– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Smulpaj är en sötsak som är väldigt tacksam att göra eftersom den går snabbt att tillaga och är svår att misslyckas med. Här följer ett recept för en riktigt god glutenfri smulpaj med blåbär. Fri från vitt socker och som enkelt kan göras vegan.
Att göra glutenfri smulpaj
Att göra en god glutenfri smulpaj utan vitt socker är inte alls svårt. Det finns många mjölsorter som man kan byta ut vetemjölet mot, eftersom degen faktiskt ska vara smulig och inte behöver gluten som håller ihop den. Här har jag använt mig av glutenfria havregryn, riven kokos, mandelmjöl och hackad mandel, vilket jag själv tycker blir riktigt gott.
Istället för potatismjöl som man brukar använda för att få rätt konsistens på blåbärsfyllningen har jag använt mig av arrowrot. Lägre ner i texten, under receptet kan du läsa lite mer om vad arrowrot är och hur den kan användas i bakning och matlagning.
När det kommer till fettet så kan man använda kokosolja, smör eller ghee (klarnat, skirat smör där man skummat av mjölkproteinerna laktos och kasein). Man kan även ta hälften-hälften av smör/ghee och kokosolja om man vill. Är det en vegansk variant man vill göra så får man hålla sig till kokosolja.
Istället för vitt socker kan man till exempel använda sig av yaconsirap eller fibersirap. Mer om olika typer av sötning istället för vitt socker kan du läsa i inlägget ”Hälsosammare sötning istället för socker”.
Man kan göra blåbärspajen i mindre individuella formar eller en större, det väljer man själv. Receptet nedan är för ungefär 4-6 portioner.
Ingredienser för glutenfri smulpaj med blåbär (4-6 portioner):
Blåbärsfyllning:
- 4 dl blåbär (färska eller frysta)
- 1 msk arrowrotpulver
- 2 msk fibersirap eller yaconsirap
Glutenfri smuldeg:
- 100 g smör, ghee eller kokosolja (cirka 1,2 dl)
- 2 msk fibersirap eller yaconsirap
- 2 dl glutenfria havregryn
- 1 dl riven kokos
- 1 1/2 dl mandelmjöl
- 1/2 dl hackad mandel
- Cirka 2 krm havssalt
Så här gör du:
- Börja med att sätta ugnen på 200 °C.
- Blanda ihop ingredienserna för smuldegen: kokosolja/smör, sirap, havregryn, riven kokos, mandelmjöl, hackad mandel och havssalt.
- Använd händerna för att nypa ihop allt till en smulig deg.
- Blanda ihop fyllningen: blåbär, arrowrotpulver och sirap. Häll upp blåbärsfyllningen i en ugnsfast pajform, eller flera mindre individuella former om du föredrar det. Strö sedan över smuldegen över blåbärsfyllningen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i 15-20 minuter, eller tills ovansidan fått en fin färg.
- Låt blåbärspajen svalna innan servering, men den får gärna vara lite ljummen.
Vad är arrowrot?
Arrowrotpulver eller arrowrotstärkelse utvinns från rötterna av växten Maranta arundinaceae. Det är ett ljust pulver som är fritt från både smak och doft. En stor fördel med arrowrotpulver är att det är väldigt lättsmält för magen jämfört med många andra typer av stärkelse.
Den främsta användningen av arrowrot är som förtjockningsmedel när man reder såser, krämer och stuvningar. Den kan även vara en mycket bra konsistensgivare i bröd, kakor och kex. Med andra ord så kan arrowrot ersätta potatismjöl och majsstärkelse.
Fördelarna med att reda såser och soppor med arrowrot är att de behåller sin klarhet och blir blanka. Det krävs inte heller lika hög värme för arrowrotpulver att tjockna som det gör för majsstärkelse och mjölredningar.
Det man ska tänka på är att man inte bör koka arrowrotredningar för länge eftersom den då förlorar sin förtjockningsförmåga. Om arrowrotpulver tillsätts varm vätska bör den blandas ut med lite vatten innan för att motverka klumpbildning.
Relaterade inlägg:
Älskar blåbärspaj och speciellt smulpaj.
Visst är det så gott med blåbärspaj! Smulpaj är ju också så enkelt att göra. 🙂
Ser så god ut! 🙂 Tack för receptet. <3
Tack för uppskattningen. 🙂
Mums så gott! Den ska jag göra. 🙂
Roligt att du vill göra receptet. 🙂
Har precis plockat flera liter blåbär, googlade blåbärspaj och hittade hit. Tack för receptet. Ser väldigt god ut.
Roligt att du hittade hit och tack för uppskattningen. 🙂
Men mums! Ser supergott ut. 🙂
Tack! Den blir så god. 🙂