Glutenfri smulpaj med blåbär (kan göras vegan)

av | sep 22, 2022 | Hälsa, Recept, Sötsaker - Desserter | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Smulpaj är en sötsak som är väldigt tacksam att göra eftersom den går snabbt att tillaga och är svår att misslyckas med. Här följer ett recept för en riktigt god glutenfri smulpaj med blåbär. Fri från vitt socker som enkelt kan göras vegan.

Glutenfri blåbärspaj

Att göra glutenfri smulpaj

Att göra en god glutenfri smulpaj utan vitt socker är inte alls svårt. Det finns många mjölsorter som man kan byta ut vetemjölet mot, eftersom degen faktiskt ska vara smulig och inte behöver gluten som håller ihop den. Här har jag använt mig av glutenfria havregryn, riven kokos, mandelmjöl och hackad mandel, vilket jag själv tycker blir riktigt gott.

Istället för potatismjöl som man brukar använda för att få rätt konsistens på blåbärsfyllningen har jag använt mig av arrowrot. Lägre ner i texten, under receptet kan du läsa lite mer om vad arrowrot är och hur den kan användas i bakning och matlagning.

När det kommer till fettet så kan man använda kokosolja, smör eller ghee (klarnat, skirat smör där man skummat av mjölkproteinerna laktos och kasein). Man kan även ta hälften-hälften av smör/ghee och kokosolja om man vill. Är det en vegansk variant man vill göra så får man hålla sig till kokosolja.

Istället för vitt socker kan man till exempel använda sig av kokossirap, yaconsirap eller fibersirap. Mer om olika typer av sötning istället för vitt socker kan du läsa i inlägget ”Hälsosammare sötning istället för socker”.

Man kan göra blåbärspajen i mindre individuella formar eller en större, det väljer man själv. Receptet nedan är för ungefär 4-6 portioner.

Glutenfri smulpaj med blåbär (kan göras vegan)

Ingredienser för glutenfri smulpaj med blåbär (4-6 portioner):

Blåbärsfyllning:

Glutenfri smuldeg:

Så här gör du:

  1. Börja med att sätta ugnen på 200 °C.
  2. Blanda ihop ingredienserna för smuldegen: kokosolja/smör, sirap, havregryn, riven kokos, mandelmjöl, hackad mandel och havssalt. 
  3. Använd händerna för att nypa ihop allt till en smulig deg.
  4. Blanda ihop fyllningen: blåbär, arrowrotpulver och sirap. Häll upp blåbärsfyllningen i en ugnsfast pajform, eller flera mindre individuella former om du föredrar det. Strö sedan över smuldegen över blåbärsfyllningen.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i 15-20 minuter, eller tills ovansidan fått en fin färg.
  6. Låt blåbärspajen svalna innan servering, men den får gärna vara lite ljummen.
Glutenfri smulpaj

Vad är arrowrot?

Arrowrotpulver eller arrowrotstärkelse utvinns från rötterna av växten Maranta arundinaceae. Det är ett ljust pulver som är fritt från både smak och doft. En stor fördel med arrowrotpulver är att det är väldigt lättsmält för magen jämfört med många andra typer av stärkelse.

Den främsta användningen av arrowrot är som förtjockningsmedel när man reder såser, krämer och stuvningar. Den kan även vara en mycket bra konsistensgivare i bröd, kakor och kex. Med andra ord så kan arrowrot ersätta potatismjöl och majsstärkelse.

Fördelarna med att reda såser och soppor med arrowrot är att de behåller sin klarhet och blir blanka. Det krävs inte heller lika hög värme för arrowrotpulver att tjockna som det gör för majsstärkelse och mjölredningar.

Det man ska tänka på är att man inte bör koka arrowrotredningar för länge eftersom den då förlorar sin förtjockningsförmåga. Om arrowrotpulver tillsätts varm vätska bör den blandas ut med lite vatten innan för att motverka klumpbildning.

Recept för glutenfri smulpaj med blåbär

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

10 Kommentarer

  1. Emma O

    Älskar blåbärspaj och speciellt smulpaj.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det så gott med blåbärspaj! Smulpaj är ju också så enkelt att göra. 🙂

  2. Linda

    Ser så god ut! 🙂 Tack för receptet. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack för uppskattningen. 🙂

  3. Åsa

    Mums så gott! Den ska jag göra. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du vill göra receptet. 🙂

  4. Marit

    Har precis plockat flera liter blåbär, googlade blåbärspaj och hittade hit. Tack för receptet. Ser väldigt god ut.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du hittade hit och tack för uppskattningen. 🙂

  5. L.H

    Men mums! Ser supergott ut. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Den blir så god. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds