– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Grönkål är verkligen en fantastisk grönsak. Den kan tillagas på en mängd olika sätt och är även riktigt god att äta rå. Här följer ett recept för en matig grönkålssallad med senapsdressing och valnötter. En smakrik och fräsch sallad som passar som tillbehör till väldigt mycket.
Ingredienser för grönkålssallad (4-6 portioner):
- 5 dl hackad grönkål
- 2 st tomater
- Cirka 2 dm purjolök
- 1 dl finhackad färsk bladpersilja
- 2 dl kokt quinoa
- 1 dl grovt hackade valnötter
Senapsdressing:
- 1 msk färskpressad citronsaft
- 3 msk kallpressad olivolja eller hampafröolja
- 1/2 msk dijonsenap
- Havssalt
- Svartpeppar
Gör så här:
- Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen, men ta av den någon minut innan. Häll upp den kokta quinoan i en skål och låt den svalna helt.
- Tvätta alla grönsaker noga och låt dom rinna av ordentligt.
- Skär bort dom grova stammarna på grönkålen och hacka grönkålsbladen. Massera/krama sedan grönkålen med händerna så att fibrerna bryts upp. Det ger grönkålen en mjukare konsistens, vilket ger den en bättre textur när den används rå som sallad.
- Finhacka persiljan, tomaterna och purjolöken och grovhacka valnötterma.
- Blanda ihop dressingen. Mätt upp olivolja/hampafröolja, citronsaft och dijonsenap och mixa ihop till en dressing. Tillsätt havssalt och svartpeppar efter tycke.
- Lägg alla grönsaker, quinoan och de hackande valnötterna i en skål. Häll över dressingen och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar.
- Låt salladen gärna stå till sig en stund innan servering. Den håller bra i kylen i minst 3 dagar.
Kort om grönkål
Grönkål som även kallas för kruskål och bladkål är en relativt lättodlad växt. Den trivs bra i kallare klimat och klarar temperaturer upp till 20 minusgrader. Det gör den till en fantastiskt bra vintergrönsak. I Skandinavien är högsäsongen för grönkål från ungefär oktober fram till februari.
Näringsvärdet för grönkål är imponerande. Den innehåller bland annat B-vitaminer, K-vitamin, folsyra, E-vitamin, C-vitamin, betakaroten samt zeaxanthin och lutein. Grönkål är också en utmärkt källa för mineraler och då speciellt kalcium och magnesium. Faktum är att den innehåller mer kalcium per viktenhet än komjölk. Man hittar även järn i en mängd som är värd att nämnas.
Grönkål är också en mycket bra källa till fibrer och har en kolhydrat till proteinkvot på cirka 3:1. Det innebär att den innehåller betydligt mer protein jämfört med andra grönsaker. Här ingår samtliga essentiella aminosyror plus nio andra icke-essentiella.
Även om grönkålen är väldigt fettsnål så är det anmärkningsvärt att innehållet av omega-3 är större än omega-6, vilket inte många livsmedel har, med kvoten 0.3:1. Det kan dock inte ses som någon bra kostkälla till omega-3 eftersom fettinnehållet är så lågt.
Grönkål innehåller även en rad andra näringsämnen som exempelvis indoler, isotiocynater, glukosinolater och sulforafan som på olika sätt fungerar skyddande i kroppen.
Relaterade inlägg:
- Matcha – vad är det och hur används den?
- Därför vill du välja rätt sorts kanel
- Chikko not coffe – Ett kaffesurrogat gjort av cikoria
- 6 örter som kan öka energin
Ser jättegott ut, Grönkål är verkligen så gott.
Visst är det gott. Älskar själv grönkål i alla dess former. 🙂
Ser så gott ut, denna salladen måste jag prova. 🙂
Så roligt att du vill göra den. 🙂
Älskar grönkål! Tack för receptet ska göras i veckan. 🙂
Visst är det så gott med grönkål. Kul att du ska göra salladen i veckan. <3