– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Bananbröd är en amerikans klassiker. En saftig och god kaka som dessutom är lätt och smidig att mixa ihop. Det här receptet är utan vitt socker, mjölkprodukter och jag har använt ”chiaägg” istället för vanliga ägg för att göra en vegansk variant.
Ingredienser för bananbröd:
- 3 välmogna bananer (gärna övermogna)
- 2 st chiaägg (2 msk chiafrön + 6 msk vatten)
- 6 urkärnade dadlar
- 1 dl växtmjölk (t.ex havremjöl eller mandelmjölk)
- 3 msk kallpressad kokosolja
- 1 dl havregryn (jag använder alltid glutenfria)
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl grovhackade valnötter
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk havssalt
- 1 tsk mald deylonkanel
- 1/2 tsk mald ingefära
- 1/2 tsk mald kardemumma
- Valnötter för topping
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 175° C.
- Klä in en brödform med bakplåtspapper.
- Gör chiaäggen genom att blanda ihop 2 msk chiafrön med 6 msk vatten i en skål. Låt fröblandningen sedan stå i cirka 10 minuter så den får tid att svälla till en gelkonsistens.
- Mixa bananerna, chiaäggen, kokosoljan och dadlarna i en mixer eller matberedare till en slät smet. Tillsätt växtmjölken och mixa lite till.
- Ta en ny skål och blanda ihop alla torra ingredienser – havregryn, mandelmjöl, hackade valnötter, bakpulver, havssalt, kanel, ingefära och kardemumma.
- Tillsätt bananblandningen till de torra ingredienserna och rör om med en slev tills allt blandats väl.
- Häll upp smeten i bakformen och strö över lite valnötter på toppen. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Håll koll så den inte bränns. När ovansidan har fått en fin färg kan du lägga en bit bakplåtspapper på toppen av formen.
- Ta ut formen från ugnen, stjälp ut kakan på ett galler och låt den svalna. Banankakan behöver några timmar för att sätta sig innan den är redo att avnjutas.
Relaterade inlägg:
- Hälsosammare variant av bounty
- Glutenfria wraps
- Orsak, symtom och test av B12-brist
- Chia Fresca (Iskiate)
Mums så gott det ser ut! <3
Det blir väldigt gott! 🙂
Bananbröd är så gott! 🙂
Visst är det. 🙂
Ser spännande ut. Tack för receptet, ska prova 🙂
Varsågod! Vad trevligt. 🙂
Gjorde receptet igår. Blev jättegott! 🙂
Vad roligt att höra! 🙂