Matig grönkålssallad med senapsdressing & valnötter

av | nov 5, 2022 | Kost & Näring, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Grönkål är verkligen en fantastisk grönsak. Den kan tillagas på en mängd olika sätt och är även riktigt god att äta rå. Här följer ett recept för en matig grönkålssallad med senapsdressing och valnötter. En smakrik och fräsch sallad som passar som tillbehör till väldigt mycket.

Matig grönkålssallad med senapsdressing och valnötter

Ingredienser för grönkålssallad (4-6 portioner):

  • 5 dl hackad grönkål
  • 2 st tomater
  • Cirka 2 dm purjolök
  • 1 dl finhackad färsk bladpersilja
  • 2 dl kokt quinoa
  • 1 dl grovt hackade valnötter

Senapsdressing:

Gör så här:

  1. Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen, men ta av den någon minut innan. Häll upp den kokta quinoan i en skål och låt den svalna helt.
  2. Tvätta alla grönsaker noga och låt dom rinna av ordentligt.
  3. Skär bort dom grova stammarna på grönkålen och hacka grönkålsbladen. Massera/krama sedan grönkålen med händerna så att fibrerna bryts upp. Det ger grönkålen en mjukare konsistens, vilket ger den en bättre textur när den används rå som sallad.
  4. Finhacka persiljan, tomaterna och purjolöken och grovhacka valnötterma.
  5. Blanda ihop dressingen. Mätt upp olivolja/hampafröolja, citronsaft och dijonsenap och mixa ihop till en dressing. Tillsätt havssalt och svartpeppar efter tycke.
  6. Lägg alla grönsaker, quinoan och de hackande valnötterna i en skål. Häll över dressingen och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar.
  7. Låt salladen gärna stå till sig en stund innan servering. Den håller bra i kylen i minst 3 dagar.
Grönkålssallad recept

Kort om grönkål

Grönkål som även kallas för kruskål och bladkål är en relativt lättodlad växt. Den trivs bra i kallare klimat och klarar temperaturer upp till 20 minusgrader. Det gör den till en fantastiskt bra vintergrönsak. I Skandinavien är högsäsongen för grönkål från ungefär oktober fram till februari.

Näringsvärdet för grönkål är imponerande. Den innehåller bland annat B-vitaminer, K-vitamin, folsyra, E-vitamin, C-vitamin, betakaroten samt zeaxanthin och lutein. Grönkål är också en utmärkt källa för mineraler och då speciellt kalcium och magnesium. Faktum är att den innehåller mer kalcium per viktenhet än komjölk. Man hittar även järn i en mängd som är värd att nämnas.

Grönkål är också en mycket bra källa till fibrer och har en kolhydrat till proteinkvot på cirka 3:1. Det innebär att den innehåller betydligt mer protein jämfört med andra grönsaker. Här ingår samtliga essentiella aminosyror plus nio andra icke-essentiella. 

Även om grönkålen är väldigt fettsnål så är det anmärkningsvärt att innehållet av omega-3 är större än omega-6, vilket inte många livsmedel har, med kvoten 0.3:1. Det kan dock inte ses som någon bra kostkälla till omega-3 eftersom fettinnehållet är så lågt.

Grönkål innehåller även en rad andra näringsämnen som exempelvis indoler, isotiocynater, glukosinolater och sulforafan som på olika sätt fungerar skyddande i kroppen.

Matig grönkålssallad

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

6 Kommentarer

  1. A.N

    Ser jättegott ut, Grönkål är verkligen så gott.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det gott. Älskar själv grönkål i alla dess former. 🙂

  2. Mia. L

    Ser så gott ut, denna salladen måste jag prova. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill göra den. 🙂

  3. Amanda

    Älskar grönkål! Tack för receptet ska göras i veckan. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det så gott med grönkål. Kul att du ska göra salladen i veckan. <3

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...