– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Bodystore.com –
Spirulina och chlorella är två alger som kommit att bli enormt populära superfoods. De har båda en mycket imponerande näringsprofil och liknade hälsofördelar. Det finns även en del som skiljer dom åt. I det här inlägget tänkte jag gå igenom näringsinnehållet, så väl som skillnaderna och likheterna mellan de två.
Näringsinnehållet av spirulina
Spirulina tillhör cynobakterierna och är en blågrön mikroalg som lever i sötvatten. Namnet betyder liten spiral på latin som den fått pågrund av sitt utseende. I en enda vattendroppe rymmer flera hundra spirulinaalger. Den innehåller rikligt med fotosyntetiska färgpigment, både gröna (klorofyll) och blåa (fykocyaniner), vilket ger algen dess blågröna färg. Spirulina innehåller över 100 olika näringsämnen och är ett mycket näringstätt livsmedel.
Vitaminer:
Innehåller samtliga vitminer med undantag för D-vitamin.
Mineraler:
Innehåller en lång rad mineraler, i synnerhet magnesium, natrium, kalium, jod, mangan, fosfor, krom och molybden.
Aminosyror:
I torkad form innehåller spirulina cirka 65 procent protein. 18 olika aminosyror ingår, inklusive samtliga essentiella.
Enzymer:
Rik på enzymer, vilket har betydelse mag-tarmsystemet, matsmältningen och näringsupptaget.
Klorofyll:
Klorofyll är det gröna färgpigmentet som fungerar som ”växternas blod” och är i sin kemiska struktur väldigt likt människans hemoglobin. Skillnaden är att klorofyll är byggt runt en magnesiumatom, medan hemoglobin är byggt runt en järnatom. Genom studier har man sett att Klorofyll fungerar bloduppbyggande, hjälper syreupptaget och näringsomsättningen (1).
Fykocyanin:
Fykocyanin är det blåa färgpigmentet i spirulina. Ett proteinkomplex som har starka antioxidativa egenskaper. Genom forskning har man sett att ämnet fungerar antiinflammatoriskt genom att hämma produktionen av inflammatoriska signalmolekyler (2).
SOD (superoxiddismutas):
SOD är ett enzym som fungerar som en kraftig antioxidant som bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress. Superoxider är den vanligaste formen av fria radikaler i vår kropp och SOD är det enzym som bryter ner dessa.
Näringsinnehållet av Chlorella
Chlorella är en encellig grön mikroalg som växer i sötvatten. Att algen är encellig betyder att chlorellans hela livsfunktion finns i en enda cell. Chlorella har precis som spirulina ett imponerande näringsinnehåll.
Från det att man planterar en kultur av chlorella i vattnet tar det endast 6 veckor innan den kan skördas. Under den tiden är det av stor betydelse att vattnets och algens renhet kontrolleras noga. Det är ytterst viktigt eftersom chlorella drar till sig tungmetaller och andra föroreningar. Det är också av den anledningen chlorella är så uppskattad vid detox. När algen är redo att skördas tvättas den och torkas direkt för att näringen ska bevaras. Sista steget är att mala algerna till ett pulver för att cellväggarna ska krossas. Görs inte det så kan nämligen inte vårt mag-tarmsystem tillgodogöra sig näringen.
Vitaminer:
Chlorella innehåller en betydande mängd vitaminer och är speciellt rik på B1, B2, C, E, K och betakaroten.
Mineraler:
Chlorella innehåller en lång rad mineraler och är bland annat en bra källa till järn, jod, zink och magnesium.
Aminosyror:
I torkad form består chlorella av 50–60 procent protein. Algen innehåller samtliga essentiella aminosyror och räknas precis som spirulina som en fullvärdig proteinkälla (3).
Omega-3:
Chlorella är en av få vegetabiliska källor som innehåller omega-3. Bara 3 gram chlorella kan ge så mycket som 100 mg omega-3 (4) (5).
