– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Det finns många olika alternativ av kaffesurrogat som har mycket att erbjuda. Både när det gäller smak och näringsmässigt. Här följer om 3 populära koffeinfria kaffesurrogat som du borde testa.
Vad är kaffesurrogat?
Kaffesurrogat är en benämning på olika alternativ av drycker som kan ersätta kaffe. Genom tiderna har de främst använts när kaffe av olika anledningar har varit svårt att få tag på. I dag är det populärt som koffeinfria alternativ för den som inte vill dricka kaffe eller som vill dra ner på sitt intag av koffein. Dessutom har många av dessa kaffeersättare uppskattade hälsofördelar. Några av de mest omtyckta är cikoriakaffe, maskroskaffe och chaga.
Cikoriakaffe som kaffesurrogat
Cikoriakaffe gör man av rötterna från cikoriaplantan som torkas, rostas och mals till ett fint pulver. Smaken och doften är förvånansvärt likt kaffe, men är något mindre bitter och rundare i smaken. Den bjuder dessutom på en mild naturlig sötma. Det har gjort cikoria till ett mycket uppskattat kaffesurrogat genom tiderna.
Cikoria innehåller generöst med inulin (4). Det är en typ av prebiotiska fibrer som inte bryts ner i matsmältningssystemet utan når tjocktarmen intakta. Väl i tjocktarmen fungerar det som mat för de goda bakterierna så de kan föröka sig. I sin tur stödjer det tarmflorans sammansättning. Dessutom har kostfibrer betydelse för tarmrörelserna och för att hålla blodsockret stabilt.
Traditionellt har cikoria använts flitigt vid till exempel halsbränna, matsmältningsbesvär och för att motverka blodsockersvängningar. Inom folkmedicin har den även använts vid inflammatoriska tillstånd och reumatiska besvär som gikt (5). Cikoria innehåller inte koffein eller andra uppiggande ämnen. Det gör att man kan avnjuta en kopp när som helst på dygnet. Ett bra alternativ av cikoriakaffe är produkten Chikko not Coffee. Du kan läsa mer om produkten i inlägget ”Chikko not cooffee – ett kaffesurrogat gjort på cikoria”.
Maskroskaffe som kaffesurrogat
Maskroskaffe gjort på rostad maskrosrot är ett annat mycket populärt kaffesurrogat. Den har en riktigt god och fyllig smak och är fri från koffein. Näringsmässigt innehåller den en rad vitaminer och mineraler, men det är främst andra ämnen som gör maskrosen så uppskattad som hälsoväxt (1) (2) (3).
Maskrosen (Taraxacum Officinalis) är rik på bitterämnen som stödjer matsmältningen. Precis som cikoria innehåller maskrosen generöst med fibern inulin som de goda tarmbakterierna använder som föda. Det gör maskrosen till en populär ört för att stödja mag-tarmsystemet.
Den fungerar även vätskedrivande så att kroppen kan göra sig av med ohälsosam överskottsvätska. Andra traditionella användningsområden av maskrosen är för att stödja lymfsystemet och kroppens reningssystem. Den har även en lång historisk användning som en huskur vid gikt och för att stödja ledhälsan.
Maskroskaffe finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker. Örtagubbens maskrosrot och Sonnentor maskroskaffe är exempel för bra ekologiska alternativ. Observera att rostad maskrosrot kan kallas för både maskrosrotte och maskrosrotkaffe. Du kan läsa mer i inlägget ”Hälsofördelar och användning av maskros”.
Chaga som kaffeersättare
Chaga (Inonotus obliquus) som kallas sprängticka på svenska har en lång traditionell användning. Det är en mycket populär hälsodryck, med en smak som kan liknas till skog med toner av vanilj. Genom tiderna har den även fungerat som kaffesurrogat i främst Finland och Ryssland.
Chaga brukar kallas för kungen av medicinalsvampar och har använts som medicinalväxt ända sedan medeltiden. Det är en vedlevande svamp som växer på björkar. Den ser ut som en förkolnad skrovlig utväxt och kan sitta på trädet och koncentrera näring i 15-30 år.
Chaga har ett komplext innehåll av näringsämnen som inkluderar, vitaminer, mineraler, fytokemikalier, polysackarider, aminosyror, steroler, saponiner, betulinsyra, melanin och SOD.
Svampen har dessutom ett mycket högt ORAC-värde som ligger mellan 60.000-360.000. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity som mäter den styrka som ett livsmedel har att neutralisera fria radikaler. Det är med andra ord ett sätt att mäta hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. Om nivån av fria radikaler blir för hög i kroppen kan det orsaka oxidativ stress som skadar våra celler.
Traditionellt har chaga använts som en allmänt stärkande hälsodryck. Den har även nyttjats flitigt inom folkmedicin för att bland annat stödja mag-tarmsystemet, vid infektioner, inflammationer, för att stabilisera blodsockret och vid olika hudproblem (6). Exempel för produkter är Healthwell chagapulver och Go for Life Chagapulver som båda är ekologiska. Mer om chaga kan du läsa i inlägget ”Hälsodrycken chaga (sprängticka)”.
Källor och referenser:
(1) Örtmedicin – Naturens läkande kraft, Mic McMullen, ISBN: 91-630-9986-1, Sida: 91. Finns även att läsa på www.nnfs.se
(2) Nya naturläkarboken, Raimo Heino. Bokförlag Rabén Prisma, ISBN 91-518-3058-2
(3) Vår örtabok, Allt om örter – från odling till användning, Författare Lesley Bremness, Bokförlag Rabén Prisma, ISBN 91-518-2782-4
(4) Back to the Roots: Revisiting the Use of the Fiber-Rich Cichorium intybus L. Taproots. Published online 2020 Mar 21. doi: 10.1093/advances/nmaa025. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7360457/
(5) Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology. Published online 2013 Nov 26. doi: 10.1155/2013/579319. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860133/
(6) Hobbs, Christopher (1986) Medicinal Mushrooms: An Exploration of Tradition, Healing, & Culture, Summertown, TN, Book Publishing Company, pp. 121–124, ISBN 1-57067-143-5
Älskar alla dessa alternativ. Speciellt med lite havremjöl i som en latte. MUMS! <3
Visst är dom så goda. 🙂 Jag brukar själv varva mellan alla tre. <3