– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Här följer ett recept för en riktigt krämig och god raw cheesecake med en rik smak av bär. Vegan, glutenfri och utan vitt socker. En ljuvlig dessert som är en verklig fröjd för både ögat och smaklökarna.
Att baka raw tycker jag själv är fantastiskt fräscht och roligt. Det är även rätt så svårt att misslyckas, eftersom det inte krävs någon gräddning. Ju kraftigare mixer/matberedare du har, desto snabbare går det att få fyllningen riktigt slät och krämig. Skulle du inte ha tillgång till färska bär, så går frysta lika bra. Se bara till att tina dom först.
Ingredienser till botten:
- 4 dl mandelmjöl
- 2 dl valnötter (blötlagda i 5 timmar)
- 12 dadlar
- 1/2 tsk mald kanel
- 1/2 tsk mald kardemumma
- 2 krm mald ingefära
- 2 krm fint havssalt
Ingredienser till fyllningen:
- 4 dl cashewnötter (blötlagda i 4 timmar)
- 5 dl sommarbär (till exempel: hallon, blåbär, jordgubbar röda- eller svarta vinbär)
- 250 ml vispbar kokosgrädde (kylskåpskall)
- 1/2 dl kallpressad kokosolja
- 1/2-1 dl kokossirap eller fibersirap (börja med 1/2 dl och smaka av)
- Saften och zesten av en citron
- 1 krm havssalt
Förberedelser:
Börja med att blötlägga nötterna. Lägg valnötterna och cashewnötterna i två separata skålar. Fyll på med vatten så att nötterna täcks och tillsätt lite havssalt. Efter 4 timmar (cashewnötterna) och 5 timmar (valnötterna), sköljer du av dom i kallt vatten och låter dom rinna av ordentligt.
Förbered en springform genom att klipp ut ett bakplåtspapper i en cirkel som täcker botten. Storleken på formen som jag använde var 20 cm i diameter, men vilken storlek som helst går bra. Ju mindre form, ju högre kaka.
Så här gör du botten:
Mät upp alla ingredienser för botten i en mixer/matberedare och mixa tills du fått en deg som håller ihop bra. Lägg över degen i formen och tryck ut den i ett jämnt lager.
Så här gör du fyllningen:
- Om din kokosolja är i fast form så ställer du burken i en skål med varmt vatten från kranen så oljan blir flytande. Kokosoljan smälter vid 25 grader och du vill bara ha den flytande, inte uppvärmd.
- Vispa upp kokosgrädden tills den är riktigt fast och ställ in den i kylen så länge. Observera att inte alla märken går att vispa, så se till att du väljer en vispbar (jag har länkat till en vispbar i listan för ingredienser). Du vill även ha den kylskåpskall, annars kommer du inte att få den fluffig och fast. Om kokosgrädden är för lös, kommer inte fyllningen att få rätt konsistens.
- Mixa de blötlagda cashewnötterna tills du fått en slät kräm.
- Tillsätt bären till cashewkrämen och mixa igen tills helt slätt.
- Tillsätt övriga ingredienser: sirapen, saften och zesten av en citron, havssaltet, kokosoljan, den vispade kokosgrädden och blanda om väl.
- Smaka av smeten om den är söt nog och justera sötman om nödvändigt. Om bären du använder är riktigt söta så tycker jag själv att det räcker med 1/2 dl sirap, men gå efter dina egna preferenser. Häll fyllningen över botten i formen i ett jämnt lager. Täck över formen och ställ in den i kylskåpet. Låt den stå kallt i minst 8 timmar så den hinner sätta sig.
Servering: Ta ut din raw cheesecake direkt innan servering och dekorera med bär eller vad du behagar. Skulle den vara lite lös i konsistensen, så kan du sätta in den i frysen i 30-60 minuter innan servering. Den håller sig bra i kylskåp i cirka en vecka och går även bra att frysa i bitar.
Relaterade inlägg:
- Nyttigare brownies (vegan & glutenfria)
- RAW blåbärsrutor
- Vegetarisk kost och B12-brist
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
Tack för receptet! Den ska göras i sommar. 🙂
Varsågod och vad roligt att du vill göra den. 🙂
Ser helt otroligt god ut och så somrig. Den ska jag göra till midsommar. Tack för tipset och receptet.
Kram
Tack och vad roligt att du ska göra den till midsommar. 🙂
Men oj så gott! 🙂 Den måste jag prova!
Så trevligt att höra att du vill göra den. 🙂
Wow! Mums så gott. 🙂
Supergod! 🙂