Antioxidanter:
Chlorella innehåller ett brett utbud av antioxidanter. Förutom många vitaminer och mineraler som fungerar som antioxidanter, så är algen även rik på alkaloider, flavonoider och fenoler (6).
Enzymer:
Chlorella är rikt på enzymer så som pepsin och chlorophyllase. I kroppen medverkar enzymer i en mängd viktiga kemiska reaktioner. Inte minst behöves tillräckligt med enzymer för att vi ska kunna smälta maten ordentligt och ta upp näringen.
DNA/RNA:
Chlorella är en mycket rik källa till RNA och DNA (7). I kroppen är dessa nukleinsyror nödvändiga för att upprätthålla cellernas hälsa. I takt med att man åldras producerar kroppen mindre RNA och DNA, vilket saktar ner de cellulära processerna. Det gör att cellväggarnas funktion att transportera näringsämnen och avfall försämras.
Klorofyll:
Chlorella är den rikaste källan till klorofyll och innehåller så mycket som hela 3 %. 2011 publicerades en sammanfattning i ”Academic Food Journal” (8) som inkluderade en mängd oberoende studier. Bland annat observerade man en koppling mellan en kost rik på klorofyll och bättre syra-basbalans och friskare blodkroppar. Man såg även att klorofyll verkar kunna bidra till att skydda våra celler mot skador som fria radikaler kan orsaka.
CGF:
Något unikt för chlorella är att den innehåller något som kallas Chlorella tillväxtfaktor som förkortas CGF (Chlorella Growth Factor). Det är en kombination utav nukleotid-peptider som innehåller DNA/RNA, aminosyror, svavel, polysackarider och en rad andra ämnen. Det ska bland annat vara CGF som ger chlorellan förmågan att effektivt binda till sig tungmetaller och föroreningar som då ger algen dess utrensande egenskaper (9). Man har även sett att CGF verkar kunna bidra till effektivare cellförnyelse och skydda cellerna mot skador (10).
De främsta skillnaderna mellan chlorella och spirulina
- En av de viktigaste skillnaderna mellan chlorella och spirulina är deras cellstruktur. Chlorella är en encelliga alg utan kärna, medan spirulina är en encellig alg med kärna.
- Chlorella är rikare på klorofyll än spirulina.
- Chlorella är ensam om att innehålla CGF (Chlorella tillväxtfaktor).
- Chlorella och spirulina är båda uppskattade vid detox. Chlorella anses dock vara mer kraftfull för utrensningen pågrund av CGF och det rikare innehållet av klorofyll.
- Chlorella innehåller mer omega-3 än spirulina.
- Chlorella innehåller mer och högre kvalité av RNA och DNA än spirulina.
- Spirulina är en bättre källa för den nyttiga fettsyran GLA (gamma-linolensyra) än chlorella.
- Spirulina och chlorella innehåller båda generöst med aminosyror, men spirulina är rikare.
- Spirulina är mer lättsmält än chlorella eftersom cellväggarna består av mukopolysackarider.
- Spirulina innehåller det blåa pigmentet fykocyanin som nämnt har starka antioxidativa egenskaper.
De främsta likheterna mellan chlorella och spirulina
- Både chlorella och spirulina är sötvattenalger.
- Både chlorella och spirulina är otroligt näringstäta livsmedel.
- Både chlorella och spirulina är rika på antioxidanter.
- Både chlorella och spirulina innehåller rikligt av antiinflammatoriska ämnen.
Att inkludera chlorella och spirulina i kosten
Som du läst kan både spirulina och chlorella bidra med mycket värdefull näring. Även då de har många likheter så har de också vissa olikheter som gör att de kompletterar varandra bra. Man kan alltså med fördel inta båda, eller så väljer man den som passar en bäst.
Algerna finns att köpa som pulver, kapslar och pressade tabletter. Har man svårt för smaken så är tabletter eller kapslar det bästa valet. Vissa föredrar att använda pulver för att tillsätta det i gröna drinkar eller smoothies.
