.

Folat bidrar till normal psykologisk funktion

Folat och B12 bidrar båda till normala psykologiska funktioner så som beteende, tankar, känslor, minne, koncentration och hur vi kan ta till oss information.

Folat bidrar till normal aminosyrasyntes

Folat bidrar till normal aminosyrasyntes, vilket är den process för att skapa nya aminosyror i en organisms celler. Dessa använder kroppen sedan för att göra proteiner.

Folat bidrar till normal homocysteinomsättning

Folat bidrar till normal homocysteinomsättning. Homocystein är en aminosyra som bildas i kroppen i samband med ämnesomsättningen.

Folat bidrar till immunsystemets normala funktion

Folat har en betydelse för immunsystemets normala funktion tillsammans med en lång rad andra näringsämnen. Bland annat kan folat ge minskad resistens mot infektioner genom att T-cellernas respons på en skadlig mikroorganism förändras.

Folat bidrar till att minska trötthet och utmattning

Trötthet, orkeslöshet, utmattning och yrsel är vanliga symtom vid blodbrist, vilket kan orsakas av brist på vitaminerna folat, B12 eller järn.

Hur får man i sig folat/folsyra?

Namnet folat kommer av latinets ord för blad, folium eftersom gröna blad är en mycket bra källa till vitaminet. Livsmedel som är speciellt rika på folat är till exempel mörkgröna bladgrönsaker, sparris, fullkornsprodukter, olika typer av kål, baljväxter som bönor, ärtor och linser. Även frukt och bär innehåller generöst av vitaminet. Bland animaliska livsmedel är lever och ägg rika källor. Vid kokning av mat minskar innehållet av folat med 50–90 procent och endast 25–50 procent av folatet upptas av kroppen när den inte kokas (3). Om man inte kan få i sig tillräckligt av B9 via kosten så kan man komplettera med ett tillskott med folsyra.

 

Källor och Referenser:

(1) Nordic nutrition council om folat/fosyra: https://www.nordicnutritioncouncil.com/folat

(2) EFSA health claims: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2009/folic-acid—an-update-on-scientific-developments.-rapport.-efsa-european-food-safety-authority.-2009..pdf

(3) Näringsmedicinska uppslagsboken Andra upplagan 2011, Författare: Peter Wilhelmsson, Örtagårdens Bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close