Det man dock ska tänka på när man köper chlorella eller spirulina är att välja en produkt som kommer från en bra producent så kvalitén och renheten har kontrollerats extra noga. Den renaste chlorellan ska enligt undersökningar komma från Taiwan och Japan (11). Den renaste spirulinan ska bland annat komma från Hawaii och Taiwan.
Exempel på chlorellaprodukter:
- Holistic chlorella tabletter (från Japan)
- Holistic chlorella pulver (från Japan)
- Solgar chlorella tabletter (från Japan)
- Colomaris Chlorella tabletter (från Taiwan)
Exempel på spirulinaprodukter:
- Kiviks lilla råa spirulinatabletter (från Hawaii)
- Kiviks lilla råa spirulinapulver (från Hawaii)
Spirulina och chlorella ingår ofta även i olika Greens-produkter tillsammans med andra alger, spannmålsgräs och örter.
Källor och Referenser:
(1) Nutritional and Healthical Aspects of Spirulina (Arthrospira). https://www.researchgate.net/publication 288670102_Nutritional_and_Healthical_Aspects_of_Spirulina_Arthrospira_for_Poultry_ Animals_and_Human
(2) Abrams, karl J. Algae to the rescue. Everything you need to know about nutritional blue-green algae, 2:nd edition October, 1996.
(3) Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1364032114002342
(4) Potential production of omega fatty acids from microalgae: https://www.researchgate.net/publication/291057193_Potential_production_of_omega_fatty_acids_from_microalgae
(5) Investigation of the effects of Chlorella vulgaris as an adjunctive therapy for dyslipidemia: Results of a randomised open‐label clinical trial. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1747-0080.2011.01569.x
(6) Phytochemical Screening and antioxidant activity of Chlorella vulgaris. https://www.researchgate.net/publication/338109122_Phytochemical_Screening_and_antioxidant_activity_of_Chlorella_vulgaris
(7) Näringsmedicinska uppslagsboken Andra upplagan 2011, Författare: Peter Wilhelmsson, Örtagårdens Bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5. Sida: 138
(8) Academic Food Journal 2011 hälsosamma fördelar av klorofyll: http://www.academicfoodjournal.com/archive/2011/issue2/26-32.pdf
(9) Näringsmedicinska uppslagsboken Andra upplagan 2011, Författare: Peter Wilhelmsson, Örtagårdens Bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5. Sida: 138
(10) An HJ, Rim HK, Lee JH, Seo MJ, Hong JW, et al. Effect of Chlorella vulgaris on immune-enhancement and cytokine production in vivo and in vitro. Food Sci Biotechnol. 2008;17:953–958.
(11) Test av renhet av chlorella: http://www.naturalnews.com/039145_chlorella_heavy_metals_lab_tests.html
Relaterade inlägg:
- Guide: ätbara alger – del 1
- Guide: ätbara alger – del 2
- Därför vill du äta chlorella
- Spirulina “den gröna mirakelalgen”
Så intressant inlägg! Tack 🙂
Trevligt att du uppskattar inlägget. 🙂
Dricker en grön smoothie med både chlorella och spirulina varje dag. 🙂
Härligt Katarina 🙂
Bästa! Man mår så bra och får så mycket energi. Gott smakar det inte, så jag tar tabletter. 🙂
Visst får man mer energi. Det är bra att det finns tabletter. 🙂
Hej! Är intresserad av att prova den ena eller båda, då jag känner att jag behöver nåt som är”uppiggande” och lite energi. Är osäker: kan jag äta dessa då jag äter mediciner för både hjärtat och diabetes? Om jag kan, vilken tycker du jag ska prova?
När man äter mediciner för hjärtat och diabetes så ska man alltid rådgöra med sin läkare innan man gör större förändringar i sin kost. Det kan nämligen påverka medicineringen. Tyvärr kan jag därför inte ge dig råd om det, utan rekommenderar dig att ta upp det med din läkare.